Toplum 5.0 üzerine yeni tartışmalar: Konya akıllı şehir uygulamaları
New debates on society 5.0: Konya smart city applications
  1. Tez No: 838566
  2. Yazar: EMİNE ERDAL AVCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK KARAARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstri 4.0, Toplum 5.0, Akıllı Şehirler, Konya Akıllı Şehir Uygulamaları, Toplumsal Devrim, Industry 4.0, Society 5.0, Smart Cities, Konya Smart City Applications, Society Revolution
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışma toplum üzerine yeni tartışmaların oluşmasına zemin hazırlayan endüstri 4.0 ve toplum 5. 0 kavramlarını ele almaktadır. Dördüncü Sanayi Devrimi olarak nitelendirilen endüstri 4.0, yapay zekâ, nesnelerin interneti, bulut sistemler gibi yıkıcı teknolojik gelişmeleri barındırdığı için yeni bir sanayi devrimi olarak tanımlanmaktadır. Endüstri 4.0'a paralel olarak Japonya tarafından yeni bir toplumsal devrimin yaşandığı, bilgi toplumundan“Süper Akıllı Toplum”a geçildiğini ilan etmiştir. Endüstri 4.0 ve toplum 5.0 kavramları birbirine karıştırılmakta ve konuyla ilgili sosyolojik bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışma ile endüstri 4.0 ile toplum 5.0 kavramlarını tanımlamak, iki kavram arasındaki ilişkiyi kurmak ve toplumsal yansımasını belirlemek amaçlanmıştır. Bu doğrultuda iki kavramın toplumsal yansıması olarak akıllı şehirler üzerinde etkisi analiz edilmiştir. Konu hakkında genel bilgileri derlemek ve sonraki çalışmalara zemin oluşturmak için nitel araştırma yöntemlerinden keşifsel araştırma tekniği kullanılmıştır. Böylece konuya dair raporlar, bildiriler, araştırmalar, yayınlar incelenerek genel bir çerçeve oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study deals with the concepts of Industry 4.0 and Society 5.0, which pave the way for new discussions on society. Industry 4.0, described as the Fourth Industrial Revolution, is a new industrial revolution because it includes disruptive technological developments such as artificial intelligence, the Internet of Things, and cloud systems. In parallel with Industry 4.0, he declared that a new social revolution was experienced by Japan and the transition from the information society to the“Super Intelligent Society.”Industry 4.0 and Society 5.0 concepts need to be clarified, and no sociological study exists on the subject. This study it is aimed to define the concepts of Industry 4.0 and Society 5.0, establish the relationship between the two concepts, and determine their social reflection. In this direction, the effect of two concepts on smart cities as a social reflection has been analyzed. The experimental research technique, one of the qualitative research methods, was used to compile general information about the subject and lay the groundwork for further studies. Thus, a general framework was formed by examining the subject's reports, papers, research, and publications.