Ağız kanserlerinde lipit seviyelerin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 838150
  2. Yazar: ELDAR RASLJANIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER SİNDEL
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ağız kanseri, Lipitler, Kolesterol, Trigliseridler, Oral cancer, Lipids, Cholesterol, Triglycerides
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu çalışmada, ağız kanseri geçmişi olan hastaların kan lipit seviyelerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Kliniğimize diş çekimi, implant tedavisi ve diğer tedaviler için başvuran ve geçmişte geçirmiş/ tedavi görmüş ağız kanseri hikayesi olan 28 hastanın (13 kadın, 15 erkek) ve kontrol grubu oluşturmak üzere ağız kanseri hikayesi olmayan 28 hastanın (14 kadın, 14 erkek) kandaki lipit seviyelerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya dahil edilen hastaların kandaki lipit seviyeleri değerlendirmek amacıyla hastalardan Hemogram alınarak serum örneklerinde HDL/ LDL/ VLDL/ Kolesterol/ Trigliseridler değerleri ölçüldü. Verilerin toplanmasını takiben bulgular istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Gruplar arasında HDL/ VLDL/ Kolesterol ve Trigliserid değerlerin benzer sonuçlar bulunmuştur. LDL değerlerinde gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı olarak üstünlük görülmüştür. Sonuç: Kan lipit seviyelerin (HDL / LDL/ VLDL/ Kolesterol/ Trigliseridler) değerlendirilmesi ağız malignitelerin teşhisinde önemli bir yöntem olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study was to evaluate the blood lipid levels of patients with a history of oral cancer. Method: Lipids levels in blood of 28 patients (13 women, 15 men) with a history of oral cancer and 28 patients (14 women, 14 men) without a history of oral cancer who applied to our clinic for tooth extraction, implant treatment and other dental treatments were evaluated. In order to evaluate the lipid levels in the blood of the patients included in the study, hemograms were taken from the patients and HDL/ LDL/ VLDL/ Cholesterol/ Triglycerides values were measured in serum samples. Following data collection, the findings were evaluated statistically. Results: Similar results were found for HDL/VLDL/Cholesterol and Triglyceride values between the groups. A statistically significant superiority was observed in LDL values compared to the groups. Conclusion: Evaluation of blood lipid levels (HDL / LDL / VLDL / Cholesterol / Triglycerides) can be an important method in the diagnosis of oral malignancies.