ABD dış politikası'nda Mesihçi anlayış: Orta Doğu örneği
Messianic understanding in USA foreign policy: The example of the Middle East
- Tez No: 838855
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SEYFETTİN EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: USA, Messianic Understanding, Mahdiness, Hegemonic Power, GMEP
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Tarih boyunca her topluluk bir 'kurtarıcı' figürü aramıştır. Bu kurtarıcı fikri, genellikle toplumların içerisinde bulunduğu zor durumlar neticesinde şekillenmiştir. Bu kurtarıcının özelliklerine bakıldığında genellikle yaratıcı/kutsal ruh tarafından gönderilmesi müjdelenen bir karakterdir. Bu toplumlarda, bu fikrin yıllar boyunca edebiyata, sanata, kültüre, siyasete vs. yansımaları olmuştur. İnsanın dinlerle tanışması ile başlayan bu süreç günümüze kadar devam etmiş ve genel özellikleri ile aynı türden bir kurtarıcı fikri olsa da amaçlar ve özel anlamda özellikler farklılık göstermektedir. Özellikle tevhidi inançlarda bu kurtarıcı motifi oldukça önemli bir zemine sahiptir. ABD, kuruluşundan bu yana her zaman dünya hâkimi olmayı hedef edinmiştir. Bu hedefe ulaşmak için çeşitli araçlar kullanmıştır. Bu araçlardan biri de Hıristiyanlık ve Yahudilik inançlarının doğurduğu Mesihçi Anlayış olmuştur. Mesihçi Anlayış ile kendisine 'kurtarıcı' misyonu yüklemiştir. Mesihçi Anlayışın en önemli özelliği, Hz. İsa'nın Mesih olması, Hz. İsa'nın Hıristiyanlık peygamberi olması ve kıyamet olgusunun Hz. İsa'nın tekrar yeryüzüne geleceği ile başlaması durumudur. Hıristiyan toplumlarda gelişen ve yaygınlık kazanan bu anlayış, günümüzde ABD siyasetinde önemli bir yere sahip olmuştur. Kendisini insanlığın Mesihi/Kurtarıcısı olarak gören bir anlayış gelişmiştir. Bu anlayış neticesinde küresel bir güç olma hedefi doğmuştur. Hegemon güç olma adına dini bu yönüyle kullanmak oldukça faydalı olmuştur. Bunun sebebi elbette dünya nüfusunun büyük çoğunluğunun Hıristiyan olması ve Mesihçi anlayışı kabul etmeleridir. Bu çalışmada Mesihçi Anlayışın ne olduğu, nerede ortaya çıktığı ve hangi milletleri etkilediği, siyasi bir araç olarak kullanım amaçları, bu anlayışa benzer bir anlayış olan Mehdiliğin ne olduğu, siyasetin hangi aşamalarında kullanıldıkları gibi konular tartışılacaktır. Anahtar Kavramlar: ABD, Mesihçi Anlayış, Mehdilik, Hegemon Güç, BOP.
Özet (Çeviri)
Throught history, every community has been looking for a 'savoir' figure. This savior idea, it is usually shaped as a result of the difficult situations of societies. Looking at the characteristics of this savior, he/she is usually a character heralded by the creator/holy spirit. İn these societies, this idea has been reflected to literature, art, culture, politics, ect. over the years. This process, which started with people's acquaintance with religions, has continued until today, and although it is the same kind of savoir idea with its general characteristics, its purposes and special features differ. Especially in monotheistic beliefsi this savior motif has a very important basis. Since its establishment, the USA has always imed to dominate the World. İt has used various means to achieve this goal. One of these tools was the Messianic Understanding, which was born out of Christianity and Judaism. İt has assigned itself the mission of“savior”with the Messianic Understanding. The most important feature of the Messianic Understanding is that Jesus is the Messiah, Jesus is the prophet of Christianity, and the apocalypse phenomenon begins with the return of Jesus to the earth. This understanding, which developed and became widespread in Christian societies, has an important place in US politics today. An understanding has developed that sees itself as the Messiah/Savior of humanity. As a result of this understanding, the goal of becoming a global power has emerged. It has been very useful to use religion from this aspect in order to become a hegemonic power. The reason for this is, of course, that the majority of the world's population is Christian and accepts the Messianic understanding. In this study, issues such as what the Messianic Understanding is, where it emerged and which nations it affects, the purposes of its use as a political tool, what the Mahdi Concept is, which is a similar understanding to this understanding, and at what stages of politics they are used will be discussed.