Factors that affect the adaptation to remote work: An analysis of banking sector in Türkiye
Uzaktan çalışma biçimine adaptasyonu etkileyen faktörler: Türkiye'deki banka sektörü üzerine bir inceleme
- Tez No: 838661
- Danışmanlar: PROF. DR. SUTAY YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: uzaktan çalışma, Covid-19 pandemisi, toplumsal cinsiyet, yabancılaşma, iş-yaşam dengesi, remote work, Covid-19 pandemic, gender, alienation, work-life balance
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Sosyal Araştırmalar Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmanın temelini, özellikle Covid-19 pandemisinin etkisiyle geleneksel çalışma düzeninden uzaktan çalışmaya kitlesel geçiş sürecinde Türkiye'de bankacılık sektöründeki beyaz yakalı çalışanların adaptasyonunu etkileyen faktörler oluşturmaktadır. Bu çalışmanın kavramsal ve teorik yaklaşımı, Blauner'ın yabancılaşma kavramına, feminist teoriye ve sembolik etkileşimciliğe dayanmaktadır. Bu teoriler ışığında, Covid-19 pandemisi bağlamında uzaktan çalışma olgusunun Türkiye'de bankacılık sektöründeki beyaz yakalı çalışanların gözünden anlaşılması amaçlanmıştır. Veri toplama süreci, açıklayıcı sıralı karma yöntem araştırma tasarımına dayanmaktadır. Buna göre süreç, Türk bankalarında uzaktan çalışan 152 beyaz yakalı çalışanın katıldığı nicel veri toplama ile başlamış ve ardından 11 katılımcının yer aldığı nitel veri toplama ile devam etmiştir. 152 katılımcının 91'i kadın ve 61'i erkektir. Nitel veri toplama sürecindeki 11 katılımcının ise sekizi kadın ve üçü erkektir. Araştırmanın bulguları, karşılaşılan zorluklara rağmen katılımcıların genel olarak uzaktan çalışmayı tatmin edici ve avantajlı bulduğunu ve dezavantajlarına yönelik baş etme mekanizmaları ve stratejiler geliştirmeye çalıştıklarını göstermiştir. Adaptasyon sürecinde hane dinamikleri, iş üzerindeki özerklik kaybı ve iş arkadaşları ve yöneticiler ile iletişim örüntüleri etkili faktörler olarak belirlenmiştir. Fiziksel sağlıktaki, beslenme alışkanlıklarındaki ve uyku düzenindeki değişiklikler ile stresle başa çıkmada zorluk yaşamanın da adaptasyonu etkileyen faktörler arasında yer aldığı tespit edilmiştir. Katılımcılar, işe gidip gelme süresinden kazanılan zamanı, çalışma alanını düzenlemede esnekliği ve aileye ayrılan zamanın artmasını başlıca avantajlar olarak belirtmiştir. İş ve yaşam arasındaki sınırların bulanıklaşması, dikkat dağınıklığı, sağlık sorunları ve düzensiz çalışma saatleri ise zorluklar arasında yer almıştır. Değişen sosyal düzen ve iş dinamikleriyle gelecekte uzaktan çalışmanın yaygınlaşacağı öngörülmektedir. Uzaktan çalışmaya adaptasyonu etkileyen faktörlerin anlaşılması ve bu faktörlere yönelik mekanizmaların geliştirilmesi önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
The basis of this research is the factors affecting the adaptation of white-collar employees in the banking sector in Türkiye during the widespread transition from traditional work arrangements to remote work due to the impact of the Covid-19 pandemic. The conceptual and theoretical approach of this study is based on Blauner's concept of alienation, feminist theory, and symbolic interactionism, which together provide a consolidated understanding of the remote work phenomenon within the Covid-19 pandemic context from the perspective of white-collar remote workers employed in the banking sector in Türkiye. The data collection process followed an explanatory sequential mixed methods research design, starting with quantitative data collection process with the participation of 152 white-collar employees working remotely in Turkish banks and then continuing with the qualitative data collection with 11 participants. Of the 152 participants, 91 were female and 61 were male. Among the 11 participants in the qualitative data collection process, there were eight females and three males. Findings pointed out that despite difficulties, participants generally found remote work satisfactory, valuing its advantages and trying to develop coping mechanisms and strategies for the disadvantages. Household dynamics, loss of autonomy on the work, and communication patterns with the colleagues and senior managers were identified as influential factors in the adaptation process. In addition, it has been concluded through the research findings that changes in physical health, eating habits and sleeping patterns, and difficulty in coping with stress are among the factors affecting adaptation. Participants appreciated reduced commute time, flexible workspace arrangement, increased family time, and comfort in remote work. However, challenges included blurring work-life boundaries, distractions, health issues, and irregular working hours. Remote work may become more common in the future due to changing social order and work dynamics. It is crucial to understand the factors affecting adaptation to remote working and to develop mechanisms for these factors.