The interaction between corporate governance and financial performance: An implementation for the UK banks
Kurumsal yönetim ve finansal performans arasındaki etkileşim: İngiltere bankaları için bir uygulama
- Tez No: 838151
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK TEKER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal yönetişim, Banka performansı, Kurul yapısı, Sahiplik yapısı ve Denetim komitesi yapısı, Corporate governance, Bank performance, Board structure, Ownership structure, and Audit committee's structure. Data: 4/08/2023
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu çalışma, 2011'den 2020'ye kadar Birleşik Krallık'ta faaliyet gösteren FTSE350'de işlem gören on bir bankanın iç kurumsal yönetişim faktörleri ile performansı arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Esas olarak bir bankanın performansı arasındaki ilişkileri incelemektedir (Tobin'in Q, Varlık Getirisi (ROA), Özkaynak Getirisi (ROE(), kurumsal yönetişim faktörleri (yönetim kurulunun büyüklüğü, bağımsızlık, toplantılar ve cinsiyet çeşitliliği, mülkiyet yoğunluğu, kurumsal yatırımcılar, denetim komitesinin bağımsızlığı, toplantılar) ve uzmanlık) ve kontrol değişkenleri (finansal kaldıraç, banka büyüklüğü, yaş ve sermaye yeterliliği). Araştırmanın yürütülmesi için farklı sorular hazırlanmış ve bunlara cevap bulmak için veriler toplanmış, çoklu hipotezler test edilmiş ve kurumsal yönetişim arasındaki ilişkiyi incelemek için çok değişkenli sabit etkili regresyon (Hausman Testi) kullanılarak analiz edilmiştir. FTSE350'de listelenen bankaların mekanizmaları ve finansal performansı, ardından varsa istatistiksel bir sorunu tespit etmek için korelasyonlara uygulanan sağlamlık testleri. Çalışmanın bulguları, bazı yönetişim mekanizmaları ile bankaların performansı arasında bir ilişki olduğuna dair kanıtlar sunmaktadır. Yönetim kurullarına ilişkin bazı faktörlerin (yönetim kurulu toplantıları ve cinsiyet çeşitliliği) olumsuz ve anlamsız bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Buna karşılık, diğerleri (yönetim kurulu bağımsızlığı ve büyüklüğü) kurumsal yönetişimi ve banka performansını olumsuz ama önemli ölçüde etkiledi. Çok fazla yöneticinin banka performansı için etkisiz olduğu anlamına gelir. Ayrıca, kurumsal yönetişim dinamiklerinin sahiplik yapısı (sahiplik yoğunluğu ve kurumsal yatırımcılar) dışındaki tüm banka performans ölçütleri ile negatif yönde ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Denetim komitelerinin mali nitelikleri, uzmanlıkları ve bağımsızlığı, seçilen bankaların performans göstergelerini önemli ölçüde ve olumlu yönde etkilemiştir. Ayrıca, finansal kaldıraç ve yeterlilik durumları dışında kontrol değişkenleri negatif bir korelasyon göstermiştir. .
Özet (Çeviri)
This study examines the relationship between factors of internal corporate governance and the performance of eleven FTSE-listed banks operating in the UK from 2011 to 2020. It mainly examines the relations among a bank's performance (measured by Tobin's Q, Return on Assets (ROA), Return on Equity (ROE(), factors of corporate governance (board's size, independence, meetings, and gender diversity, ownership concentration, institutional investors, audit committee's independence, meetings, and expertise) and control variables (financial leverage, bank size, age, and capital adequacy). In order to conduct the research, different questions were prepared, and to answer them, data were collected, multiple hypotheses were tested and analyzed using multivariate fixed-effect regression (Hausman Test) to examine the relationship between corporate governance mechanisms and the financial performance of FTSE350-listed banks, followed by robustness tests performed to the correlations to detect a statistical issue, if any. The study's findings provide evidence of a relationship between some governance mechanisms and banks' performance. It was found that some factors pertaining to boards of directors (board meetings and gender diversity) had a negative and insignificant effect. In contrast, others (board independence and size) negatively but significantly affected corporate governance and bank performance. It implies that too many directors are ineffective for bank performance. Moreover, it was found that the corporate governance dynamics negatively correlate with all bank performance measures except for ownership structure (ownership concentration and institutional investors). The audit committees' financial qualifications, expertise, and independence significantly and positively affected the selected banks' performance indicators. Furthermore, the control variables indicated a negative correlation, except for the cases of financial leverage and adequacy.