Fırat Üniversitesi Hastanesi Acil Servisi'ne başvuran adli olguların incelenmesi
Evaluation of forensic cases presented to emergency department of the Hospital of Firat University Medicine School
- Tez No: 447238
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA YILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Adli olgu, acil servis, demografi, Forensic case, emergency department, demographic
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZETHarici etkenler sonucu oluşan ve kişilerin beden ve ruh sağlığının bozulmasına ya da ölüme sebebiyet veren olay adli olgu olarak değerlendirilir. Acil servislerde görev yapan hekimlerin acil olguların tedavisinin yapılmasının yanı sıra bu adli olgu niteliğindeki olguların muayenesi, travmatik lezyonların tanımlanması ve adli rapor düzenlenmesi gibi önemli görevleri de bulunmaktadır.Bu çalışma Fırat Üniversitesi Hastanesi Acil Servisi'ne 1 Ocak 2010?31 Aralık 2011 yılları arasındaki 2 yılda başvuran 5586 adli olgu dosyalarının geriye dönük olarak incelenmesiyle yapıldı. Çalışmada elde edilecek veriler için bir form hazırlandı. Hazırlanan forma hastaların protokol numarası, geliş tarihleri, yaş, cinsiyet, adli olgu türü, başvuru süreleri, hasta travma ise yaralanan vücut bölgesi, zehirlenme ise aldığı madde ve alım yolu, intihar ise metodu, acil serviste kalış süreleri, istenen konsültasyonlar, yattığı klinikler kaydedildi.Adli olgular, tüm başvuruların %5.5'ini oluşmaktaydı. Hastaların %70.4'ünü erkek, %29.6'sını kadınlar oluşturmaktaydı. En fazla adli olgunun %24.7 (n=1181) ile 21-30 yaş grubunda yer aldığı saptanmıştır. En fazla adli olgunun %33.6 oranı ile Haziran-Temmuz-Ağustos aylarında müracaat ettiği tespit edilmiştir. Olay türleri içinde %30 oran ile trafik kazası sonucu müracaatların ilk sırada yer aldığı belirlenmiştir.Sonuç olarak adli olgularda kayıtların eksiksiz ve düzenli olması, sonrasında oluşabilecek hukuksal süreçte hekim güvenliği ve hasta mağduriyetinin önlenmesi açısından önemlidir. Türkiye'de acil tıp hizmeti veren kurumların hizmet kalitesi bakımından hangi düzeyde olduklarının anlaşılmaları, verdikleri hizmetin ölçülebilir ve yorumlanabilir hale getirilmesi ile mümkündür
Özet (Çeviri)
ABSTRACTEVALUATION OF FORENSIC CASES PRESENTED TO EMERGENCY DEPARTMENT OF THE HOSPITAL OF FIRAT UNIVERSITY MEDICINE SCHOOLThe event that occurs as a result of extrinsic factors and causes disruption of physical and mental health of individuals or death is considered as a forensic case. Emergency medicine physicians have important responsibilities such as physical examination, identification of traumatic lesion and preparation of forensic reports in the forensic cases as well as treating emergent cases.The present study was conducted by retrospectively reviewing 5587 forensic cases presented to Emergency Department of The Hospital of Fırat University Medicine School between 1 January, 2010 and 31 December, 2011. A data sheet was designed for data extraction. The data sheet covered the following information: file number, date, age, gender, type of forensic case, duration of presentation, injured body region if it is a trauma case, agent that cause intoxication and the route of intake if it is intoxication case, method if it is a suicide case, duration of emergency department admission, consultations ordered and the clinics admitted.Forensic case comprised 5.5% of all emergency visits. Of the cases, 70.4% were men and 29.6% were women. The highest proportion of forensic cases was found to be in the age group of 21-30 by 24.7% (n=1181). It was found that the highest number of forensic case was presented at June-July-August by 33.6%. Traffic collision was the leading cause among forensic cases by 30%.In conclusion, accurate and uniform recordings of forensic cases are important in the subsequent forensic process regarding safety of clinician and prevention of patient?s grievance. By enabling the measurable and interpretable of the care provided, it can be possible to understand the level of quality of care in the facilities giving emergency care.