Çanakkale/Gallipoli – Der kriegsschauplatz: Kulturerbe und welterinnerungsort
Çanakkale/Gallipoli – Savaş tiyatrosu: Kültürel mirasi ve dünya mirasi
  1. Tez No: 838018
  2. Yazar: FUNDA DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERNST STRUCK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Gelibolu Milli Parkı, Gelibolu Savaşı, hafıza kültürü, Assmann, Kültürel Hafıza, hafıza yeri, national park gallipoli, gallipoli war, memory culture, assmann, cultural memory, memory site
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Almanca
  9. Üniversite: Türk-Alman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürlerarası Yönetim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Aşağıdaki çalışma, sosyal grupların kolektif kimliği için hafıza yerlerinin önemini ve mekanda hatıraların yerelleştirilmesini ele alıyor. Aleida ve Jan Assmann'ın kolektif hafıza ve hafıza yerleri teorisi, Maurice Halbwachs ve Pierre Nora'nın açıklamalarına dayanıyor. Ulusal hatıraların oluşumunda yer alan süreçleri ve bireysel katılımcılar arasındaki etkileşimleri inceler. Odak noktası, kolektif hafızanın toplulukların uyumunun temeli olarak nasıl hizmet ettiği ve yerlerin ulusal hafıza üretimi sürecinde mekansal hafıza medyası olarak ne kadar önemli olduğudur. Bu çalışma, Assmann teorisinin Türk bağlamına uygulanabilirliğini Gelibolu Milli Parkı örneğinde mevcut Türk Anma kültürünün mekansal Nesnelleştirilmesi olarak test etmeyi amaçlamaktadır. Bir literatür analizi ile, söz konusu yazarların hafıza Teorileri, elde edilen bulgulara dayanarak, Assmann teorisinin vaka örneğine Uygulanabilirliğinin bir analizini yapmak için incelenir. Ayrıca Gelibolu Milli Parkı'na da bir gezi yapılacak. Uygulanabilirlik incelemesinin başlangıcında, Tarih Öncesi ve Gelibolu Savaşı, siyasi ve tarihsel oluşum faktörleri arasında ele alınmaktadır. Daha sonra Assmann'ın hafıza Teorisi Gelibolu Milli Parkı örneğinde Gelibolu Savaşının geriye dönük perspektifine mekansal Nesneleştirme olarak analiz edilir. Sonuç olarak, elde edilen Gerçekler ve elde edilen bulgular, bu çalışmanın Konusunu tartışmak için eleştirel olarak sorgulanmaktadır. Assmann'ın hafıza Teorisi Türk bağlamına uygulanabilir olacaktır. Aleida Assmann ve Jan Assmann'ın tarif ettiği kolektif hafıza göz önüne alındığında, Devlet tarafından örgütlenmiş bir kimlik oluşumunun açık eğilimleri ortaya çıkmaktadır. Bu Yüksek Lisans Tezi, ulusal hafızanın uyarlanabilirliğini, Türk bağlamında bir ulusun kimlik oluşturma özelliği olarak ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The following work deals with the significance of memory sites for the collective identity of social groups and the location of memories in space. Aleida and Jan Assmann's theory of collective memory and memory sites builds on the work of Maurice Halbwachs and Pierre Nora. It examines the processes of the formation of national memories and the interactions between individual participants. The focus is on how collective memories serve as the basis of community cohesion and the importance of places as spatial memory media in the process of national memory production. This paper aims to test the applicability of Assmann's theory to the Turkish context using Gallipoli National Park as an example of spatial objectification of current Turkish memory culture. By means of a literature review, the memory theories of the authors are examined in order to conduct an analysis of the applicability of Assmann's theory to the case study based on the findings. In addition, a site visit to the Gallipoli National Park will take place. At the beginning of the applicability review, the prehistory and the Gallipoli War are considered under their political and historical originating factors. Then, Assmann's theory of memory is analyzed using the example of Gallipoli National Park as a spatial objectivation to the backward perspective on the Gallipoli War. In the conclusion, the facts obtained and the resulting findings are critically examined in order to discuss the research question of this thesis. Assmann's theory of memory will be applicable to the Turkish context. With regard to the collective memory described by Aleida Assmann and Jan Assmann, clear tendencies of a state-organized identity formation become apparent. This master thesis demonstrates the adaptability of national memory as an identity-forming feature of a nation in the Turkish context.