Şizofreni hastalarının periferik kan mononükleer hücrelerinde kinürenin yolağının değerlendirilmesi
Evaluation of the kynurenine pathway in peripheral blood mononuclear cells of patients with schizophrenia
  1. Tez No: 837420
  2. Yazar: GİZEM ÇAĞLA AKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLİN ÖZDAMAR ÜNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: şizofreni, kinürenin yolağı, inflamasyon, schizophrenia, kynurenine pathway, inflammation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Literatürdeki yayınlar kinürenin yolağının inflamatuar süreçler ile etkileşerek şizofreninin oluşumunda etkili olabileceğini desteklemektedir. Kinürenin yolağını hedefleyen yeni tedavi yaklaşımlarının geliştirilmesini de sağlayabilecek olan daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Bazı nörodejeneratif hastalıklarda triptofan katabolizmasının önemli bir rol oynadığı ve özellikle indolamin 2,3 dioksijenaz (IDO) enzim aktivasyonunun kritik olduğu gösterilmektedir. Ancak kinürenin yolağı enzim ve metabolitlerinin şizofreni ile ilişkisinin geniş çaplı incelendiği araştırmalar literatürde kısıtlıdır. Bu araştırma, psikotik alevlenme döneminde olmayan şizofreni hastaları ile sağlıklı kontroller arasında IDO1, triptofan 2,3 dioksijenaz (TDO2), interferon gama (IFN-γ), kinüreninaz (KYNU), kinolinat fosforibozil transferaz (QPRT), kinürenin 3-monooksijenaz (KMO), aminoadipat aminotransferaz (AADAT) ve nitrik oksit sentaz (NOS1) gen ekspresyon düzeylerini, ayrıca serum kinürenin (KYN), triptofan (TRP) ve neopterin (NP) seviyelerini karşılaştırılmayı amaçlamaktadır. Ayrıca şizofreni hastalarında bakılan enzim ve metabolitlerin klinik özellikler üzerine olası etkilerinin değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Yöntem: Bu çalışma, vaka kontrol araştırması olarak planlandı ve bu kapsamda psikiyatri polikliniğine başvuran dâhil olma kriterlerini karşılayan psikotik alevlenme döneminde olmayan 60 şizofreni tanılı hasta ve Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı-5 (DSM-5) tanı kriterlerine göre herhangi bir ruhsal hastalığı olmayan sağlıklı gönüllü 60 katılımcıyı içermektedir. Tanıyı doğrulamak için DSM-5 tanı kriterleri ve Yapılandırılmış Klinik Görüşme Kılavuzu (SCID-5) kullanıldı. Araştırmacı, katılımcıların sosyodemografik özelliklerini değerlendirdi ve Pozitif Semptomları Değerlendirme Ölçeği (SAPS), Negatif Semptomları Değerlendirme Ölçeği (SANS), Global Değerlendirme Ölçeği (GAS) ve Kısa İşlevsellik Değerlendirme Ölçeği (KİDÖ) uygulandu. Tüm katılımcılardan alınan periferik kan örneklerinden mononükleer hücreler izole edildi ve RT-PCR yöntemi ile IDO1, TDO2, IFN-γ, KYNU, QPRT, KMO, AADAT, NOS1 gen ekspresyon düzeyleri ve serum TRP, KYN, NP seviyeleri ölçüldü. Bulgular: Çalışmamızda şizofreni hastalarında sağlıklı kontrollere kıyasla IDO1, IFN-γ, KYNU, TDO2 ve AADAT mRNA ekspresyon seviyelerinde istatiksel olarak anlamlı yükseklik ve QPRT mRNA ekspresyon seviyesi ile serum KYN, TRP düzeyleri arasında anlamlı düşüklük saptanmıştır. Şizofreni hastalarında serum TRP düzeyi ile remisyon süresi ve intihar girişimi açısından negatif yönde korelasyon görülmüştür. Ayrıca AADAT gen ekspresyonu düzeyi ile hastalık başlangıcı yaşı arasında negatif yönde korelasyon saptanmıştır. KYNU gen ekspresyonu düzeyi ile remisyon süresi ve QPRT gen ekspresyonu düzeyi ile intihar girişimi arasında anlamlı pozitif korelasyon tespit edilmiştir. Şizofreni hastalarında GAS skoru ile KYNU, KMO, NOS1 gen ekspresyon düzeyleri arasında negatif korelasyon görülmüştür. KİDO skoru ile TDO2, KMO, NOS1 gen ekspresyon düzeyleri arasında pozitif, QPRT gen ekspresyon düzeyi arasında negatif korelasyon