Karma dentisyon döneminde farklı maloklüzyon grupları ile diş aşınma paternleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 837896
  2. Yazar: BURCU USLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELÇİN ESENLİK
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: karma dentisyon dönemi, süt dişi aşınması, çapraz kapanış, ark formu, Mixed dentition period, attrition, tooth wear index, crossbite, arch form
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı karma dentisyon döneminde 3 boyutlu dijital modeller kullanılarak farklı maloklüzyon gruplarında süt dişi aşınma paternlerinin (fizyolojik veya fizyolojik olmayan) karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntemler: Angle Sınıf I, II, III maloklüzyon ve normal oklüzyonda, yaş ortalaması 10,5±1,44 olan 675 bireyin modelleri değerlendirildi. Tüm modeller, lazer tarayıcı (3Shape R700™) ile tarandı. Unilateral ve bilateral çapraz kapanışların varlığı, overjet ve overbite ilişkileri de kaydedildi. Diş aşınma paternleri, De Carvalo Sales-Peres tarafından modifiye edilen diş aşınma indeksine göre değerlendirildi. Dental ark boyutları, ark formları ve kanin eğimleri Orthoanalyzer yazılımı kullanılarak ölçüldü. Maloklüzyon gruplarındaki diş aşınma paternleri karşılaştırıldı. Diş aşınma paternleri ile dental ark parametreleri arasındaki ilişki Kruskal-Wallis ve Ki-kare testleri kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Diş aşınmasının yaşla birlikte arttığı ve kızlarda istatistiksel olarak anlamlı derecede daha az aşınma olduğu belirlendi. Diş aşınmasının mandibular arkta, maksiller arktan daha az yaygın olduğu bulundu. Maloklüzyon gruplarında posterior dişler daha şiddetli diş aşınma skorları gösterdi. Süt kaninlerin diş aşınma skorları Sınıf II maloklüzyon gruplarında normal oklüzyona göre önemli ölçüde daha azdı. Süt kanin dişlerin eğimleri ve interkanin mesafeleri ile diş aşınmaları arasında pozitif bir ilişki bulundu. Ayrıca kare ark formunda posterior diş aşınmasının daha az olduğu saptandı. Unilateral posterior çapraz kapanışı olan bireylerde çapraz kapanış tarafında daha düşük aşınma skorları bulundu. Sonuç: Fizyolojik diş aşınması ile oklüzyon tipi arasında pozitif bir ilişki vardır. Maloklüzyon gruplarında süt kaninlerin eğimleri, ark formları ve ark genişliklerinin farklı olması yetersiz fizyolojik diş aşınmasıyla ilişkilidir. Gerektiğinde süt dişlerinde mölleme yapılarak erken müdahale edilmesinin tek taraflı çapraz kapanış gibi maloklüzyon ve asimetrik durumların gelişimini durdurmak için yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to compare the primary tooth wear patterns (physiological or non- physiological) in different malocclusion groups by using 3D digital models in the mixed dentition period. Materials and Methods: Dental models of 675 individuals with Angle Class I, II, III malocclusion and normal occlusion, with a mean age of 10.5±1.44 years were evaluated. All upper and lower dental casts were digitally scanned with the laser-scanner (3Shape R700™). Presence of unilateral or biateral crossbites and overjet and overbite relationships were recorded as well. Tooth wear patterns were evaluated according to the tooth wear index which was modified by De Carvalo Sales-Peres. Dental arch widths, depths, arch forms and primary canine inclinations were measured by using Orthoanalyzer software. Tooth wear patterns among malocclusion groups were compared. The relationship between tooth wear patterns and dental arch parameters were analysed by using Kruskal-Wallis and Chi-square tests. Results: It was determined that tooth wear increased with age and there was statistically significantly less wear in female patients. It was found that tooth wear was less common in the mandibulary dental arch than that of maxillary arch. Posterior teeth showed severer tooth wear scores in the malocclusion groups than the normal occlusion group. The level of tooth wear of the deciduous canines was significantly lesser in the Class II malocclusion groups than the control. A positive correlation was found between primary canine inclinations and intercanine distance and tooth wear. It was also found that posterior tooth wear was lesser in patients having square arch form. Individuals with unilateral posterior crossbite had lower wear scores at the crossbite side compared to the contralateral side and the control group. Conclusions: There is a positive relationship between physiological tooth wear and the type of occlusion. In the malocclusion groups, insufficient physiological tooth wear occurred as a result of differences of the inclination of the primary canines, arch forms and arch widths. If necessary, early interventions by grinding the primary teeth will be useful to stop the development of malocclusion and asymmetrical conditions such as unilateral crossbites.