Gövdeli dağı (Kayseri-Sivas) florası
- Tez No: 83753
- Danışmanlar: PROF. DR. NECATİ ÇELİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Flora, Türkiye, Gövdeli Dağı, Tohumlu Bitkiler, Endemik, Flora, Turkey, Gövdeli Mountain, Vascular plants, Endemic
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 323
Özet
ÖZET Doktora Tezi Gövdeli Dağı (Kayseri-Sivas) Florası Erol DÖNMEZ Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Necati ÇELİK Bu araştırma 1995-1998 yıllan arasında, Gövdeli dağında (Kayseri-Sivas) gerçekleştirilmiştir. Bu süre içerisinde 3676 bitki örneği toplanmıştır. Bu örneklerin adlandırılmasından sonra, 82 familya, 383 cins ve 965 takson saptanmıştır. Araştırma alanından saptanan 965 taksonun 3'ü Pteridophyta, 962'si Spermatophyta bölümlerindedir. Spermato phyta'ya ait taksonların 5'i Gymnospermae, geriye kalan 957'si Angiospermae alt bölümündedir. Angiospermae'ye ait 957 taksonun 823'ü Dicotyledoneae, 134'ü Monocoty ledoneae sınıflarında yer almaktadır..Araştırma alanından saptanan 171 takson (% 17.7) Türkiye için endemiktir. 44 takson B6 karesi için yeni kayıttır. Taksonların bitki coğrafyası bölgelerine dağılım oranlan şöyledir: İran-Turan elementleri 310 (% 32.1), Avrupa- Sibirya elementleri 91 (% 9.4), Akdeniz elementleri 46 (% 4.8), Geniş yayılıştılar 177 (% 18.3), Yayılışı bilinmeyenler 328 (% 34), Kozmopolitler 13 (% 1.4). En büyük on familya ve takson sayıları şöyledir: Asteraceae 133, Fabaceae 90, Lamiaceae 78, Brassicaceae 76, Caryophyllaceae 67, Poaceae 54, Apiaceae 39, Lilia ceae 39, Rosaceae 37, Scrophulariaceae 34. En büyük on cins ve takson sayılan şöyledir: Astragalus 32, Silene 23, Alyssum 16, Centaurea 15, Salvia 14, Veronica 13, Minuartia 12, Allium 11, Dianthus 9, Euphorbia 9.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis Flora of Gövdeli Mountain (Kayseri-Sivas) Erol DÖNMEZ Cumhuriyet University Graduate School of Natural And Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Necati ÇELİK This research was carried out in Gövdeli Mountain (Kayseri-Sivas) between May 1995 and October 1998. 3676 plant specimens were collected in this period. After the identification of these specimens, 82 families, 383 genera and 965 taxa were determined. Three out of the 965 taxa determined in the research area belong to Pteridophyta divisi on, the remaining 962 taxa belong to Spermatophyta division. Five taxa belong to Gym- nospermae subdivision, the remaining 957 taxa were Angiospermae subdivision which belongs to Spermatophyta division. 134 taxa are in the Monocotyledoneae class and 823 taxa are Dicotyledoneae class each of which belongs to Angiospermae subdivision. 171 taxa determined in the research area (17.7 %) are endemic for Turkey. 44 taxa are new re cord from square B6. The scattering ratios of the taxa to the phytogeographic regions are as follows: Irano-Turanian elements 310 (32.1 %), Euro-Siberian elements 91 (9.4 %), Mediterranean elements 46 (4.8 %), Widespreads 177 (18.3 %), Unknown scatteries 328 (34 %), Cosmopolitans 13 (1.4 %). The largest ten families and taxon numbers are as follows: Asteraceae 133, Faba- ceae 90, Lamiaceae 78, Brassicaceae 76, Caryophyllaceae 67, Poaceae 54, Apiaceae 39, Liliaceae 39, Rosaceae 37, Scrophulariaceae 34. The largest ten genera and taxon numbers are as follows: Astragalus 32, Silene 23, Alyssum 16, Centaurea 15, Salvia 14, Veronica 13, Minuartia 12, Allium 11, Dian- thus 9, Euphorbia 9.