Süpüratif Kronik Otitis Media hastalarında granülasyon dokusu ve kolesteatom değişkenlerinin Middle Ear Risk Index skorlaması kullanılarak orta kulak üzerindeki etkilerinin araştırılması
- Tez No: 837424
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELEK UYAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Kronik Süpüratif Otitis Media, Kolesteatom, Granülasyon Dokusu, Middle Ear Risk İndex, Chronic Suppurative Otitis Media, Cholesteatoma, Granulation Tissue, Middle Ear Risk Index
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Kronik süpüratif otitis media dünyada ve ülkemizde sık görülen, seyrinde görülen granülasyon dokusu ve kolesteatom gibi patolojik dokularla morbidite ve mortaliteyi arttıran komplikasyonlara neden olabilen bir hastalıktır. Hastalığın derecesini ve etkilerini değerlendirmede kullanılan çeşitli parametreler vardır, bunlardan biri de Middle Ear Risk İndex (MERİ) skorlamasıdır. Biz bu çalışmamızda kronik süpüratif otitis media olgularında sıklıkla görülen granülasyon dokusu ve kolesteatomun orta kulak üzerindeki etkilerini MERİ skorlamasını kullanarak değerlendirmeyi hedefledik. Gereç ve Yöntem: 2010-2022 yılları arasında kliniğimizde kronik süpüratif otitis media nedeniyle opere edilen ve patoloji tanısı granülasyon dokusu ve/veya kolesteatom olan hastalar çalışmamıza dahil edildi. Revizyon cerrahisi uygulanan hastalardan önceki operasyonu kliniğimizde yapılan ve tüm bilgilerine ulaşılabilen hastalar da çalışmaya dahil edilirken önceki cerrahisi kliniğimizde yapılmayan hastalar çalışma dışında bırakıldı. Bulgular: Çalışmaya 800 hasta dahil edildi. %47,3'ü kadın, %52,8'i erkekti. Yaş ortalaması 32,1±14,3 yıl idi. Hastaların orta kulak patolojilerine bakıldığında %43,6'sında granülasyon dokusu, %45'inde kolesteatom, %11,4'ünde kolesteatom ve granülasyon dokusu olduğu saptandı. MERİ skorlarına göre hastalık derecelerine bakıldığında granülasyon dokusu olan grupta daha çok hafif hastalık (%45,8), kolesteatom olan grupta en sık orta hastalık (%48,7), kolesteatom ve granülasyon dokusu görülen grupta en sık ağır hastalık tablosu (%69,6) görüldü. Hem granülasyon dokusu grubunda (%65,3) hem de kolesteatom grubunda (%38,6) en sık CWU TM'nin cerrahi prosedür olarak uygulandığı, kolesteatom grubunda CWD TM cerrahi prosedürünün anlamlı olarak daha fazla uygulandığı (%36,4) belirlenmiştir. Kemikçik zincirin granülasyon dokusu grubunda daha fazla intakt izlendiği (%46,7), hem kolesteatom hem de granülasyon dokusu gruplarında en sık etkilenen kemikçiğin inkus olduğu (%21,6) tespit edildi. Komplikasyon riski değerlendirildiğinde kolesteatom grubunda (%19,4) granülasyon dokusu grubuna (%3,7) göre daha yüksek risk saptandı. Komplikasyon riski ile MERİ skorları arasındaki ilişki değerlendirildiğinde orta kulak patolojisi kolesteatom olan hastalarda orta ve ağır hastalık grubunda daha yüksek komplikasyon riski saptandı. Sonuç: Kolesteatom ve granülasyon dokusu MERİ skorlaması kullanılarak karşılaştırıldığında kemikçik zincirin etkilenmesi, CWD veya radikal mastoidektomi gerekliliği, revizyon ihtiyacı ve komplikasyon riski patolojisi kolesteatom olan hastalarda daha fazladır. Kolesteatom olan KSOM olgularıyla granülasyon dokusu olan KSOM olguları MERİ skorları açısından karşılaştırıldığında kolesteatom olan KSOM olgularında MERİ skoru daha yüksektir. Komplikasyon riski ile MERİ skorlarını karşılaştırdığımızda MERİ skoru yüksek olan hastalarda komplikasyon riskinin yüksek olduğu görülmüştür, MERİ skorlaması komplikasyon riskini öngörmede kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Chronic suppurative otitis media is a common disease in the world and in our country and can cause complications that increase morbidity and mortality with pathologic tissues such as granulation tissue and cholesteatoma. There are various parameters used to evaluate the degree and effects of the disease, one of which is the Middle Ear Risk Index (MERI) scoring. In this study, we aimed to evaluate the effects of granulation tissue and cholesteatoma, which are frequently seen in patients with chronic suppurative otitis media, on the middle ear using the MERI scoring. Materials and Methods: Patients who underwent surgery for chronic suppurative otitis media in our clinic between 2010 and 2022 and whose pathology diagnosis was granulation tissue and/or cholesteatoma were included in our study. Among the patients who underwent revision surgery, patients whose previous operation was performed in our clinic and whose all information could be accessed were also included in the study, while patients whose previous surgery was not performed in our clinic were excluded from the study. Results: The study included 800 patients. 47.3% were female and 52.8% were male. The mean age was 32.1±14.3 years. Regarding the middle ear pathologies of the patients, 43.6% had granulation tissue, 45% had cholesteatoma, 11.4% had cholesteatoma and granulation tissue. According to the MERI scores, mild disease was more common in the group with granulation tissue (45.8%), moderate disease was most common in the group with cholesteatoma (48.7%), and severe disease was most common in the group with cholesteatoma and granulation tissue (69.6%). In both the granulation tissue group (65.3%) and the cholesteatoma group (38.6%), CWU TM was the most common surgical procedure, while in the cholesteatoma group, CWD TM was significantly more common (36.4%). The ossicular chain was more intact in the granulation tissue group (46.7%), and the most commonly affected ossicle in both cholesteatoma and granulation tissue groups was the incus (21.6%). The risk of complications was higher in the cholesteatoma group (19.4%) than in the granulation tissue group (3.7%). When the relationship between complication risk and MERI scores was evaluated, a higher complication risk was found in the moderate and severe disease group in patients with middle ear pathology cholesteatoma. Conclusion: When cholesteatoma and granulation tissue are compared using the MERI scoring, the risk of ossicular chain involvement, the need for CWD or radical mastoidectomy, the need for revision and the risk of complications are higher in patients with cholesteatoma pathology. When CSOM cases with cholesteatoma were compared with CSOM cases with granulation tissue in terms of MERI scores, the MERI score was higher in CSOM cases with cholesteatoma. When we compared the risk of complications with the MERI scores, it was observed that the risk of complications was higher in patients with high MERI scores, and MERI scoring can be used to predict the risk of complications.