Türk Ocakları ve Türk Yurdu Dergisi (1949-1970)
Türk Ocakları and Türk Yurdu Journal (1949-1970)
- Tez No: 837990
- Danışmanlar: PROF. DR. FERUDUN ATA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Türk Ocağı, milliyetçilik, mefkûre, The Turkish Heart, nationalism, ideals
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 518
Özet
Kurulduğu ilk andan itibaren aktif faaliyetleri ve fikirleri ile Türk tarihinde iz bırakan Türk Ocakları, 1931 yılında kapatıldıktan sonra uzun bir sessizliğin ardından 1949 yılında Hamdullah Suphi Tanrıöver'in gayretleri ile yeniden açılmıştır. Tanrıöver'in ailesinden kalma Suphi Paşa Konağında büyük bir heyecan ve coşku ile faaliyete başlayan Türk Ocağı mefkûresini, tüzüğünü, programı ve hedeflerini Türk Ocağı Yasası ve Türk Ocağı Beyannamesi ile açıklamıştır. Bunun ardından farklı şehirlerde toplamda on yedi şube kurulmuş ve çalışmalara başlanmıştır. Bilhassa Ankara ve İstanbul'daki Ocaklar hem faaliyetleri hem de fikirleri ile 1950'li yılların Türkiye'sinde etkin bir yer edinmiştir. 1954 yılında Ocağın resmi yayın organı hüviyetine haiz olan Türk Yurdu dergisinin yeniden yayım hayatına başlaması ile Ocak daha güçlü ve gür bir sesle kendini ifade imkânı bulmuştur. Bu tarihten itibaren farklı zamanlarda çeşitli kesintiler yaşamak zorunda kalsa da Türk Yurdu, Ocağın sözcüsü olma hüviyetini korumuştur. Hem Ocak programlarından hem de Türk Yurdu'ndaki yayımlardan anlaşıldığı üzere Türk Ocakları, Türkiye Cumhuriyetini ve Türk milletini ilgilendiren bütün konularla ilgili görüş beyan etmiş, kendince daha iyiye ulaşma yolunda çaba göstermiştir. Bu amaçla dilde sadeleşme, öztürkçecilik, milliyetçilik, dış Türkler, din, laiklik, folklor, eğitim, iktisat, tarih ve müzecilik gibi pek çok konuda derinlemesine incelemeler yapılmıştır. Türk Ocakları hiçbir alanda fikir beyan etmekten geri durmamıştır. Bu özelliğiyle de dönemin siyasi çalkantılarından yakından etkilenmiştir. Bilhassa 27 Mayıs darbesi bu bakımdan dikkate değer bir gelişmedir. Nitekim bütün siyasi, sosyal ve ekonomik zorluklara rağmen Türk Ocaklarının ikinci dönemi sayılan 1949 yılından 1970 yılına kadar aktif faaliyetlere devam edilerek Türk milliyetçiliğinin kalesi olma iddiası sürdürülmüştür.
Özet (Çeviri)
Turkish Hearths, which left their mark on Turkish history with their active activities and ideas from the first moment of their establishment, were closed in 1931 and were reopened in 1949, after a long silence, with the efforts of Hamdullah Suphi Tanrıöver. The Turkish Hearth, which started its activities with great enthusiasm and excitement in the Suphi Pasha Mansion inherited from Tanrıöver's family, explained its ideals, statutes, program and goals with the Turkish Hearth Law and The Turkish Hearth Declaration. Following this, a total of seventeen branches were established in different cities and work began. Especially The Hearths in Ankara and Istanbul gained an active place in Turkey in the 1950s with both their activities and ideas. In 1954, with the official publication of Türk Yurdu magazine, the official organ of the Hearth, the Hearth had the opportunity to express itself with a stronger and louder voice. Although it has had to experience various interruptions at different times since this date, Türk Yurdu has preserved its identity as the spokesman of The Hearth. As it is understood from both The Hearth programs and the publications in Türk Yurdu, The Turkish Hearths expressed their opinions on all issues concerning the Republic of Turkey and the Turkish nation, and strived to achieve the better in their own way. For this purpose, in-depth studies have been carried out on many subjects such as language simplification, pure Turkish, nationalism, foreign Turks, religion, secularism, folklore, education, economics, history and museology. Turkish Hearths have never refrained from expressing their opinions in any field. With this feature, it was closely affected by the political turmoil of the period. Especially the May 27 coup is a remarkable development in this regard. As a matter of fact, despite all the political, social and economic difficulties, active activities continued from 1949 to 1970, which is considered the second period of The Turkish Hearths, and the claim to be the bastion of Turkish nationalism was maintained.