Beklenmeyen iyatrojenik üreteral yaralanmaya bağlı rekonstrüksiyonun sonuçları
Results of reconstruction due to unexpected iatrogenicureteral injury
  1. Tez No: 837449
  2. Yazar: GÖKHAN KARAKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR TEKGÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Üreteral Rekonstrüksiyon, İyatrojenik Üreter Yaralanması, Ureteral Reconstruction, Iatrogenic Ureteral Injury
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
İyatrojenik travmalar, üreter yaralanmalarının en sık sebebi olarak bilinmektedir. Bu çalışmada beklenmeyen iyatrojenik üreter yaralanmaları nedeniyle gerçekleştirilen cerrahi rekonstrüksiyonun sonuçlarını değerlendirmek hedeflenmiştir. Metot Ürolojik olmayan işlemler sırasında meydana gelen beklenmedik üreter yaralanmalarına bağlı rekonstrüksiyonun sonuçları retrospektif olarak analiz edildi. Hidronefrozu olan, takip süresi 3 aydan kısa olan ve ürolojiye ameliyat öncesi konsülte edilen hastalar çalışma dışı bırakıldı. Üreter yaralanması intraoperatif olarak veya postoperatif bir aylık dönemde teşhis edildi. İntraoperatif tanılar intraoperatif rekonstrüksiyon ile takip edilirken, geç tanı alan hastalar postoperatif altı aylık dönemde ameliyata alındı. Başarısızlık hidronefroz/renal atrofi ve uzun süreli stentleme olarak tanımlandı. Başarısızlıkla ilişkili olabilecek faktörler değerlendirildi. Bulgular Ürolojik olmayan operasyonlarda gerçekleşen beklenmedik üreter yaralanması nedeniyle toplam 50 üreter rekonstrüksiyonu yapıldı. Ortanca yaş ve takip süresi 51 (19-76) yıl ve 25 (3-186) aydı. Sırasıyla 27 (%54) ve 23 (%46) hastada intraoperatif ve postoperatif üreter yaralanması tanısı konuldu. Başarısızlık oranı %22 (11/50) idi. Tek değişkenli analizlerde geçirilmiş abdominal cerrahi, kemoterapi, klinik (jinekolojik/jinekoloji dışı), tanı zamanı (intra/postoperatif) ve patoloji (benign/malign) başarısızlık için anlamlı faktörlerdi (p=0,037, p=0,004, p =0,014, p=0,036 ve p=0,002; sırasıyla). Çok değişkenli analizde malign patoloji anlamlı olarak bulundu (p=0.010, OR:8.846 (1.676-46.690)). Sonuç Malign hastalığa bağlı yapılan cerrahi, beklenmedik iyatrojenik üreter yaralanması nedeniyle gerçekleştirilen rekonstrüksiyonun başarısız olması açısından bir risk faktörüdür.
Özet (Çeviri)
Aim: Iatrogenic traumas are known to be the most common cause of ureteral injuries. This study aimed to evaluate the results of surgical reconstruction performed due to unexpected iatrogenic ureteral injuries. Methods: The results of reconstruction due to unexpected ureteric injuries occurring during non-urological procedures were analyzed retrospectively. Patients with hydronephrosis, follow-up of less than 3 months, and those consulted to urology preoperatively were excluded. The ureteral injury was diagnosed either intraoperatively, or in the postoperative one-month period. Intraoperative diagnoses were followed by intraoperative reconstruction, whereas the second group was operated in the postoperative six-month period. Failure was defined as hydronephrosis/renal atrophy and long-term stenting. Factors that may be associated with failure were evaluated. Results: A total of 50 ureteral reconstructions were performed due to unexpected ureteral injury in non-urological operations. Median age and follow-up time were 51 (19-76) years and 25 (3-186) months. Intraoperative and postoperative ureteral injury was diagnosed in 27 (54%) and 23 (46%) patients, respectively. Rate of failure was 22% (11/50). In univariate analyses, prior abdominal surgery, chemotherapy, clinic (gynecology/non-gynecology), time of diagnosis(intra/postoperative), and pathology (benign/malign) were significant factors for failure (p=0.037, p=0.004, p=0.014, p=0.036 and p=0.002; respectively). Malign pathology was the sole significant on multivariate analysis (p=0.010, OR:8.846 (1.676-46.690)). Conclusions: Surgery due to malignant disease is a risk factor for failure of ureteral reconstruction due to unexpected iatrogenic ureteral injury.