Sait Faik Abasıyanık'ın eserlerinde meslekler
Professions in Sait Faik Abasıyanık's works
- Tez No: 838565
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN ULUDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sait Faik Abasıyanık, Meslek, Eser, Hikâye, Toplum, Sait Faik Abasıyanık, Profession, Work, Story, Society
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Sait Faik Abasıyanık, 1936 yılında kaleme aldığı“Semaver”isimli kitabı ile yazın hayatına adım atmıştır. Yaşamı boyunca çeşitli meslekler denese de hiçbir mesleğe tutunamayan Abasıyanık eserlerinde durumları ele alış biçimiyle çeşitli meslek gruplarını başarılı bir şekilde işlemiştir. Eserlerinde genellikle orta halli kahramanların günlük durumlarını anlatmayı tercih etmiştir. Eserlerinde ön plana çıkan kahramanların ve mekânların kendi yaşadığı çevreden izler taşıdığını söylemek mümkündür. Söz konusu çevre içerisinde karşısına çıkan her kesimden kahramanların sahip oldukları sosyal statüleri meslekleriyle ilişkilendirerek tahlil etmiştir. Bu çalışmanın amacı; Sait Faik Abasıyanık'ın eserlerinde yer alan çeşitli meslekleri tespit ederek, bu mesleklerin nasıl ele alındığını açıklamak ve bunun yanı sıra zamanla geleneksel hale gelen mesleklerin işleniş biçimini incelemektir. Aynı zamanda söz konusu mesleklerin karakterlerin üzerindeki etkisine de vurgu yapılmıştır. Meslek gruplarının toplumsal statüyü belirlemedeki rolü üzerinde durulmuştur. Tezin ilk bölümünde Sait Faik Abasıyanık üzerine yapılmış çalışmalar incelenerek hayatı, edebî kişiliği, eserleri ve sanatı konusunda bilgi verilmiştir. Sonrasında ise Sait Faik Abasıyanık'ın eserlerinde yer alan çeşitli meslekler tespit edilerek değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Sait Faik Abasıyanık started his literary career with his book“Semaver”, which he wrote in 1936. Abasıyanık, who could not hold on to any profession even though he tried various professions throughout his life, successfully handled various professional groups with the way he handled situations in his works. In his works, he generally preferred to describe the daily situations of middle-class heroes. It is possible to say that the heroes and places featured in his works bear traces of the environment in which he lived. He analyzed the social status of the heroes from all walks of life he encountered in the environment in question, associating them with their professions. The purpose of this study; The aim is to identify various professions in Sait Faik Abasıyanık's works, to explain how these professions are handled, and also to examine the way in which professions that have become traditional over time are handled. At the same time, the impact of the professions in question on the characters was also emphasized. The role of professional groups in determining social status is emphasized. In the first part of the thesis, the studies on Sait Faik Abasıyanık are examined and information is given about his life, literary personality, works and art. Afterwards, various professions in Sait Faik Abasıyanık's works were identified and evaluated.