Kolorektal kanserlerde apikal lenf nodunda mikrometastazın araştırılması ve sonuçlarının tümör hücrelerinde VEGF-c değerleriyle korelasyonu
Investigation of micrometastasis in apical lymph nodes in colorectal cancers and correlation of the results with VEGF-c values in tumor cells
  1. Tez No: 838169
  2. Yazar: ENES BAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECATTİN FIRAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Apikal lenf nodu, kolorektal kanser, mikrometastaz, VEGF-c, Apical lymph node, colorectal cancer, micrometastasis, VEGF-c
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bu prospektif araştırmada kolorektal kanser tanısıyla ameliyat edilen hastaların diseke edilen apikal lenf nodlarının mikrometastaz açısından taranması ve tümör hücrelerinde VEGF değerleriyle karşılaştırılması planlanmıştır. YÖNTEM: Ocak 2021- Temmuz 2022 tarihleri arasında kolorektal kanser tanısıyla ameliyat edilen hastalar prospektif olarak incelenecektir. Bu hastaların rutin histokimyasal incelemeleri yapılması sonrasında apikal lenf nodu mikrometastaz değerlendirilmesi amacıyla pansitokeratin ile immunohistokimyasal boyama yapılacaktır. Primer tümör hücreleri de VEGF-c ile immunohistokimyasal boyama yapılacaktır. Ekspresyon düzeyleri kayıt altına alınacaktır. Apikal lenf nodu mikrometastazı ve primer tümör VEGF-c düzeyleri arasında korelasyon araştırılacaktır. BULGULAR: Kolorektal kanser nedeniyle opere edilen 112 hastanın değerlendirmesinde 8 hastada apikal lenf nodu metastazı saptanmıştır. İmmunohistokimyasal boyamada 1 hastada apikal lenf nodunda mikrometastaz saptanmıştır. Hastaların %85,7'sinin (n=96) VEGF yoğunluk skoru 3 iken %40,2'sinin (n=45) VEGF yaygınlık skoru 3'tür. Primer tümörden yapılan VEGF-c ile immunohistokimyasal boyama sonucunda lenf nodu metastazı ve apikal lenf nodu metastazı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. SONUÇ: Apikal lenf nodu değerlendirilmesinde histokimyasal çalışma ile immunohistokimyasal boyamalar arasında fark saptanmamıştır. Bu da maliyeti azaltmak için apikal lenf nodlarının histokimyasal incelenmesinin yeterli olduğunu düşündürmüştür. Primer tümör VEGF-c düzeyleri ile apikal lenf nodu metastazı arasında korelasyon saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: This prospective study aimed to screen the dissected apical lymph nodes for micrometastasis and compare them with VEGF values in tumor cells in patients operated for colorectal cancer. METHOD: Patients operated with the diagnosis of colorectal cancer between January 2021 and July 2022 will be prospectively evaluated. After routine histochemical examinations of these patients, immunohistochemical staining with pancitokeratin will be performed for the evaluation of apical lymph node micrometastasis. Primary tumor cells will also be immunohistochemically stained with VEGF-c. Expression levels will be recorded. Correlation between apical lymph node micrometastasis and primary tumor VEGF-c levels will be investigated. RESULTS: Apical lymph node metastasis was detected in 8 patients in the evaluation of 112 patients operated for colorectal cancer. Immunohistochemical staining revealed micrometastasis in the apical lymph node in 1 patient. While 85.7% (n=96) of the patients had a VEGF density score of 3, 40.2% (n=45) had a VEGF prevalence score of 3.As a result of immunohistochemical staining with VEGF-c from the primary tumor, no statistically significant difference was found between lymph node metastasis and apical lymph node metastasis. CONCLUSION: No difference was found between histochemical study and immunohistochemical staining in the evaluation of apical lymph nodes. This suggested that histochemical examination of apical lymph nodes was sufficient to reduce costs. No correlation was found between primary tumor VEGF-c levels and apical lymph node metastasis.