Değişici epitel hücreli mesane kanserinde insan telomeraz reverse transkriptaz mutasyonunun yüksek ve düşük dereceli tümörlerde karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of human telomerase reverse transcriptase mutation in transitional epithelial cell bladder cancer in high and low grade tumors
  1. Tez No: 837895
  2. Yazar: MUSTAFA KAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DUMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Moleküler Tıp, Onkoloji, Molecular Medicine, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Mesane Kanseri, Telomeraz Aktivitesi, TERT Mutasyonu, Bladder Cancer, Telomerase Activity, TERT Mutation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Onkoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Onkoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Telomeraz reverse transkriptaz (TERT), telomeraz enziminin protein alt birimidir. Pek çok solid organ tümöründe biyobelirteç olarak tanı, takip ve nüks değerlendirmesi için sensivitesi ve spesifitesi araştırılmaktadır. Bu çalışmada, değişici epitel hücreli mesane kanserinde h-TERT mutasyonunun yüksek ve düşük dereceli tümörlerdeki analizi yapılarak, değişici epitel hücreli mesane kanserinde TERT promotör bölge mutasyonlarının varlığını değerlendirmeyi ve hastaların klinikopatolojik verileriyle karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya Sultan Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniğinde takipli olan, 60'ı düşük grade tümör 30'u ise yüksek grade tümör toplam 90 mesane kanser tanısı olan hasta alınmıştır. Diseke edilen tümör kesitlerinden, standart deparafinizasyon sonrası uygun protokol ile DNA ekstraksiyonu yapılmıştır. Elde edilen DNA örneklerindeki TERT genindeki mutasyonları tespit etmek için forward ve reverse primerler kullanılarak genin en sık mutasyon görülen bölgesi PCR ile çoğaltılmış ve sekans analizi ile mutasyon analizi yapılmıştır. Bulgular: Düşük grade grubunda 38 hastada TERT promotor mutasyonu pozitif, 22 hastada negatiftir. Yüksek grade grubunda 26 hastada TERT promotor mutasyonu pozitif, 4 hastada negatiftir. TERT promotor mutasyonunda en sık görülenler, C228T ve C250T'dir. Yüksek grade gruptaki 26 pozitif mutasyonun 24'ü C228T, 2'si C250T pozitif; düşük grade gruptaki 38 pozitif mutasyonun 35'i C228T, 3'ü C250T pozitif olarak saptanmıştır. Yüksek grade tümörü olan hastaların, düşük grade hastalara göre TERT promotör mutasyonu pozitif olma olasılığı 1,940 kat daha yüksektir. Sonuç: Yüksek grade mesane kanseri vakalarında TERT mutasyonu pozitifliği, düşük grade vakalara kıyasla yaklaşık 1,9 kat yüksek bulunmuştur. TERT mutasyon analizinin; diğer çalışmalarla birlikte yorumlandığında, mesane kanserinde derecelendirme ve takip algoritmasında kullanılabileceği düşünülmektedir. Bu konuda daha fazla çalışma yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Telomerase reverse transcriptase (TERT) is the protein subunit of the telomerase enzyme. Its sensitivity and specificity are being investigated as a biomarker for diagnosis, follow-up and recurrence evaluation in many solid organ tumors. In this study, we aimed to evaluate the presence of TERT promoter region mutations in transitional epithelial cell bladder cancer by analyzing the h-TERT mutation in high- and low-grade tumors and to compare it with the clinicopathological data of the patients. Materials and Methods: A total of 90 patients diagnosed with bladder cancer, 60 with low-grade tumors and 30 with high-grade tumors, who were followed up in the Urology Clinic of Sultan Abdülhamid Han Training and Research Hospital, were included in this study. DNA extraction was performed from the dissected tumor sections after standard deparaffinization using the appropriate protocol. To detect mutations in the TERT gene in the DNA samples obtained, the most frequently mutated region of the gene was amplified by PCR using forward and reverse primers and mutation analysis was performed by sequence analysis. Results: In the low grade group, TERT promoter mutation was positive in 38 patients and negative in 22 patients. In the high grade group, TERT promoter mutation was positive in 26 patients and negative in 4 patients. The most common TERT promoter mutations are C228T or C250T. In the high grade group, 24 of 26 positive mutations were C228T and 2 were C250T positive; in the low grade group, 35 of 38 positive mutations were C228T and 3 were C250T positive. Patients with high grade tumors were 1,940 times more likely to be TERT promoter mutation positive than low grade patients. Conclusion: TERT mutation positivity was found to be approximately 1.9 times higher in high grade bladder cancer cases compared to low grade cases. When interpreted together with other studies, it is thought that TERT mutation analysis can be used in the grading and follow-up algorithm in bladder cancer. Further studies on this subject are needed.