Geriatrik hastalarda spinal ve genel anestezinin QT intervalinin seyrine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of spinal and general anesthesia on QT interval trends in geriatric patients
  1. Tez No: 837419
  2. Yazar: CEZMİ YALİM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN UZMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Spinal anestezi, genel anestezi, QT süresi, QTc, geriatri, Spinal anesthesia, general anesthesia, QT interval, QTc, geriatrics
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Giriş: Elektrokardiyografide, QRS kompleksinin başlangıcı ile T dalgasının sonlanması arasındaki süre olarak tanımlanan QT intervali, miyokardın depolarizasyon ve repolarizasyonunun göstergesidir. QT aralığının süresindeki bir artış, artmış kardiyak elektriksel instabilitenin indüklemesi potansiyeline sahiptir ve makroskopik anatomik anormalliklerin yokluğunda dahi torsades de pointes dahil ventriküler aritmiler ve ani kardiyak ölüm için bir risk faktörü oluşturabilir. Spinal anestezi, QTc aralığının önemli ölçüde uzamasına neden olabilir; ancak, bu fenomen için özel bir mekanizma tanımlanmamıştır. Genel anestezi altında cerrahi girişim uygulanan hastalar, birçoğunun QTc uzamasına neden olduğu bilinen, çoğunlukla intravenöz olarak uygulanan çok sayıda ilaca aynı anda maruz kalır. Tipik ilaç sınıfları arasında antibiyotikler, antiemetikler (ondansetron veya droperidol), inhalasyon anestetikleri ve antihistaminikler yer alır. Ek olarak, stres, hipotermi ve elektrolit bozuklukları, özellikle hipokalemi ve hipomagnezemi gibi QTc uzamasına neden olan koşullar da majör cerrahi sırasında sık görülür. Amaç: Bu çalışmada birincil amacımız geriatrik hastalarda spinal ve genel anestezinin QT intervali ve QTc süresinin seyrine etkilerini karşılaştırmak iken; ikincil olarak ise hasta grupları arasında sistolik, diastolik ve ortalama kan basıncı, kalp hızı, hipotansiyon, bradikardi ve aritmi varlığı gibi parametreleri değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: 29.03.2023-29.05.2023 tarihleri arasında Sultangazi Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi ameliyathanesinde operasyon gerçekleştirilen toplam 56 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Gruplar arasında eşleşme sağlanabilmesi açısından hem spinal hem de genel anestezi uygulanabilecek elektif cerrahi girişim uygulanacak hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmada hasta özellikleri (yaş, ağırlık, boy, beden kitle indeksi, ASA sınıfı, yandaş hastalıklar), genel ve spinal anestezi uygulamasında kullanılan ilaçlar ve dozları, spinal anestezi uygulanan hastalarda QT, QTc, QTd, sistolik, diastolik ve ortalama kan basıncı, kalp hızı, hipotansiyon, bradikardi, aritmi varlığı, duysal blok düzeyi ve motor blok düzeyi kayıt altına alınmıştır. Bulgular: Her iki grupta da hastaların hiçbirisinde hipotansiyon, hipertansiyon, taşikardi, hipoksemi meydana gelmezken, grup SA'daki hastaların hiçbirisinde apne epizoduna rastlamadık. Buna karşın spinal anestezi uygulanan 11 (%39), genel anestezi uygulanan 10 (%36) hastada bradikardi gelişti ve iki grup arasında anlamlı bir fark saptanmadı (p=0.783). Elde ettiğimiz sonuçlar tüm ölçüm zamanlarında grup SA ve grup GA arasında QT değerlerinde anlamlı bir fark olmadığını göstermekteydi. Ancak, grup SA'deki hastalarda QT-5 ve QT-son ölçüm zamanlarında, grup GA'daki hastalarda ise QT-son ölçüm zamanında bazal değere göre QT sürelerinin anlamlı ölçüde daha uzun olduğunu bulduk. Elde ettiğimiz sonuçlar QTc-0, QTc-1 ve QTc-5 ölçüm zamanlarında grup SA ve grup GA arasında QT değerlerinde anlamlı bir fark olmadığını göstermesine karşın QTc-son ölçüm zamanında, grup GA'daki hastalarda ortalama QTc süresinin grup SA'ya göre anlamlı ölçüde daha uzun olduğunu gösterdi. Ancak, her iki grupta da tüm ölçüm zamanlarında ortalama QTc değerinde bazal değere göre anlamlı bir değişiklik olmadığını bulduk. Bu çalışmada hem QT hem de QTc dispersiyonunun grup GA'da grup SA'ya göre anlamlı derecede daha uzun olduğunu gözlemledik. Sonuç: Çalışmamızda geriatrik hasta popülasyonunda spinal ve genel anestezi yönetiminin QT intervali üzerine etkisi incelenmiş olup, genel anestezi uygulanan hastalarda QT intervali ve buna bağlı parametrelerin daha çok etkilendiği gözlemledik. Yaşlı hastalarda bu açıdan spinal anestezinin daha avantajlı olduğunu düşünüyoruz. Ancak bu görüşümüzü desteklemesi