Yeni nesil rejenere selüloz liflerinden üretilen örme kumaşların fiziksel ve konfor özelliklerinin araştırılması
Investigation of physical and comfort properties of knitted fabrics produced from new generation regenerated cellulose fibers
- Tez No: 579517
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN ÖZDİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Rejenere selülozik lifler, modal, promodal, lyocell, bambu, örme kumaş, fiziksel özellikler, termofizyolojik konfor, Regenerated cellulose fibers, modal, promodal, lyocell, bamboo, knitted fabric, physical properties, thermophysiological comfort
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Günümüzde, doğal bir lif olan pamuk lifine alternatif olması amacıyla pek çok selülozik esaslı rejenere lifler üretilmektedir. Lif tüketim oranları dikkate alındığında artan talep ve modaya bağlı olarak, viskon liflerinin kullanımları gittikçe artmaktadır. Bunun yanında son yıllarda geliştirilen yeni üretim teknikleri ile her türlü ihtiyaca cevap verebilecek farklı özellikte selülozik esaslı rejenere lifler üretilmiştir. Modal, bambu, lyocell gibi liflerin piyasaya girmesiyle rejenere lif kullanımı hız kazanmıştır. Bu çalışmada, pamuk ve konvansiyonel viskonun yanı sıra rejenere lifler olarak lyocell, modal, promodal, mikromodal, bambu liflerinden elde edilmiş iplikler ve bunların %50 pamuk karışımları kullanılarak örme kumaşlar üretilmiştir. Ham kumaşlara boyama işlemi yapıldıktan sonra kumaşların yapısal, mekanik, tutum termofizyolojik konfor özellikleri test edilmiştir. Elde edilen veriler istatistiksel olarak kıyaslamalı analiz edilmiştir. Özellikle, bu kumaşların tutum ve yüzey özelliklerinin incelenmesi dikkate değerdir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, many cellulosic based regenerated fibers are produced in order to be an alternative to cotton fiber which is a natural fiber. When fiber consumption rates are taken into consideration, the use of viscose fibers is increasing due to increasing demand and fashion. In addition to this, with the new production techniques developed in recent years, different types of cellulosic based regenerated fibers have been produced to meet every need. With the introduction of modal, bamboo and lyocell fibers, the use of regenerated fibers has gained speed. In this study, cotton and conventional viscose, as well as regenerated fibers lyocell, modal, promodal, micromodal, bamboo fibers obtained from the yarns and 50% cotton blends of these knitted fabrics were produced. After dyeing of raw fabrics, structural, mechanical, and thermophysiological comfort properties of the fabrics were tested. The data obtained were analyzed statistically comparatively. Especially, examination of the properties and surface properties of these fabrics was remarkable.