Kırşehir bölgesi atık mermer tozunun çevre dostu tuğla üretiminde kullanılabilirliği
Usability of waste marble powder from Kirşehir region in the production of eco-friendly bricks
  1. Tez No: 838390
  2. Yazar: TAMARAH ZAID KAMIL AL-SHAMMARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MUSTAFA ÖNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Atık mermer tozu, tuğla, Kırşehir, fiziksel özellik, mekanik özellik, Waste marble dust, brick, Kırşehir, physical properties, mechanical properties
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Geçmişten günümüze kadar mevcudiyetini devam etiren ve teknolojik gelişmelerle sürekli kendini revize eden tuğla, inşaat sektörünün başında gelen yapı malzemelerinden biridir. Bu çalışmada, Kırşehir ili Kaman bölgesi atık mermer tozunun çevre dostu tuğla üretiminde kullanılabilirliğinin araştırılması hedeflenmiştir. Çalışma sonunda fiziksel ve mekanik açıdan normal tuğlaya göre daha üstün özelliklere sahip çevre dostu tuğla üretimi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında, tuğla ana malzemesi olan ve Kayseri il merkezinden alınan killi toprak içerisine, Kırşehir ili Kaman bölgesinden çıkarılan atık mermer tozu %10, %20, %30, %40 ve %50 oranlarında ikame edilerek katkılı tuğla numuneleri üretilmiştir. Üretilen numunelerin fiziksel özelliklerinin tespiti için, suya doygun birim hacim ağırlık, porozite, su emme (ağırlıkça), donma çözülme ettkisi ve sülfat etkisi deneyleri yapılmıştır. Mekanik özelliklerin tespiti için ise basınç dayanımı ve eğilmede çekme dayanımı deneyleri yapılmıştır. Çalışmada sonuç olarak, atık mermer tozu miktarının artmasıyla, suya doygun birim hacim ağırlığında azalma görülürken, porozite, su emme (ağırlıkça), donma çözülme etkisi, sülfat etkisi değerlerinda artış meydana gelmiştir. Mekanik deneylerde ise basınç dayanımı ve eğilmede çekme dayanım değerinde azalma olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca uygun miktarlarda (%10) atık mermer tozu ikamesinin tuğla özelliklerini iyileştirebileceği sonucuna varılmıştır. Atık mermer tozunun tuğla sektöründe kullanımının atık sorununun çözümünde etkili bir yol olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Brick, which has continued its existence from the past to the present and constantly revising itself with technological developments, is one of the building materials at the forefront of the construction sector. In this study, it was aimed to investigate the usability of waste marble dust from Kırşehir province Kaman region in the production of environmentally friendly bricks. Within the scope of the study, mixed brick samples were produced by substituting 10%, 20%, 30%, 40% and 50% of waste marble dust extracted from the Kaman region of Kırşehir province into clayey soil taken from Kayseri city center, which is the main material of brick. In order to determine the physical properties of the produced samples, water-saturated unit weight, porosity, water absorption (by weight), freeze-thaw effect and sulfate effect tests were carried out. In order to determine the mechanical properties, compressive strength and bending tensile strength tests were carried out. As a result of the study, with the increase in the amount of waste marble dust, a decrease was observed in the water saturated unit volume weight, while the values of porosity, water absorption (by weight), freeze-thaw effect and sulfate effect increased. In mechanical tests, it was determined that there was a decrease in compressive strength and flexural strength. In addition, it was concluded that appropriate amounts (10%) of waste marble dust substitute can improve brick properties. It is thought that the use of waste marble dust in the brick industry is an effective way to solve the waste problem.