Irak-Bağdat şehri farklı hastanelerdeki diare durumlu çocuklarda Escherıchıa colı virülans genleri ve antibiyotik direncinin belirlenmesi
Determination of Escherichia coli virulance genes and antibiotic resistance in children with diralary condition in different hospitals in Iraq-Bagdat city
  1. Tez No: 837730
  2. Yazar: DOAAFAHMI NAJI AL-DOORI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORAL DÜZDEMİR, DR. ÖĞR. ÜYESİ FARAH THAMER ABDULLAH SAMAWI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: E.coli, Virulence gene, Diarrhea
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
İshal, Irak'ta beş yaş altı çocuklarda ikinci en yaygın ölüm nedeni olmaktadır. İshal, diyet, temizlik ve çevresel koşullarla ilgili olanlar da dâhil olmak üzere çok çeşitli değişkenlerden kaynaklanabilmektedir. Enteropatojenik E. coli (EPEC), özellikle sağlık hizmetlerinin daha az olduğu ülkelerde akut ishal salgınlarının başlıca nedenlerinden biri olmaktadır. Bu E. coli çeşidi, hem hastanelerde hem de toplumdaki yüksek insidansının bir sonucu olarak, tüm dünyada beş yaşın altındaki çocuklarda meydana gelen ishalden kaynaklanan tüm ölümlerin yaklaşık %11'inden sorumlu olmaktadır. Şiddetli ishal yaşayan 5 yaş altı çocuklardan alınan örneklerde 20 farklı EPEC izolatı saptanmıştır. Bu izolatlar, mikroskobik, kültürel, biyokimyasal ve ayrıca antibiyotik duyarlılık testleri kullanılarak tanımlanmıştır. İzolatlar, hemolizinin yanı sıra biyofilm oluşturma kapasiteleri açısından da değerlendirilmişlerdir. Bfp ve STX2 genlerinin tanımlanması için PCR yöntemi kullanmıştır. 20 izolattan 12'si erkek, 8'i kız çocuklarından elde edilmiştir. Katılımcıların yaşları 3 ay ile 4 yaş 6 ay arasında değişmekte olup, ortalama 2,13 yaş olarak gerçekleşmiştir. Bfp ve STX2 genleri açısından, izolatlar arasındaki sıklık sırasıyla %75 ve %25 olarak bulunmuştur. Antibiyotiklere karşı dirençlilik oranları açısından; Tikarsilin ve Piperasilin en yüksek direnç seviyelerine sahipken (%95), onu Aztreonam, Siprofloksasin ve Trimetoprim-Sulfametoksazol (her biri %90) izlemiştir. Piperasilin-tazobaktam ve tikarsilin-klavulanik aside karşı direnç seviyesi %80 olarak tespit edilmiştir. Meropenem de en düşük direnç düzeyine (%10) sahip olmuştur. Beş izolattan yalnızca iki izolat, Bfp geninin başka bir global sekansı ile benzerlik gösterirken, STX2 geni ile herhangi bir anlamlılık bulunmamıştır. Bu çalışmdan elde edilen sonuçalara göre; EPEC, bakteri izolatlarının patojenitesini ve antibiyotiklere dirençlerini artıran biyofilm ve hemolizin ile Bfp ve STX2 genleri dahil olmak üzere birçok önemli virülans faktörüne sahip olduğu saptanmıştır. 2023, 68 sayfa ANAHTAR KELİMELER: E.coli, Virülans geni, İshal
Özet (Çeviri)
The second most common cause of mortality in children under the age of five is diarrhea. It is defined as a condition that results in passing three or more loose stools per day or more often than would be typical for a healthy individual. Diarrhea might be caused by a wide variety of variables, including those related to diet, cleanliness, and environmental circumstances. Enteropathogenic E. coli (EPEC) is a major cause of acute diarrhea outbreaks, especially in countries with less health care. As a result of the high incidence of this variety of E. coli in both hospitals as well as the community, it is accountable for around 11% of all fatalities from diarrhea that occur in children under the age of five all over the globe. Twenty different EPEC isolates have been found after being obtained from children under the age of 5 who were experiencing severe diarrhea. These isolates were identified using microscopic, cultural, biochemical, as well as antibiotic sensitivity testing. Isolates have been evaluated for their capacity to create biofilm as well as haemolysin. PCR was used for the identification of the Bfp and STX2 genes. Among the 20 isolates, 12 were collected from males and 8 were collected from females. The age of participants ranged from 3 months to 4 years and 6 months, with a mean of 2.13 years. In regard to the Bfp and STX2 genes, the frequency among isolates was 75% and 25%, respectively. Ticarcillin and Piperacillin had the highest levels of resistance (95%) followed by Aztreonam, Ciprofloxacin, and Trimethoprim-Sulfamethoxazole (each at 90%). The resistance level to piperacillin-tazobactam and ticarcillin-clavulanic acid was 80%. Meropenem had the lowest resistance level (10%). Only two isolates from five had similarity with another global sequence of the Bfp gene, while there was no significance found with the STX2 gene. Conclusions: EPEC has many key virulence factors, including biofilm and haemolysin, as well as the Bfp and STX2 genes, which boosted the pathogenicity of bacterial isolates and their resistance to antibiotics. 2023, 68 pages