Kadmiyum kaynaklı testis hasarına karşı hesperidinin koruyucu ve tedavi edici etkisi
The protective and treatment effects of hesperidin against cadmium-induced testicular damaged in rat
- Tez No: 837654
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA BALCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Hesperidin, Kadmiyum, Testis, Hesperidin, Cadmium, Testis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Toksik maddelerin testis dokusu üzerinde meydana getirdiği hasar, dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen kısırlıkla da sonuçlanabilen önemli bir sağlık sorunu haline gelmektedir. Ağır metaller endüstrileşmeye bağlı olarak çevreye yayılan ve olumsuz etkileri gün geçtikçe artan elementlerdir. Ağır metaller içerisinde en yaygın olan kadmiyum da en önemli endüstriyel ve çevresel kirleticilerden biri olmasının yanı sıra canlılar üzerinde toksik etkileri olduğu bilinmektedir. Flavonoidler, bitkinin bütün kısımlarında doğal yollarla oluşan ikincil metabolitler olarak bilinen geniş bir kimyasal bileşik grubudur. Bu grubun bir üyesi olan hesperidinin antioksidan ve metal bağlayıcı özelliği olduğu bilinmektedir. Mevcut çalışmamızda ağırlıkları 250-300 gr ağırlığında 8 haftalık Wistar albino cinsi 40 adet erkek sıçan kullanıldı. Deney grupları her birinde 8 adet erkek sıçan olacak şekilde Kontrol grubu, Kadmiyum grubu (17 gün boyunca günlük 3 mg/kg), Hesperidin grubu (21 gün boyunca 10 mg/kg), Kadmiyum+ Hesperidin grubu (Tedavi edici etkisinin değerlendirileceği grup) (3 mg/kg/gün + 10 mg/kg/gün), Hesperidinin + Kadmiyum grubu (Koruyucu etkisinin değerlendirileceği grup) (10 mg/kg/gün+ 3 mg/kg/gün), olacak şekilde 5 gruba ayrıldı. Dekapitasyon işleminden sonra testis dokuları %10'luk formaldehit solüsyonu içerisine alınıp rutin doku takibi basamaklarından geçirilerek bloklandı. Dokuların genel yapı ve özelliklerinin belirlenmesi için Hematoksilen& Eozin, Masson Trichom ile boyanarak ışık mikroskobunda değerlendirildi. Image J programı ile seminifer tübül çapları ölçüldü. Testis dokusunda meydana gelen apoptozisi değerlendirmek için TUNEL ve Caspase 3 metodu kullanıldı. Malondialdehyde, Katalaz, Süperoksit dismutaz, Folikül Uyarıcı Hormon, Luteinizan Hormon ve Testosteron düzeyleri ise ELİSA yöntemi ile değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, Kadmiyum uygulamasının testis dokusunda çok ciddi histopatolojik değişikliklere sebep olduğu, koruyucu ve tedavi edici olarak uygulanan hesperidinin toksik etkiyi azalttığı gözlendi. Özellikle koruyucu olarak uygulanan hesperidinin hem histolojik hem de biyokimyasal değerler açısından daha olumlu sonuçlar ortaya çıkardığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
The damage caused by toxic substances on testicular tissue is becoming an important health problem that affects millions of people around the world and can also result in infertility. Heavy metals are elements that spread into the environment due to industrialization and whose negative effects increase day by day. Cadmium, the most common heavy metal, is known to have toxic effects on living things, as well as being one of the most important industrial and environmental pollutants. Flavonoids are a large group of chemical compounds known as secondary metabolites that occur naturally in all parts of the plant. Hesperidin, a member of this group, is known to have antioxidant and metal-binding properties. In our current study, 40 8-week-old male Wistar albino rats weighing 250-300 g were used. Experimental groups with 8 male rats each: Control group, Cadmium group (3 mg/kg daily for 17 days), Hesperidin group (10 mg/kg for 21 days), Cadmium + Hesperidin group (The group where the therapeutic effect will be evaluated) (3 mg/kg/day + 10 mg/kg/day), Hesperidin + Cadmium group (the group in which the protective effect will be evaluated) (10 mg/kg/day + 3 mg/kg/day). After the decapitation process, testicular tissues were placed in 10% formaldehyde solution and blocked by going through routine tissue tracking steps. To determine the general structure and properties of the tissues, they were stained with Hematoxylin & Eosin and Masson Trichom and evaluated under a light microscope. Seminiferous tubule diameters were measured with the Image J program. TUNEL and Caspase 3 methods were used to evaluate the apoptosis occurring in testicular tissue. Malondialdehyde, Catalase, Superoxide dismutase, Follicle Stimulating Hormone, Luteinizing Hormone and Testosterone levels were evaluated by ELISA method. As a result, it was observed that Cadmium application caused serious histopathological changes in testicular tissue, and hesperidin applied as a preventive and therapeutic treatment reduced the toxic effect. It was determined that hesperidin, especially applied as a protectant, produced more positive results in terms of both histological and biochemical values.