Gestasyonel Diyabetes Mellitus (GDM) tanılı gebelerde plazma kisspeptin protein düzeyinin incelenmesi ve prognoza etkisi
  1. Tez No: 838474
  2. Yazar: BENGİSU ÖZOK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PAKİZER BANU KILIÇOĞLU DANE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gestasyonel Diyabetes Mellitus, Oral Glikoz Tolerans Testi, Kisspeptin, Gestational Diabetes Mellitus, Oral Glucose Tolerance Test, Kisspeptin
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; doğuma gelen, tek basamaklı tanı kriterlerine göre 24-28. haftalarında OGTT yapılarak gestasyonel diyabetes mellitus tanısı almış term gebelerin maternal plazma kisspeptin protein düzeylerinin, fetomaternal komplikasyonlar, Hba1c seviyesi arasındaki ilişki ve doğan bebeklerin prognozuna etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Prospektif vaka kontrol çalışması olarak 29/08/2023- 09/11/2023 tarihleri arasında Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünde takip edilen, 18-45 yaş arası, tek basamaklı OGTT tanı kriterlerine göre 24-28. gebelik haftalarında Gestasyonel Diyabetes Mellitus tanısı alan 42 term gebe hasta ve kontrol grubu olarak sağlıklı 45 term gebe hasta çalışmaya alındı. Hastaların kan örnekleri 35 hafta ve üzerindeyken, doğum için hastaneye başvurduklarında, doğumdan önce alındı. Olgulara ait demografik verileri kaydedildi. Obstetrik ultrasonografileri yapıldı. Hba1c değerleri kaydedildi. Doğum şekli, sezaryen endikasyonları, doğan bebeklerin 1. ve 5. dakika APGAR skoru, yenidoğan yoğun bakım ihtiyacı olup olmadığı kaydedildi. Kan numuneleri -80 derecede biyokimya kliniğinde saklandı. Yeterli örnek sayısına ulaşıldığında biyokimya laboratuarında Kisspeptin düzeyleri ELISA yöntemi ile çalışıldı. Hasta verileri (SPSS) for Macos 29.0 paket programı ile analiz edildi. Sonuçlar, p değerinin 0.05'ten küçük olduğu durumlarda istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Diyabetik gebelerin yaş ve HbA1c seviyesi normal gebelere göre daha yüksek olduğu bulunmuştur. Grupların kisspeptin seviyeleri arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Diğer tüm demografik ve klinik bulgular, obstetrik komplikasyonlar, doğum şekli ve sezaryen nedenleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark saptanmamıştır. Diyabetik gebelerin bebeklerinin amniyotik sıvı ölçümünde oligohidramnios ve polihidramnios oranları, sağlıklı gebelerin bebeklerinden daha yüksek oranda görülürken, APGAR-1 skorunun daha düşük olduğu görülmüştür. Bebeklere ilişkin diğer demografik ve klinik bulgular arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Alt grup olarak GDM'li grubu diyet ve insülin tedavisi alanların arasında diyabetik gebe grupları arasında yaş dışındaki tüm demografik ve klinik bulgularda, kisspeptin değerleri, doğan bebeklerin verileri arasında istatistiksel açıdan anlamlı farklılık görülmemiştir. Tüm gebelerde kisspeptin düzeyi ile BMI farkı ve diyabetik gebelerde ise kisspeptin düzeyi ile BMI farkı arasında doğrusal yönde düşük düzeyde bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Sonuç: GDM'li grubun kisspeptin seviyesi sayısal olarak kontrol grubundan daha düşük saptanmıştır. Alt grupta ise insülin ile tedavi olan grubun diyetle regüle olan GDM'li gruba göre kisspeptin düzeyi yüksek saptanmıştır. GDM'nin feto-maternal etkilerini, kisspeptin proteini ile net bir ilişki saptanmamıştır. Ancak kontrolsüz GDM'li gebelerde doğum öncesi ölçülen kisspeptin seviyesi fetomaternal komplikasyonlar, Hba1c ve tedavi etkinliğinin değerlendirilmesinde katkı sağlayabileceği kanısındayız. Ancak bunun için çok sayıda vaka grubuna ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study; To investigate the effect of maternal plasma kisspeptin protein levels of healthy term pregnant women and those diagnosed with gestational diabetes mellitus according to one step OGTT diagnostic criteria in the 24th-28th weeks before birth, the relationship between fetomaternal complications, Hba1c level and the prognosis of the newborn babies. MATERIAL AND METHODS: In Başakşehir Çam ve Sakura Hospital, Departmen of Obstetrics and Gynecology, at 24-28 weeks of gestation 42 women diagnosed with GDM according to one-step OGTT criteria and 45 healthy women between the ages of 18-45 were included in the prospective case control study between 29/08/2023- 09/11/2023. Blood samples of these patients who gave birth at 35 weeks and above were taken before birth when they applied to the hospital for delivery. Kisspeptin levels were determined by ELISA method. Demographic data of the cases were recorded. Obstetric ultrasonography was performed. Hba1c levels were recorded. Delivery method, cesarean section indications, 1st and 5th minute APGAR scores of the newborn babies, and whether there was a need for neonatal intensive care were recorded. The samples were stored in the biochemistry clinic at -80 degrees. When a sufficient number of samples was reached, the samples were studied in the biochemistry laboratory. Patient data were analyzed with the (SPSS) for Macos 29.0 package program. Results were considered statistically significant if the p value was less than 0.05. Results: We found out that the age and HbA1c level of the diabetic pregnant women were higher than the healthy pregnant women. No significant difference was detected between kisspeptin levels of the groups. No statistically significant differences were observed in all other demographic and clinical findings. No significant difference was found between obstetric complications, delivery method and caesarean section reasons. In the amniotic fluid measurement of babies of diabetic pregnant women, oligohydramnios and polyhydramnios rates were observed to be higher than those of babies of normal pregnant women, but the APGAR-1 score was found to be lower. No significant difference was found between other demographic and clinical findings regarding the babies. As a subgroup, there was no statistically significant difference between the GDM group receiving diet and insulin treatment and the diabetic pregnant groups in all demographic and clinical findings except age, kisspeptin values ​​and data of the babies born. It was determined that there was a low linear relationship between kisspeptin level and BMI difference in all pregnant women and between kisspeptin level and BMI difference in diabetic pregnant women. Conclusion: The kisspeptin level of the GDM group was found to be numerically lower than the control group. In the subgroup, kisspeptin levels were found to be higher in the insulin-treated group than in the diet-regulated GDM group. No clear relationship has been found between the feto-maternal effects of DM and kisspeptin protein. However, we believe that the kisspeptin level measured before birth in pregnant women with uncontrolled GDM may contribute to the evaluation of fetomaternal complications, Hba1c and treatment effectiveness. However, this requires a large number of case groups.