Yoğun bakımda sürekli renal replasman tedavisi uygulanan hastalarda Crp/albumin oranının mortalite üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the Effect of Crp/Albumin Ratio on Mortality in Patients Undergoing Continuous Renal Replacement Therapy in Intensive Care Unit
  1. Tez No: 838168
  2. Yazar: METİN YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EVREN BÜYÜKFIRAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: SRRT, Hemodiyafiltrasyon, Akut Böbrek Hasarı, Yoğun Bakım, CRRT, Hemodiafiltration, Acute Kidney Injury, Intensive Ca
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Giriş ve Amaç: Böbrek yetmezliği, reanimasyon ünitelerindeki hastalarda sık karşılaşılan bir sorundur. Böbrek fonksiyonlarında azalma ile karakterize olan bu patolojik durumun tedavisi için renal replasman tedavilerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada yoğun bakım ünitemizde sürekli renal replasman tedavisi (SRRT) uygulanan hastalardaki Crp/Albümin oranının mortalite üzerine etkisini retrospektif olarak değerlendirmeyi amaçladık. Materyal Metod: Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği Yoğun Bakım Üniteleri'ne ait dijital arşiv verileri, hastaların doktor anamnezi, laboratuvar sonuçları ve hemşire gözlem formları incelendi. Hastaların demografik özellikleri, yoğun bakıma yatış nedenleri, SRRT sırasında inotrop alıp almadığı incelendi, eğer inotrop alıyorsa hangi ajanı aldığı, SRRT esnasında mekanik ventilasyona ihtiyaç duyup duymadığı incelendi. Hastaların taburculuk ve ex olma durumları değerlendirildi. Hastaların yoğun bakımda ve hastanede toplam yatış süreleri kaydedildi. Hastaların kaç seans SRRT aldıkları, SRRT boyunca kaç ml UF yapıldığı ve kaç saat SRRT aldığı not edildi. Hastalara uygulanan SRRT modalitesi (SVVHD, SVVH, SVVHDF, YSUF) incelendi. SRRT için tercih edilen solüsyonlar incelendi. Hastalara eşllik eden hastalıklar incelendi. Hastalara dört zaman diliminde (yb yatışında, SRRT öncesinde, SRRT sonrası ve taburculuk) Akut Fizyoloji ve Kronik Sağlık Değerlendirilmesi II (APACHE II), GKS, Ardışık Organ Yetersizlik Değerlendirmesi (SOFA), akut böbrek hasarı skorlama sistemleri(RIFLE ve KDIGO), glukoz, üre, kreatinin, albümin, K, Crp/Albümin oranı, Ph, WBC, Hgb, PLT, RDW ve MPV bakıldı. Bulgular: Retrospektif çalışmamıza 2017-2022 yılları arasında toplam 107 hasta dahil edildi ve hastaların %43'ü kadın, %57'si erkekti. Çalışmamızda hastaların ek hastalıkları incelendiğinde %42,1 ile hipertansiyonun (HT) ilk sırada, %31,8 ile diyabetes mellitusun (DM) ikinci sırada olduğu görülmektedir. Ayrıca çalışmamızda olguların yoğun bakıma girişte ortalama APACHE II skoru 22.00±9.00 olarak bulundu. CRRT öncesi 31.00±6.00 olarak bulundu. Çalışmamızda olguların ortalama SOFA skoru hastaneye yatışta 6.00±3.00, CRRT öncesi 10.30±2.10 olarak bulundu. Çalışmamızda YBÜ yatış APACHE II skoru ile mortalite arasında bir ilişki kurulamamıştır. Çalışmamızda hastalarımızın %97,2'si SRRT sırasında mekanik ventilatöre bağlıydı. Hastalarımızın CRRT uygulaması öncesi ve sonrası ölçülen laboratuvar parametrelerini karşılaştırdığımızda üre, kreatinin, CRP ve potasyum değerlerinde anlamlı düzelme olduğunu gördük. Hastalarımızın %82,2'sinin SRRT sırasında inotropik desteğe ihtiyaç duyduğunu bulduk. Çalışmamızda CRP/Albümin düzeyine göre olgularda mortalite görülme oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamızdaki toplam 107 olgumuzun 101'i mortalite ile sonuçlanmıştır. Çalışmamızda mortaliteye göre hastalarımızın SRRT öncesi-sonrası CRP/Albümin değerleri, istatistiksel anlamda farklılık göstermemektedir. Çalışmamızda ex olan hastalarımızın yoğun bakım yatış ve taburcu takiplerindeki Crp/Albümin değerleri, taburcu olanlardan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Kidney failure is a common problem in patients in reanimation units. Renal replacement therapies are needed for the treatment of this pathological condition, which is characterized by decreased kidney function. In this study, we aimed to retrospectively evaluate the effect of Crp/Albümin ratio on mortality in patients who underwent continuous renal replacement therapy (CRRT) in our intensive care unit. Material and Method: Digital archive data of Harran University Anesthesiology and Reanimation Clinic Intensive Care Units, doctor anamnesis, laboratory results and nurse observation forms of the patients were examined. The demographic characteristics of the patients, the reasons for their admission to the intensive care unit, whether they took inotropes during CRRT, if they were taking inotropes, which agent they took, and whether they needed mechanical ventilation during CRRT were examined. Discharge and death status of the patients were evaluated. The total length of stay of the patients in the intensive care unit and hospital was recorded. It was noted how many sessions of CRRT the patients received, how many ml of UF was applied during CRRT, and how many hours of CRRT they received. The CRRT modality (SVVHD, SVVH, SVVHDF, YSUF) applied to the patients was examined. Preferred solutions for CRRT were examined. Concomitant diseases of the patients were examined. Acute Physiology and Chronic Health Assessment II (APACHE II), GCS, Sequential Organ Failure Assessment (SOFA), acute kidney injury scoring systems (RIFLE and KDIGO), glucose, urea, creatinine, albümin, K, Crp/Albümin ratio, Ph, WBC, Hgb, PLT, RDW and MPV were measured. XII Results: A total of 107 patients were included in our retrospective study between 2017 and 2022, and 43% of the patients were female and 57% were male. When the comorbidities of the patients in our study are examined, it is seen that hypertension (HT) is the first frequency with 42.1%, and diabetes mellitus (DM) is the second frequency with 31.8%. In addition, in our study, the mean APACHE II score of the cases was found to be 22.00±9.00 at ICU admission. It was found to be 31.00±6.00 before CRRT. In our study, the mean SOFA score of the cases was found to be 6.00±3.00 at hospital admission and 10.30±2.10 before CRRT. In our study, no relationship could be established between the APACHE II score in ICU admission and mortality. In our study, 97.2% of our patients were connected to a mechanical ventilator during CRRT. When we compared the laboratory parameters measured before and after CRRT application of our patients, we found that urea, creatinine, CRP and potassium values improved significantly. We found that 82.2% of our patients needed inotropic support during CRRT. In our study, a statistically significant difference was found between mortality rates in cases according to CRP/Albumin levels. Conclusion: 101 of our 107 cases in our study resulted in mortality. In our study, the CRP/Albümin values of our patients before and after CRRT did not differ statistically according to mortality. In our study, the Crp/Albümin values of our patients who died in the intensive care unit admission and discharge follow-ups were found to be statistically significantly higher than those who were discharged.