Tavşanlı Zeytinoğlu İlçe Halk Kütüphanesi TZK1080 numarada kayıtlı ilahi mecmuasının Mecmuaların Sistematik Tasnifi Projesi'ne (MESTAP) göre tasnifi
Tavsanli Zeytinoglu District Public Library hymn mecmuas registered at number TZK1080 according to the systematic classification of Project (MESTAP)
- Tez No: 837897
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALTUNMERAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: İlahi, klasik Türk edebiyatı, mecmua, MESTAP, şiir mecmuası, Classical Turkish literature, hymn, mecmua's, MESTAP, poetry mecmua'a
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bartın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 326
Özet
Sözlükte:“1-Toplanıp biriktirilmiş, tertip ve tanzim edilmiş şeylerin hepsi. 2- Seçilmiş yazılardan meydana getirilmiş yazma kitap. 3-Dergi.”gibi anlamlara gelen mecmua, bir edebî terim olarak seçilmiş şiir, münşeat, güfte vb. eserlerin toplanarak bir araya getirildiği eserlere verilen genel addır. Kütüphanelerimizin arşivlerinde araştırmacılarını bekleyen fazlaca mecmua bulunmaktadır. Mecmualar klasik şiir örneklerinin yer aldığı antoloji niteliğindeki defterlerdir. Bu defterler mecmuayı tutan kişinin zevki, tutulduğu dönemin edebî ve tarihî yapısı hakkında bilgiler verir. Mecmuaların edebiyat tarihimizdeki en önemli yeri divan şairlerinin şiirlerinin toplandığı divanlarda bulunmayan bir şiirin buralarda bulunabilme ihtimalinin olmasıdır. Mecmuaların kim tarafından tutulduğu ise genellikle belli değildir. Hazırladığımız tez çalışmasının amacı; daha önce yapılmış olan mecmua çalışmalarına bir yenisini daha eklemek, hakkında bilgi sahibi olunmayan yeni şairleri ilim dünyasına tanıtmak, divan sahibi şairlerin karşılaşılan yeni şiirleriyle beraber divanı olduğu bilinen ama divanı günümüze kadar ulaşamamış şairlerin şiirlerini ilim âlemine kazandırmaktır. Bu çalışmada Tavşanlı Zeytinoğlu İlçe Halk Kütüphanesi TZK1080 numarada kayıtlı ilahi mecmuası tanıtılmıştır. Eser, toplamda 77 varaktan oluşmaktadır. İçerisinde boş sayfalar mevcut olup, incelemesi ve çeviri yazılı metni verilen kısım“1b-76a”arasında yer almaktadır. Her bir varakta bir şiir bulunabildiği gibi bazı varaklarda bu sayı iki ya da üç olabilmektedir. Mecmua bozuk rika ile yazılmış olup siyah mürekkep kullanılmıştır. Mecmuada çoğunlukla 17. yy. şairleri bulunmaktadır. Yapılan çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde mecmuanın tanıtımı yapılıp önemi belirtildikten sonra“Mecmuaların Sistematik Tasnifi Projesi (MESTAP)”hakkında kısa bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde mecmua içerisinde karşılaşılan şairler ve hayatları hakkında özet bilgiler kaydedilmiştir. Mecmuadaki şairlerin şiir sayıları ve yüzyılları tablo ile belirtilmiştir. Mecmuada yer alan şairlerin yüzyılları ve kullanılan nazım şekillerinin yüzdelikleri grafik halinde gösterilmiştir. Eserde kullanılan ölçüler tablo halinde aktarılmıştır. Üçüncü bölümde mecmuanın çeviri yazılı metnine yer verilmiştir. Son bölümde ise; şiirlerin matla ve makta beyitleri, kullanılan aruz ve hece ölçüleri, nazım şekilleri/türleri ve varsa şiirlere dair bilgiler MESTAP tablosu üzerinde gösterilmiştir. Çalışılan bu mecmua; ismi daha önce duyulmayan ve daha önce şiirleriyle karşılaşmadığımız Hârî, Sefil Bahşî, Mümtaz şairleri ve onların şiirlerini barındırması açısından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Mecmua; In the dictionary“1-All of the things that have been collected, arranged and collected arranged. 2- A handwritten book made of selected articles. 3-Magazine.”Mecmua, which means such as poetry, munseat, lyrics, etc., chosen as a literary term. It is the general name given to the works in which the works are collected and brought together. There are many mecmua's waiting for their researchers in the archives of our libraries. Mecmua's are anthology notebooks with examples of classical poetry. Mecmua's gives information about the taste of the person who holds the mecmua's and the literary and historical structure of the period in which it was held. The most important place of the mecmua's in our literary history is the possibility of finding a poem that is not in the divan where the divan poet collected his poems. It is not clear who kept the mecmua's. The purpose of the work we plan to do; To add a new one to the previous mecmua's works, to have information about both the language and style and the literary culture of the period in which the work was written, to introduce the poets we have not met before to the world of science, to introduce the poets who have the divan together with the new poems encountered, however whose divan has not survived to the present day. to bring the poems of poets to the world of science. The study also hopes to serve Classical Turkish Literature. In this study, the divine mecmua recorded in the Tavsanli Zeytinoglu District Public Library with the number TZK1080 has been introduced. The work consists of 77 leaves in total. There are also blank pages in it, and the part that is examined and read as a translated text is located between“1b-76a”. There can be a poem on each leaf, and this number can be two or three in some leaves. The mecmua was written with broken rika and black ink was used. In the mecmua mostly 17th century there are poets. The study consists of four parts. In the first part, after the introduction of the mecmua and its importance were stated, information about the“Systematic Classification of Mecmua's Project (MESTAP)”was given. In the second part, brief information about the poets encountered in the mecmua and their lives is given. The number of poems and centuries of the poets in the mecmua are indicated in the table. The centuries of the poets in the mecmua and the percentages of the verse forms used are shown graphically. The measurements used in the work are given in the form of a table. In addition, a detailed examination of the mecmua was made. In the third part, the translation written text of the mecmua is given. In the last part; The matla and makta couplets of the poems, the aruz and syllable measures used, the verse forms/types and information about the poems, if any, are shown on the MESTAP table. This mecmua studied; It is important in terms of finding new poets and poems as it hosts poets and poems whose names have not been heard before and whose poems we have not encountered before.