Turistik destinasyonlarda tüketici temelli marka denkliği: Güzelçamlı'da bir araştırma
Consumer-based brand equity in touristic destinations: A research in Güzelçamlı
  1. Tez No: 838621
  2. Yazar: YASEMİN ÇAKMAKCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ECE ARMAĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketici temelli marka denkliği, marka kalitesi, marka bağlılığı, turistik destinasyon, Consumer-based brand equivalence, brand quality, brand loyalty, touristic destination
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
İşletmeler, tüketiciler açısından önemli bir konuma sahip olmayı amaçlamaktadır. Çünkü tüketiciler ihtiyacı olan bir ürün veya hizmeti satın alma kararı verirken karşısına birçok marka alternatifi çıkmaktadır. Bu yüzden bir işletmeyi rakipler markalardan ayırt edebileceği yönlerinin olması işletme açısından bir avantaj oluşturabilir. Bir işletmeyi rekabetçi hale getirebilecek önemli bir pazarlama stratejisi tüketici temelli marka denkliğidir. Tüketici temelli marka denkliği, şirketlerin birçok şirket arasında farklı pozisyonlarda yer almasına, marka kalitesine yüksek kalite ve marka bağlılığı muamelesi yaparak, diğer markalardan daha güçlü hale getirmesine olanak tanır. Tüketici davranışı açısından pazarlama ve marka yöneticilerinin tüketici ihtiyaçlarına ve algılarına odaklanma şeklini değiştirmek yüksek değerli markaların yaratılmasına yol açar. Yüksek marka değeri ve tüketiciler günümüz pazarlama yöntemlerine göre marka değeri yaratmaya yatırım yapıp giderek daha önemli hale geliyor. Aynı şartlar içinde her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turist ağırlanmaktadır. Turistik destinasyonların birer marka olarak pazarlanması ve yönetilmesi de bu şartlarda önemlidir. Yerli ve yabancı turistler için turizm destinasyonlarının yeniden seçilmesi, yerel şirketlerin kar elde etmesine ve onlara sürdürülebilir bir rekabet avantajı sağlarken ülke açısından ise ekonomiye katkı yapar. Bu kapsamda turistik bir destinasyon üzerinde tüketici temelli marka denkliği üzerine bir araştırma yapılmıştır. Bu araştırmada Güzelçamlı'nın tüketici temelli marka denkliği algısının ölçümü, marka denkliği boyutlarına ve yeniden satın alma niyetine göre gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Businesses aim to have an important position for consumers. Because consumers face many brand alternatives when deciding to purchase a product or service they need. Therefore, having aspects that distinguish a business from competing brands can be an advantage for the business. An important marketing strategy that can make a business competitive is consumerbased brand equity. Consumer-based brand equity allows companies to take different positions among many companies, treating brand quality as high quality and brand loyalty, making it stronger than other brands. In terms of consumer behavior, changing the way marketing and brand managers focus on consumer needs and perceptions leads to the creation of high-value brands. High brand value is becoming increasingly important as consumers invest in creating brand value according to today's marketing methods. Under the same conditions, many local and foreign tourists are hosted every year. Marketing and managing tourist destinations as brands is also important in these conditions. Re-selecting tourism destinations for local and foreign tourists helps local companies make profits and provides them with a sustainable competitive advantage, while contributing to the economy of the country. In this context, a research was conducted on consumer-based brand equity in a tourist destination. In this research, Güzelçamlı's consumer-based brand equity perception was measured according to brand equity dimensions and repurchase intention.