Gönüllü sade yaşam tarzı ve dindarlık ilişkisi
The relationship between voluntary simplicity and religiosity
- Tez No: 838869
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Dindarlık, Gönüllü Sade Yaşam Tarzı, Maneviyat, Minimalizm, Tüketim, Consumerism, Minimalism, Religiosity, Spirituality, Voluntary Simplicity
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Temeli sanayi devrimine kadar uzanan ve 20. yüzyılın başlarından itibaren zirveye ulaşan materyalizm, tüketimi bir kültür haline getirmiştir. Mutluluk, huzur gibi kavramlarla ilişkilendirilen tüketim, zamanla ihtiyaçları karşılamak değil, bizzat ihtiyacın kendisi olarak kabul görmeye başlamıştır. İ nsanların endüstrinin gelişmiş olduğu ş ehirlere yerleşmeye başlaması,“Tüketim Toplumu”olarak adlandırılan ve ü retimden ziyade tüketime ağırlık veren bir toplum türünün ortaya ç ıkmasını sağlamıştır (Baudrillard, 1998). Ancak yapılan araştırmalar bazı insanların artık tüketim ile mutlu olmadığını, daha derin ve anlamlı ilişkilere yöneldiklerini ortaya koymaktadır. İ lk olarak 1936'da Richard Gregg tarafından“Hedefe odaklanma, içten ve dürüst, sade ve samimi bir hay at felsefesi, ayrıca yaşamın ana amacı ile ilgisi olmayan birçok mülkün karmaşasından kaçınma”(Gregg, 1936) olarak tanımlanan gönüllü sadelik, bir yaşam tarzı olarak bireyin maddi olan ile ilişkisini gönüllü olarak kısıtlı hale getirip daha ç ok anlama, ha yatlarına değer katan ş eylere yönelmesidir. Dindarlık, bireylerin davranışlarını ş ekillendirmede önde gelen motivasyon kaynaklarındandır. Bu araştırma gönüllü sade yaşam tarzı ile dindarlık arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Araştırmada nicel araştırma yö ntemi kullanılmıştır. Örneklem, 387 katılımcıdan oluşmuştur. Veri toplama aracı olarak Özgül tarafından geliştirilen Gönüllü Sade Yaşam Tarzı Ölçeği (2010), Kaplan ve Barak (2021) tarafından geliştirilen Dini Tutum Ölçeği ve Sosyo -Demografik Bilgi Formu kullanılmıştır. Çalışmamız sonucunda elde ettiğimiz verilerin analiz sonuçlarına göre, dindarlık ile gönüllü sade yaşam tarzı arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bu sonuç, dindarlık düzeyi arttıkça gönüllü sade yaşam tarzını benimseme oran ının da arttığını göstermektedir. Analiz sonuçları dindarlığın bireyin gönüllü sade yaşam tarzını seçmesinde etkili bir faktör olduğunu göstermektedir. Ayrıca, dindar, daha yüksek gelir grubuna mensup ve evli bireylerde gönüllü sade yaşam tarzını benimseme oranın yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Materialism, originating during the industrial revolution and peaking in the early 20th century, has fostered the rise of consumerism as a pervasive cultural norm. Consumerism, once seen as a means to attain happiness and peace, has now become a perceived necessity in its own right, supplanting its original role as a means to meet essential human needs. The urbanization associated with industrialization gave rise to a“Consumeristic Society,”prioritizing consumption over production (Baudrillard, 1998). However, empirical research has revealed a growing discontent with consumerism, prompting a shift toward deeper and more meaningful relationships. One alternative gaining prominence is voluntary simplicity, first conceptualized by Richard Gregg in 1936 as“a process that involves both inner and outer conditions. It entails singleness of purpose, sincerity, and honesty within oneself, as well as a deliberate avoidance of external clutter, excessive possession of items extraneous to life's core purpose”(Gregg, 1936). Voluntary simplicity advocates for limiting material possessions and embracing elements that bring value and meaning to life. Notably, religiosity plays a central role in motivating individuals to adopt this lifestyle. This study empirically examines the intricate relationship between religiosity and voluntary simplicity. Employing a quantitative approach, the research analyzed data from 387 participants using the Voluntary Simplicity Lifestyle Scale (Özgül, 2010), the Religious Attitude Scale (Kaplan and Barak, 2021), and a Socio-Demographic Information Form. The results clearly demonstrate a significant positive correlation between religiosity and the adoption of voluntary simplicity. As religiosity levels increase, individuals are more inclined to voluntarily embrace a simpler lifestyle. Furthermore, the research underscores the influential role of religiosity in shaping an individual's propensity to choose a simplified lifestyle. Interestingly, the study also reveals a preference for voluntary simplicity among those who are religious, possess higher incomes, and are in marital relationships.