miRNA moleküllerinin meme kanseri teşhisinde biyobelirteç olarak araştırılması
Investigation of miRNA molecules as biomarkers in the diagnosis of breast cancer
  1. Tez No: 837961
  2. Yazar: BORAN CAN DİNÇER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEREF BUĞRA TUNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, miRNA, Biyobelirteçler, Kat değişim oranları, ifade analizleri, Breast cancer, miRNA, Biomarkers, fold change ratios
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Onkoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kanser Genetiği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET Dinçer, BC. (2023). miRNA Moleküllerinin Meme Kanseri Teşhisinde Biyobelirteç Olarak Araştırılması. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Temel Onkoloji ABD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul. 2023 Meme kanseri, kadınlarda sık görülen bir kanser türüdür. Meme kanserinde erken teşhis sağkalım açısından büyük önem taşımaktadır. Meme kanseri tanısı geç konulduğunda tedavi ve sağkalım oranları azalmaktadır. Bu nedenle toplumda düzenli olarak meme kanseri açısından taramaların yapılması ve erken teşhis için farkındalık oluşturulması gerekmektedir. Her yıl milyonlarca kadın meme kanseri teşhisi almakta ve bu hastalık nedeniyle birçok insan hayatını kaybetmektedir. Ancak, erken teşhisi sağlayacak biyobelirteçlerin keşfi ile tedavi süreçlerinin daha başarılı olacağı ve sağkalım sürelerinin arttırılması hedeflenmektedir. MikroRNA'lar, gen ekspresyonunu düzenleyen önemli bir moleküler mekanizmadır. Son yıllarda, mikroRNA'ların biyobelirteç olarak meme kanseri erken teşhisinde kullanımı ile ilgili çalışmalar yapılmaktadır. Araştırmalar, mikroRNA'ların meme kanseri teşhisi ve prognoz tahmini için kullanılabilecek biyobelirteçler olabileceğini göstermektedir. mikroRNA'ların meme kanseri erken tanısında biyobelirteç olarak potansiyel kullanımı üzerine devam eden araştırmalarla birlikte, çalışmamızda da miR-21, miR-145, miR-155 ve miR-191 gibi spesifik mikroRNA'ların meme kanserinde biyobelirteç olarak kullanılabilme potansiyelleri analiz edildi. Çalışmamızda, 200 meme kanseri hastasının ve sağlıklı kontrol grubunda yer alan 100 kişinin kan-serum numunelerinden RNA örnekleri izole edilerek, hedef mikoRNA'ların özgün ekspresyon seviyeleri RT-qPCR tekniği ile tespit edildi. Bu analizler sonucunda, miR-21, miR-155 ve miR-191'in meme kanseri hastalarında sağlıklı kontrol grubuna göre daha yüksek düzeylerde ekspresyon seviyesine sahip olduğunu tespit edildi. miR-145'in ise meme kanseri hastalarında sağlıklı kontrol grubuna göre daha düşük düzeylerde ekspresyon seviyeleri bulundu. İlgili mikroRNA'ların biyobelirteç olabilme niteliğinin daha yüksek sayılı meme kanseri hasta kohortunda araştırıldıktan sonra meme kanseri erken teşhisinde hedef biyobelirteç olarak kullanılabileceğini hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Dincer, BC. (2023). Investigation of miRNA Molecules as Biomarkers in the Diagnosis of Breast Cancer. Istanbul University, Institute of Health Sciences, Department of Basic Oncology. Master's Thesis. Istanbul. 2023. Breast Cancer (BC) is a prevalent cancer type in women. Early diagnosis of breast cancer is of great importance in terms of survival. Late diagnosis results in reduced treatment options and survival rates. Regular screenings and raising awareness for early detection are necessary. Millions of women receive a BC diagnosis yearly, and many lose their lives. The discovery of biomarkers for early detection aims to improve treatment and increase survival. MicroRNAs are an important molecular mechanism that regulates gene expression. In recent years, studies have been conducted on using microRNAs as biomarkers in early breast cancer diagnosis. Research suggests that microRNAs can be biomarkers that can be used for breast cancer diagnosis and prognosis prediction. Along with the ongoing research on the potential use of microRNAs as a biomarker in the early diagnosis of breast cancer, our study also analyzed potential BC biomarkers-specific microRNAs such as miR-21, miR-145, miR-155, and miR-191. In our study, RNA samples were isolated from blood-serum samples of 200 breast cancer patients and 100 people in the healthy control group, and the specific expression levels of target microRNAs were determined by the RT-qPCR technique. As a result of these analyses, it was determined that miR-21, miR-155, and miR-191 had higher expression levels in breast cancer patients than in the healthy control group. Lower expression levels of miR-145 were observed. The use of relevant microRNAs as biomarkers could be used as a target biomarker for early detection of breast cancer after being investigated in larger cohorts.