saptanmıştır. Sonuç: Araştırmamızın verileri, şizofreni hastalarında kinürenin yolağı enzim ve metabolitlerinin yanı sıra ilişkili inflamatuar durumların etkili olabileceği sonucunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The literature supports that the kynurenine pathway may interact with inflammatory processes and play a role in the development of schizophrenia. More studies are needed that could also lead to the development of new treatment approaches targeting the kynurenine pathway. It has been shown that tryptophan catabolism plays an important role in some neurodegenerative diseases, and in particular, the activation of the indolamine 2,3 dioxygenase (IDO) enzyme is critical. However, studies that have investigated the relationship between kynurenine pathway enzymes and metabolites and schizophrenia are limited in the literature. This study aims to compare the expression levels of IDO1, tryptophan 2,3 dioxygenase (TDO2), interferon gamma (IFN-γ), kynureninase (KYNU), quinolinate phosphoribosyl transferase (QPRT), kynurenine 3-monooxygenase (KMO), aminoadipate aminotransferase (AADAT), and nitric oxide synthase (NOS1) genes, as well as serum kynurenine (KYN), tryptophan (TRP), and neopterin (NP) levels between schizophrenia patients without psychotic exacerbation and healthy controls. In addition, it is aimed to evaluate the potential effects of the enzymes and metabolites examined in schizophrenia patients on clinical features. Method: This study was designed as a case-control study and included 60 schizophrenia patients without psychotic exacerbation who met the inclusion criteria and 60 healthy volunteers without any mental illness according to the diagnostic criteria of the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders-5 (DSM-5). The diagnosis was confirmed using DSM-5 diagnostic criteria and the Structured Clinical Interview for DSM-5 (SCID-5). The researcher evaluated the sociodemographic characteristics of the participants and applied the Positive and Negative Symptom Scale (PANSS), the Scale for the Assessment of Negative Symptoms (SANS), the Global Assessment Scale (GAS), and the Functioning Assessment Short Test (FAST). Mononuclear cells were isolated from peripheral blood samples taken from all participants and the expression levels of IDO1, TDO2, IFN-γ, KYNU, QPRT, KMO, AADAT, NOS1 genes and serum TRP, KYN, and NP levels were measured using RT-PCR method. Results: In our study, statistically significant increases in the mRNA expression levels of IDO1, IFN-γ, KYNU, TDO2, and AADAT were found in schizophrenia patients compared to healthy controls, and a significant decrease was found between the mRNA expression level of QPRT and serum KYN and TRP levels. In schizophrenia patients, serum TRP levels showed a negative correlation with remission duration and suicide attempt. In addition, a negative correlation was found between the expression level of AADAT gene and the age of onset of the disease. A significant positive correlation was detected between the expression levels of KYNU gene and remission duration and between the expression levels of QPRT gene and suicide attempt. In schizophrenia patients, a negative correlation was found between GAS score and the expression levels of KYNU, KMO, and NOS1 genes. A positive correlation was found between FAST score and the expression levels of TDO2, KMO, and NOS1 genes, and a negative correlation was found between QPRT gene expression level. Conclusion: The data of our study suggest that kynurenine pathway enzymes and metabolites, as well as associated inflammatory conditions, may be involved in schizophrenia patients.