Sıçan karaciğerinde iskemi reperfüzyon hasarının phoenixin-14 düzeyine etkisi
Effect of ischemia-reperfusion injury on phoenixin-14 levels in rat liver
  1. Tez No: 838033
  2. Yazar: HASAN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: UZMAN HALİT ÖZGÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Phoenixin-14, karaciğer iskemi reperfüzyon, karaciğer hasarı, Phoenixin-14, liver ischemia reperfusion, liver injury
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
AMAÇ Bu çalışmada sıçanlarda karaciğer iskemi-reperfüzyon (IR) hasarında serumda yeni bir peptit olan Phoenixin-14 (PNX-14) seviyelerini ve biyokimyasal parametreleri ölçerek, histopatolojik değerlendirme yaparak PNX-14'ün etkilerini göstermeyi amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM Amacımız doğrultusunda wistar albino tipi 40 adet dişi ratı 5 ayrı gruba ayırdık. 1. grupta kontrol (Sham), 2. grupta 30 dk iskemi sonrasında 0 dk reperfüzyon yapılan, 3. grupta 30 dk iskemi sonrasında 30 dk reperfüzyon yapılan, 4. grupta 30 dk iskemi sonrasında 60 dk reperfüzyon yapılan, 5. grupta 30 dk iskemi sonrasında 120 dk reperfüzyon yapılan sıçanlar mevcuttu. Deney sonunda sıçanlardan karaciğer örnekleri ve abdominal aorttan kan örnekleri alındıktan sonra sıçanlar sakrifiye edildi. Kan örneklerinden PNX-14, alanin aminotransferaz (ALT), aspartat aminotransferaz (AST), direkt bilirubin, total bilirubin, iskemi modifiye albümin (IMA), total antioksidan status (TAS), total oksidan status (TOS), kan üre azotu(BUN) ve kreatinin incelendi. Hematoksilen eozin ile boyanan doku örnekleri ışık mikroskobunda değerlendirildi. BULGULAR Gruplar arasında TAS değerlerinde istatiksel olarak anlamlı sonuç alındı ve en yüksek değer 5. gruptaydı. TOS değerleri en yüksek 5. gruptaydı ama değerler istatistiksel olarak anlamlı değildi. TOS/TAS oranları istatistiksel olarak anlamlıydı. IMA değerlerine bakıldığında en yüksek olan 3. gruptu ancak istatiksel olarak anlamlı değildi. Direkt bilirubinde en yüksek değerler 5. gruptaydı ve gruplar kendi arasında istatistiksel olarak anlamlıydı. Total bilirubinde en düşük değerler sham grubunda en yüksek değerler 60. dk reperfüzyon grubundaydı ve bunlar istatistiksel olarak anlamlıydı. AST, ALT en yüksek 5. Gruptaydı ve her ikisi de istatistiksel olarak anlamlıydı. BUN ve Kreatininde sham grubunda en düşük, 120.dk grubunda en yüksek değerler vardı ve bunlar istatistiksel olarak anlamlıydı. Serum PNX-14 değerleri gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı değildi. Histopatolojik gradelere göre grade 1' deki değerler grade 0' a göre yüksekti ama bu istatistiksel olarak anlamlı değildi. SONUÇ Karaciğer IR hasarında, reperfüzyon süresine göre grade 1 hasarlanma oranı arttı. Hepatosit hasarının artmasıyla laboratuvar değerleri artmaktaydı ve bunlar genel anlamda istatistiksel olarak anlamlıydı. PNX-14 değerleri, grade 1 hasarda artmış olsa da gruplar ve gradeler arasında PNX-14 değerleri istatistiksel olarak anlamlı değildi. Bundan dolayı PNX-14'ün karaciğer IR hasarında belirteç yada koruyucu olup olmadığı konusunda daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
AİM In this study, we aimed to demonstrate the effects of Phoenixin-14(PNX-14) on liver ischemia-reperfusion(IR) injury in rats by measuring the levels of PNX-14, a new peptide in serum, biochemical parameters and by making histopathological evaluation. MATERIAL AND METHODS For our purpose, we divided 40 wistar albino type female rats into 5 separete groups. 1. Group: Control(sham) 2. Group: After 30 minutes of ischemia, 0 minutes of reperfusion was performed. 3. Group: After 30 minutes of ischemia, 30 minutes of reperfusion was performed. 4. Group: After 30 minutes of ischemia, 60 minutes of reperfusion was performed. 5. Group: After 30 minutes of ischemia, 120 minutes of reperfusion was performed. At the end of the experiment, liver samples and blood samples from the abdominal aorta were taken from the rats, and then the rats were sacrificed. PNX-14, alanine aminotransferase (ALT), aspartate aminotransferase (AST), direct bilirubin, total bilirubin, ischemia modified albumin (IMA), total antioxidant status (TAS), total oxidant status (TOS), blood urea nitrogen (BUN) and creatinine were examined from blood samples. Tissue samples stained with hematoxylin and eosin were evaluated under a light microscope. RESULTS Statistically significant results were obtained in TAS values between the groups and the highest value was in the 5th group. TOS values were highest in the 5th group, but the values were not statistically significant. TOS/TAS ratios were statistically significant. Considering the IMA values, the highest was in 3rd group, but it was not statistically significant. The highest values in direct bilirubin were in the 5th group and the groups were statistically significant among themselves. The lowest values of total bilirubin were in the sham group and the highest values were in the 60th minute reperfusion group and these were statistically significant. AST and ALT were highest in group 5 and both were statistically significant. BUN and Creatinine had the lowest values in the sham group and the highest values in the 120th minute group and these were statistically significant. Serum PNX-14 values were not statistically significant between groups. According to histopathological grades, the values in grade 1 were higher than grade 0, but this was not statistically significant. CONCLUSION In liver IR injury, grade 1 injury increased according to reperfusion time. Laboratory values increased with increasing hepatocyte damage and these and these were generally statistically significant. Although PNX-14 values increased in grade 1 damage, PNX-14 values were not statistically significant between groups and grades. Therefore, more studies are needed to determine whether PNX-14 is a marker or protector against liver IR damage.