Obez ergenlerde insülin direnci ile b12 vitamini arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi ve laboratuvar verileriyle korelasyonu
Evaluation of the relati̇onshi̇p between insulin resistance and vitami̇n b12 in obese adolescents and its correlati̇on wi̇th laboratory data
  1. Tez No: 838480
  2. Yazar: MELİKE AKAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN DAĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İnsülin Direnci, Obezite, Ergen, B12 Vitamini Eksikliği, Insulin Resistance, Obesity, Adolescent, Vitamin B12 Deficiency
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Giriş ve Amaç: Obezite çağımızın evrensel problemidir. Çocukluk çağı obezitesinin sıklığı yıllar içinde artmaktadır. Obeziteye bağlı olarak gözlenen insülin direnci, hiperlipidemi, hipertansiyon gibi komplikasyonlarda da artış yaşanmaktadır. Bu çalışmada obez hastalardaB12 vitamini düzeyleri ile insülin direnci arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çocuk sağlığı polikliniğine başvuran 10-18 yaş arası 120 ergen çalışmaya dahil edildi. Daha önce B12 vitamini ve metformin tedavisi alan hastalar çalışma dışı bırakıldı. İnsülin direncinin homeostaz modeli (HOMA-IR) ile tespit edilerek tanısı kondu. Hastalar vücut kitle indeksi ve insülin direnci varlığına göre gruplara ayrıldı. İnsülin direnci olan obezler, insülin direnci olmayan obezler ve normal kilolu kontrol grubu hastalarının B12 vitamini düzeyleri, kan sayım parametreleri ve diğer biyokimyasal tetkikleri karşılaştırıldı. Bulgular:Obez grubun B12 vitamini seviyesi ortalaması 298,8±114,55 iken kontrol grubunun B12 vitamin seviyesi 365,68±135,1 saptandı. Obez hastalarda B12 vitamin seviyesi istatistiksel olarak normal kilolu çocuklara göre anlamlı derecede düşüktü. Fakat insülin direnci ve B12 vitamini seviyesi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki gözlenmedi. Sonuç:Obez çocuklarda B12vitamini seviyesi sağlıklı çocuklarla karşılaştırıldığında düşük saptandı. Obezlerde düşük saptanan B12vitamini seviyesinin, insülin direnci ile bağlantısı gözlenmedi. Dengesiz beslenmeye bağlı gelişen obezitede, hastaların B12 vitamin eksikliği açısından takiplerinin önemli olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim:Obesity is a universal problem of our age. The frequency of childhood obesity has been increasing over the years. There is also an increase in complications such as insulin resistance, hyperlipidemia and hypertension, which are observed due to obesity. This study aimed to examine the relationship between vitamin B12 levels and insulin resistance in obese patients. Materials (Patients) and Methods:One hundred twenty adolescents between the ages of 10 and 18 who applied to the child health clinic were included in the study. Patients who had previously received vitamin B12 and metformin treatment were excluded from the study. Insulin resistance was detected and diagnosed with the homeostasis model (HOMA-IR). Patients were divided into groups according to body mass index and presence of insulin resistance. Vitamin B12 levels, blood count parameters and other biochemical tests of obese patients with insulin resistance, obese patients without insulin resistance and normal weight control group patients were compared. Results:While the average vitamin B12 level of the obese group was 298.8±114.55, the vitamin B12 level of the control group was 365.68±135.1. Vitamin B12 levels of obese patients were statistically significantly lower than normal weighed children. However, no statistically significant relationship was observed between insulin resistance and vitamin B12 level. Conclusion: Vitamin B12 levels were found to be lower in obese children compared to normal weighed children. There was no statistically significant relationship between the low vitamin B12 level in obese children and insulin resistance. In obesity due to unbalanced nutrition, we think following-up of patients significantly in terms of vitamin B12 deficiency is impotant.