Orta Anadolu bindirme kuşağının Sulusaray (Tokat) Bayazıt (Yıldızeli-Sivas) arasındaki kesiminin jeolojik özellikleri
- Tez No: 83764
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN TATAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sulusaray (Tokat), Central Anatolian Thrust Belt, Tectonostratigraphy, Olistostrome
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ORTA ANADOLU BİNDİRME KUŞAĞININ SULUSARAY(TOKAT)-BAYAZIT(YDLDIZELİ-SİVAS) ARASINDAKİ KESİMİNİN JEOLOJİK ÖZELLİKLERİ Zeki HASPOLAT Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Orhan TATAR İnceleme alanı Sivas Havzası'nın KB sınırını oluşturmakta olup, Orta Anadolu Bindirme Kuşağı'nın Üst Kretase yaşlı ofiyolitik karışık ve örtü kayalarından oluşan yaklaşık D-B doğrultum tektonik dilimlerin güneye doğru yerleşimini yansıtmaktadır. Orta Anadolu Bindirme Kuşağı üzerinde yer alan inceleme alanı, otokton ve allokton konumlu kaya birimleri ile temsil edilmektedir. Bu birimler tektonostratigrafik olarak; En altta duraysız havza koşullarında, Eosen döneminde, havza kenarından devamlı gravitasyonel kaymalarla bloklu malzemenin olduğu bir ortamda oluşmuş Kılıçlı Olistostromu yeralır. Kılıçlı Olistrostromu piroklastik ve epiklastik kayaçlar, pelajik kireçtaşları ile türbiditik kırıntılı kayaçlardan oluşmaktadır. Bunun üzerinde tektonik dokanakla derin denizaltı ortamında oluşmuş bazalt, aglomera ve lavII akıntılarından oluşan Üst Kretase yaşlı Darmik Volkanikleri yeralır.Bu birim üzerinde Tektonik dokanakla Tekelidağ Karışığı ve Yeniköy Formasyonu yeralır. Tekelidağ Karışığı Üst Kretase'de Neotetis'in kuzey kolunun kapanma süreciyle oluşmuş ofiyolitik bir melanj olup, inceleme alanının temelini oluşturmaktadır. İnceleme alanında Tekelidağ Karışığına ait serpantinit, gabro ve volkanitler ayırtlanmıştır. Tekelidağ Karışığı üzerinde açılı uyumsuzlukla Üst Kretase yaşlı Yeniköy Formasyonu yer almaktadır. Yeniköy Formasyonu, türbiditik kireçtaşları ile kırıntılı kayaçlardan oluşmaktadır. Bütün bu birimler üzerinde açılı uyumsuzlukla çakıltaşı ve yer yer çakıllı kumtaşlarından oluşan Pliyosen yaşlı Kargın Formasyonu yeralır. ANAHTAR KELİMELER : Sulusaray (Tokat), Orta Anadolu Bindirme Kuşağı, tektonostratigrafi, Olistostrom.
Özet (Çeviri)
SUMMARY M.Sc Thesis GEOLOGICAL FEATURES OF CENTRAL ANATOLİAN THRUST BELT BETWEEN SULUSARAY (TOKAT) - BAYAZTT (YILDIZELİ-SÎVAS) Zeki HASPOLAT Cumhuriyet University Institute of Applied and Natural Sciences Geological Engineering Department Supervisor : AssocProf. Orhan TATAR The study area is located to the NW boundary of the Sivas basin and reflect the emplacement of E-W trending tectonic slices comprising the Upper Cretacous ophiolitic rocks and cover rocks of Central Anatolian Thrust Belt It is represented by otochtonous and allochthonous rocks. These are tectonostratigraphically, from bottom to top, the Kılıçlı Olistostrome deposited in a unstable environment with slumped material during Eocene. It is composed of pyroclastics, epiclastics, pelagic limenstones and turbiditic sedimantary rocks. It is overlain by Upper Cretaceous Darmik Volkanics formed in a deep marine environment with basalt, agglomerate and lava flows. Darmik Volcanics are tectonically overlain by Tekelidağ Complex andYeniköy Formation. Tekelidağ complex is resulted from the closing of northern branch of Neotethyan ocean in Upper Cretaceous and represents the basement of the study area. In the study area, serpantines, gabbroic rocks and volcanics are differentiated within the Tekelidağ Complex whics is overlain by Upper Cretaceous Yeniköy formation with an angular unconformity. Yeniköy formation includes turbiditic limestones and clastic rocks. All these units are covered by Pliocene Kargın formation with an angular unconformity.