için daha büyük hasta gruplarında randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction: In electrocardiography, the QT interval, defined as the duration between the onset of the QRS complex and the termination of the T wave, serves as an indicator of myocardial depolarization and repolarization. An increase in the duration of the QT interval has the potential to induce increased cardiac electrical instability, and it can pose a risk factor for ventricular arrhythmias, including torsades de pointes and sudden cardiac death, even in the absence of macroscopic anatomical abnormalities. Spinal anesthesia can lead to a significant prolongation of the QTc interval; however, a specific mechanism for this phenomenon has not been identified. Patients undergoing surgical procedures under general anesthesia are exposed to a multitude of drugs, many of which are known to cause QTc prolongation, commonly administered intravenously. Among the typical classes of drugs are antibiotics, antiemetics (such as ondansetron or droperidol), inhalation anesthetics, and antihistamines. In addition, conditions such as stress, hypothermia and electrolyte imbalances, especially hypokalemia and hypomagnesemia, which can cause QTc prolongation, are commonly observed during major surgery. Aim: In this study, our primary objective is to compare the effects of spinal and general anesthesia on the course of the QT interval and QTc duration in geriatric patients. Secondarily, we aim to assess parameters such as systolic, diastolic, and mean blood pressure, heart rate, hypotension, bradycardia, and the presence of arrhythmias among the patient groups. Materials and Methods: Between the dates of March 29, 2023, and May 29, 2023, a total of 56 patients who underwent surgery at the operating room of Sultangazi Haseki Training and Research Hospital were included in the study.nTo achieve matching between the groups, patients who were eligible for elective surgical procedures that could be performed under both spinal and general anesthesia were included in the study. In the study, patient characteristics (age, weight, height, body mass index, ASA class, comorbidities), drugs and dosages used in both general and spinal anesthesia, and recorded parameters in patients receiving spinal anesthesia, including QT, QTc, QTd, systolic, diastolic, and mean blood pressure, heart rate, hypotension, bradycardia, the presence of arrhythmias, sensory block level, and motor block level, were documented. Findings: None of the patients in either group experienced hypotension, hypertension, tachycardia, or hypoxemia. Additionally, we did not encounter any episodes of apnea in patients in the SA group. However, bradycardia developed in 11 (39%) patients who received spinal anesthesia and 10 (36%) patients who received general anesthesia. No significant difference was observed between the two groups (p=0.783). The results we obtained indicated that there was no significant difference in QT values between group SA and group GA at all measurement times. However, we found that in patients in Group SA, QT intervals were significantly longer at QT-5 and QT-final measurement times, and in patients in Group GA, the QT intervals were significantly longer at the QT-final measurement time compared to the baseline. While our results showed no significant difference in QT values between group SA and group GA at QTc-0, QTc-1, and QTc-5 measurement times, it indicated that at the QTc-end measurement time, the mean QTc duration was significantly longer in patients in group GA compared to group SA. However, we found that in both groups, there was no significant change in the mean QTc value compared to the baseline at all measurement times. In this study, we observed that both QT and QTc dispersion were significantly longer in group GA compared to group SA. Results: Our study investigated the impact of spinal and general anesthesia management on the QT interval in the geriatric patient population. We observed that patients who underwent general anesthesia experienced a greater influence on the QT interval and related parameters compared to those who received spinal anesthesia.nIn this regard, we believe that spinal anesthesia may be more advantageous in elderly patients.However, to support our perspective, there is a need for larger patient groups and randomized controlled trials.