'سرديات المائدة في كتاب البخلاء للجاحظ'
Câhız'ın el-Buhala adlı eserinde sofra anlatıları
- Tez No: 838890
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ŞİRİN ÇINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Cahiz, el-Buhala, Cimrilik, Sofra, Şahsiyet, Diyalog, Anlatı, Betimleme
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Bu tez, Cahız'ın el-Buhala/Cimriler adlı eserindeki anlatı öğelerini ortaya koymayı açmaçlamaktadır. Bunu yaparkende, yazara etkileyici, düşündürücü tabirler kullanmasını sağlayan yapının temel dinamiklerinden biri olan“Sofra”anlatıları çerçevesini temel alacağız. Zira bununla Cahız, toplumda cimri şahsiyetler olarak öne çıkanlar üzerinden, genel ve özel hayatlarında karşılaşılan, düşünmeye sevkeden cimriliği okuyucuya açık bir şekilde sunmuştur. Nitekim Cahız tarafından sunulan karakterlerin davranışları hakkındaki gerçeklik, okuyucuya sunulan karakterlerin cimriliği, düşünce ve ilişkilerini açıklığa kavuşturacak ve onları elinde bir araç olarak kullanacak şekilde yapısal performans tekniklerini çizdiği anlatıcının diliyle edebi bir şekilde okuyucuya sunmaya gayret etmiştir. Bu yüzden bu çalışma, yemek, pişirilme ve sunulma şekli açısından onunla ilgili her şey üzerine, anlatı tekniklerinin varlığının ifadesine odaklanmış ve cimrilerin gerçek resmini çizmede onlardan yararlanmanın yanı sıra okuyucu için anlatı sunum sürecindeki rollerini ortaya çıkarmaya odaklanmıştır. Zira büyük bir edebi şahsiyet olan Cahız tarafından sunulan bir şekilde, diyalog kurma, karakterlerin varlığı ve tasvirinin yanı sıra yer ve zamanların çizimi açısından el-Buhala'nın bir edebi eser olduğu unutulmamalıdır. Kitabta anlatılan olayların, yazıldığı günden bu yana ilim insanlarını meşgul eden, üzerine inşa edilecek verimli bir zemin olarak gerçekleştiği, birçok edebi, tarihi, psikolojik, ekonomik ve hatta dini araştırmalara konu olmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the disclosure of the narrative elements in Al-Jahiz's Book of Misers, within the framework of the table, as constructive, expressive energies that provide the writer (the narrator) with impressive suggestive images - which often played a prominent role in clarifying the reality of the behaviors of the characters presented by Al-Jahiz in a way that clarified to the reader the stinginess of the presented characters and the way Her thinking and dealings in her public and private life _ as well as using them as tools in the hands of the narrator through which he draws stylistic performance techniques. And on everything related to it in terms of the presence of food and the way it is cooked and presented, the results of the study focused on the statement of the presence of narrative technologies, and the way to benefit from them in drawing the true picture of misers, as well as revealing their role in the narrative presentation process for the recipient.In a way that was presented by Al-Jahiz as a great literary stature, he was able to present a semi-integrated literary work in terms of building dialogue, the presence of characters and their description, as well as drawing the places and times in which the events presented in his book took place, which occupied scholars since its authorship and to this day, as a fertile ground upon which to build. Many literary, historical, psychological, economic and even religious studies. However, this study, in some of its chapters and sections, is liberated according to functional aesthetic approaches to narration theories to move away Sonuç kısmında, varılan önerileri izleyerek çalışmanın yol açtığı en önemli sonuçları içeren kısa bir sunum verilmiş ve sonra da faydalanılan kaynakların ve referansların listesi verilmiştir. Çalışmamız, Cahız'ın el-Buhala adlı kitabında cimri kişilikleri, heyecan ve gerilim atmosferinde itici olmaktan çok sevdirmeye yakın estetik bir boyutla sunduğu ve bir etkileşim ruhu yaratarak gerçekçi bir üslubla ortaya koyduğunu göstermiştir.