Suça sürüklenen çocuklar bakımından uzlaştırma
Conciliation in terms of juvenile delinquents
  1. Tez No: 838526
  2. Yazar: CÜNEYD KOÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA ALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: onarıcı adalet, suçlu çocuklar, uzlaştırma, restorative justice, delinquent children, conciliative
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Çocuk Koruma Kanunu suça sürüklenen çocuğun yararına uygun olarak topluma kazandırılması için erişkinlerden farklı korunma ihtiyacı olan veya suçlu çocukların korunmasına, haklarının ve esenliklerinin güvence altına alınmasına ilişkin hükümler düzenlemektedir. Bu hükümler Ceza Muhakemesi Kanuna nazaran öncelikli olarak uygulanmaktadır. Her türlü istismara karşı korunan çocuğun muhakeme evrelerinde de korunması doğaldır. Onarıcı adaletin öncüsü uzlaştırma müessesi de çocuk bakımından avantajlı hükümler içermekte erişkinlerden farklı olarak birçok suç uzlaştırma kapsamına girmektedir. Böylece muhakeme evrelerine maruz kalmadan çocuğun uzlaşmak suretiyle topluma kazandırılması daha etkili olmaktadır. Bu kapsamda çalışmamızda suçlu çocukların yaptırımı, muhakemesi ve cezanın infazı konuları incelenerek suça sürüklenen çocuğun uzlaştırılmasının onarıcı adaleti sağlamak bakımından ne kadar önemli olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The Child Protection Act regulates provisions on the protection of children who are in need of protection differently from adults or who have been dragged into crime, securing their rights and well-being in order to reintegrate them into society in accordance with the best interests of the delinquent children. These provisions take precedence over the Code of Criminal Procedure. It is natural that the child, who is protected against all kinds of abuse, is also protected in the judgement phases. The institution of reconciliation, which is the pioneer of restorative justice, also contains advantageous provisions for children, and unlike adults, many crimes are included in the scope of reconciliation. Thus, it is more effective to reintegrate the child into society through reconciliation without being exposed to the judgement phases. In this context, in our study, the sanction of the delinquent children, the judgement and the execution of the sentence are examined and the importance of the reconciliation of the child dragged into crime in terms of ensuring restorative justice is revealed.