Mikro-osteoperforasyon uygulama sıklığının kanin distalizasyonu aşamasında etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of micro-osteoperforation application frequency in the stage of canine distalization
- Tez No: 838079
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERPİL ÇOKAKOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kanin distalizasyonu, mikro-osteoperforasyon, sıklık, Canine distalization, frequency, micro-osteoperforation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı kanin distalizasyonu boyunca farklı mikroosteoperforasyon (MOP) uygulama sıklığının ortodontik diş hareketi, kök rezorbsiyonu, ağrı hassasiyeti ve periodontal sağlık üzerine etkilerini incelemektir. Yöntem: Split-mouth çalışmamıza dahil edilen 33 hasta MOP uygulama sıklıklarına göre üç gruba (4, 8 ve 12 hafta) ayrılmıştır. MOP uygulanmayan taraf kontrol kabul edilmiştir. Kanin distalizasyonu miktarı dijital modeller kullanılarak ölçülmüş ve kök rezorbsiyonunu değerlendirmek için panoramik radyografiler alınmıştır. Ağrı düzeyi 4 haftada bir işlem günü, 1., 7., 14. ve 28. gün VAS ile değerlendirilmiştir. Periodontal sağlığı değerlendirmek için plak indeksi, gingival indeks ve cep derinliği ölçümleri yapılmıştır. Çalışmamızda veriler Mann Whitney U, Kruskall Wallis ve Ki-kare testleri kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Kontrol tarafı ile kıyaslandığında farklı sıklıklarda MOP uygulanan gruplar arasında distalizasyon miktarı ve kök rezorbsiyonu açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır. MOP uygulamasının son ay haricinde hastaların işlem günü ağrı düzeyini anlamlı derecede arttırdığı tespit edilmiştir. Ayrıca 8 haftada bir MOP uygulanan grubun ikinci uygulamadan 1 gün sonra ağrı düzeyinde anlamlı derecede artış gözlenmiştir. Gruplar arasında periodontal ölçümler açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Sonuç: MOP uygulama sıklığı kanin distalizasyonu sırasında diş hareketi miktarını, kök rezorbsiyonunu ve periodontal sağlığı etkilememiştir. MOP uygulaması ilk günlerde hafif ağrıya yol açsa da ağrının hızla azaldığı hatta birinci günün sonunda tamamen kaybolduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the effects of different frequencies of micro-osteoperforation (MOP) application on orthodontic tooth movement, root resorption, pain sensitivity, and periodontal health during canine distalization. Method: Thirty three patients including in this split-mouth study were divided into three groups (4, 8 and 12 weeks) based on the frequency of MOP application. The side without MOP was considered as the control. Canine distalization was measured using digital models and panoramic radiographs were taken to assess root resorption. The pain level was evaluated by VAS on the day of the procedure, day 1st, 7th, 14th and 28th every 4 weeks. Plaque index, gingival index and pocket depth were measured to evaluate periodontal health. Mann Whitney U, Kruskall Wallis, and Chi-square tests were used for statistical analysis. Results: There were no statistically significant differences in the amount of distalization and root resorption between MOP groups compared to the control side. MOP significantly increased pain level on the day of the procedure, except for the last month. One day after the second application, every 8 weeks MOP group experienced a significant increase in pain. There was no statistically significant difference between the groups in terms of periodontal measurements. Conclusion: There was no difference in the amount of canine distalization, root resorption and periodontal health between MOP application frequencies. Although MOP caused initially mild pain, it rapidly decreased and completely disappeared at the end of the first day.