Türkiye'de bir üniversite hastanesi acil servisi içinde arrest olan hastalarda öngörücüler ve sonlanım
Predictors and outcomes of cardiac arrest in the emergency department of a university hospital in Turkey
  1. Tez No: 837459
  2. Yazar: MEHMET ERİŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN COŞKUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: acil servis, kardiyopulmoner, arrest, resüsitasyon, mortalite, modifiye charlson komobidite indeksi, emergency department, cardiopulmonary, arrest, resuscitation, mortality, modified Charlson comorbidity index
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Türkiye'de Bir Üniversite Hastanesi Acil Servisi İçinde Arrest Olan Hastalarda Öngörücüler ve Sonlanım Mehmet Erişen, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı, İzmir, Türkiye. Giriş: Tüm hastane içi kardiyak arrestlerin yaklaşık %10'unun acil servis içinde olmaktadır. Kardiyak arrest sonrası farklı sağkalım oranları bildirilmekte ve acil servis içinde kardiyak arrest olan hastaların yüksek oranda sağkalım oranları olabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmada Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Erişkin Acil Servisi içinde arrest olan hastaların insidansı, demografik ve klinik özellikleri, sağkalımları ve sağkalımlarını etkileyen faktörleri ortaya koymayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: 01.01.2018 ile 31.12.2019 tarihleri arasında acil servisimize başvuruda spontan dolaşım ve solunumu olan ancak acil servis izleminde KPA olan hastalar çalışmaya dahil edildi. KPA olan hastaların verileri, elektronik ve manuel hemşire izlem dosyalarından tarandı. Hastaların yaş, komorbid hastalıkları, arrest öncesi vital bulguları ile aldıkları tedaviler, KPR süreci verileri, sonlanımları gibi veriler kayıt altına alındı. Hastaların mCCI skorları hesaplandı. Verilerin KPR sonlanımı, 24. saat sonlanımı ve 30. gün sonlanımı ile ilişkileri incelendi. Bulgular: Çalışmaya acil servis izlemi sürecinde KPA olan 552 hasta dahil edildi. Hastaların 296'sı (%53,6) erkekti ve yaş ortancası 79(IQR:68-86), yaş ortalaması 79±14,13 (aralık:18-102) yıldı. Kadınların yaş ortancası (83 yaş, IQR:73,3-89), erkeklerin yaş ortancasından (73yaş, IQR:64-82) daha yüksekti. Hastaların acil servise en sık başvuru şikayeti nefes darlığı (%35,1) idi. Komorbidite yükü mCCI skorunun ortancası tüm hastalarda 6, erkeklerde 7, kadınlarda ise 6 olarak bulundu. Hastalar en sık Monitörlü Gözlem (%50,7) biriminde karşılanmıştı ve en sık monitörize bir birimde arrest (%95,5) olmuştu. KPA nedeni olarak en sık Medikal-Nonkardiyak (%73,6) etiyolojiye sahiplerdi. Medikal-Kardiyak grup hastaların %13'ünü, Travmatik grup %3,8'ini oluşturdu. Hastaların yarısından fazlası vazopressör ve yine yarısından fazlası İMV desteği altında izlenirken KPA oldu. Acil serviste KPA olana kadar geçen izlem süresinin ortancası 11,8 saat idi ve hastaların %12,5 i acil servis izleminin ilk saatinde arrest oldu. KPR süresinin ortancası 20 dakika, KPR süresince yapılan adrenalin sayısının ortancası 7 idi. Arrest sırasındaki ilk ritmi şoklanabilir olanların oranı %7,7 ve KPR'nin herhangi bir anında şoklanabilir ritim elde edilip defibrile edilen hasta sayısı 72 (%13) olarak bulundu. Defibrile edilen hastalarda şok ortancası 2 idi. Hastaların KPA nedenine bakıldığında en sık nedenler sırasıyla pnömoni, septik şok ve malignite idi. Çalışmamıza dahil ettiğimiz 552 hastanın %32,6'sında SDGD sağlandı, %13,2'si 24.saatinde ve %4,7'si 30.günde sağ (%3,1 taburcu) kaldı. Sonuç: Genç yaş, KPR süresinin kısa olması kardiyak etiyolojiye bağlı KPA gelişmesi hastalarda sağkalım artırmakta iken , vazopressör desteği ihtiyacı, uzun KPR süresi, yaşın artması ve kardiyak olmayan etiyolojiye sahip olmak sağkalımı azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
Predictors and Outcomes of Cardiac Arrest in the Emergency Department of a University Hospital in Turkey Mehmet Erişen, Department of Emergency Medicine, Dokuz Eylül University Faculty of Medicine, Izmir, Turkey. Introduction: Approximately 10% of all in-hospital cardiac arrests occur in the emergency department. Varying survival rates after cardiac arrest have been reported, and it is believed that patients who suffer cardiac arrest in the emergency department are thought to have higher survival rates. In this study, we aim to determine the incidence, demographic and clinical characteristics, outcomes, and factors affecting the outcomes of patients with cardiac arrest in the Adult Emergency Department of Dokuz Eylül University Hospital. Materials and Methods: Between 01/01/2018 and 12/31/2019, patients with spontaneous circulation and respiration at presentation to our emergency department that, later, went into cardiac arrest while still in the the emergency department were included in the study. Data of patients with cardiac arrest were accessed from electronic and written records. Data such as age, comorbidities, vital signs and treatments before cardiac arrest, CPR process data, and outcomes were recorded. The patients' mCCI scores were calculated. The relationships between the data and the outcome of CPR, the outcome at 24 hours, and the outcome at 30 days were analysed. Results: The study included 552 patients with cardiac arrest in the emergency department. Of these patients, 296 (53.6%) were male, with a median age of 79 (IQR: 68-86) and a mean age of 79 ± 14.13 years (range: 18-102). The median age of females (83 years, IQR: 73.3-89) was higher than that of males (73 years, IQR: 64-82). The most common complaint on admission to the emergency department was shortness of breath (35.1%). The median mCCI score was 6 in all patients, 7 in men and 6 in women. Most of the patients were managed in the Monitored Observation Unit (50.7%), and cardiac arrest occurred most frequently in a monitored unit (95.5%). The most common etiology for cardiac arrest was medical-noncardiac (73.6%). The medical-cardiac group accounted for 13% and the traumatic group for 3.8% of patients. More than half of the patients were on vasopressors, and more than half were receiving invasive mechanical ventilation when they suffered cardiac arrest. The median observation time to cardiac arrest in the emergency department was 11.8 hours, with 12.5% of patients experiencing cardiac arrest within the first hour of observation in the emergency department. The median duration of CPR was 20 minutes, and the median number of epinephrine administrations during CPR was 7. At the time of cardiac arrest, 7.7% of patients had a shockable rhythm, and 72 patients (13%) were defibrillated at some point during CPR. The median number of shocks in defibrillated patients was 2. The most common causes of cardiac arrest were pneumonia, septic shock, and malignancy. Of the 552 patients included in the study, 32.6% achieved sustained return of spontaneous circulation, 13.2% survived after 24 hours, and 4.7% survived after 30 days (3.1% were eventually discharged). Conclusion: Younger age, shorter CPR duration, and cardiac etiology were associated with higher survival in patients with cardiac arrest, whereas need for vasopressor support, longer CPR duration, older age, and noncardiac etiology were associated with lower survival.