Deneyimsel öğrenmeye dayalı algoritma etkinliklerinin BİLSEM öğrencilerinin bilgi işlemsel düşünme, kodlamaya yönelik tutum ve başarılarına etkisi
The effect of experiential learning based algorithm activities on BILSEM students' computational thinking skills, attitude toward coding and achievements
  1. Tez No: 838935
  2. Yazar: MERVE ZÜLEYHA KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKAN KARAKUŞ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: fiziksel aktivite, fiziksel oyun, deneyimsel öğrenme döngüsü, deneyimsel öğrenme, algoritma, kodlama, bilgi işlemsel düşünme, physical activity, physical play, experiential learning cycle, experiential learning, algorithm, coding, computational thinking
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Çalışmada deneyimsel öğrenme döngüsü ile algoritma eğitimi almanın bilgi işlemsel düşünme becerisine, kodlamaya yönelik tutuma ve başarıya olan etkileri araştırılmaktadır.Karma yöntem benimsenen çalışmanın nicel boyutunda ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen ve son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Algoritma eğitimi sürecinde deney grubunda deneyimsel öğrenme döngüsü ile hazırlanmış etkinlikler, kontrol grubuna ise geleneksel eğitim yöntemiyle hazırlanmış etkinlikler uygulanmıştır. Kodlama eğitimi bölümünde ise gruplara geleneksel biçimde Phyton eğitimi verilmiştir. Çalışma grubunu BİLSEM'de BYF-2 grubunda bulunan 58 öğrenci oluşturmaktadır. Deney grubunda 30 öğrenci, kontrol grubunda 28 öğrenci bulunmaktadır. Nicel verilerin analizi için Bağımlı t testi ve Bağımsız t testi, nitel veriler için tümevarımsal analiz gerçekleştirilmiştir. Bilgi işlemsel düşünme becerileri için Bilgisayarca Düşünme Ölçeği ile Bilge Kunduz Etkinlik sorularından, kodlamaya yönelik tutum için Ortaokul Öğrencileri için Kodlamaya Yönelik Tutum Ölçeği'nden, metin tabanlı kodlama başarısı için Python Başarı testi uygulanmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşmeler ve araştırmacı gözlem notları alınmıştır. Algoritma eğitimi sonucunda bilgi işlemsel düşünme açısından gruplar arası son test skorlarında anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Grup içi farklılıklar incelendiğinde deney grubunun bilgi işlemsel düşünme becerisi eleştirel düşünme alt boyutu hariç tüm boyutlarda anlamlı bir farklılık görülmüş, kontrol grubunda anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Bilge Kunduz Görev Testi skorlarında ise hem gruplar arasında hem de her iki grupta grup içi anlamlı farklar oluşmuştur. Kodlama eğitimin ardından Kodlamaya Yönelik Tutum Ölçeği son test sonucunda deney grubu lehine gruplar arası anlamlı bir fark oluşmuştur. Python Başarı Testi çoktan seçmeli sorularında gruplar arası farklılık görülmezken, aynı başarı testinin klasik sorularında deney grubu lehine anlamlı farklılık görülmüştür.Yarı yapılandırılmış iki görüşme bulgularına göre genel olarak öğrencilerin olumlu bir izlenime sahip olduğu, deney grubunda fiziksel hareketli oyunlu aktivitelerin birçok açıdan beğenildiği, kontrol grubunda ise hatırlanan etkinliklerin çoğunlukla öğrencilerin aktif olduğu etkinlikler olduğu ve bilgisayarsız çalışmaktan sıkıldıkları görülmüştür. Deneyimsel öğrenme döngüsü ve fiziksel aktiviteler içeren algoritma eğitimi öğrencilerin bilgi işlemsel düşünme becerilerini arttırabilir, kodlamaya yönelik olumlu tutumlarını şekillendirebilir, kodlama başarısına katkıda bulunabilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the effects of acquiring algorithmic training through the experiential learning cycle on computational thinking skills, attitudes towards coding, and academic achievement. In this study the mixed method has been employed. In quantitative aspect with a pre-test-post-test control group semi-experimental design as well as a post-test control group semi-experimental design have been used. During the algorithm training process, the experimental group was exposed to activities prepared through experiential learning cycles, while the control group received activities prepared using traditional teaching methods. In the coding education section, both groups received traditional Python training. The study group consisted of 58 students from the BYF-2 group at BILSEM, with 30 students in the experimental group and 28 students in the control group. For the analysis of quantitative data, Dependent t-test and Independent t-test were conducted, while content analysis was performed for qualitative data. Computational thinking skills were assessed using the Computer Thinking Scale and Wise Otter Activity questions, coding attitudes were measured using the Attitude Scale towards Coding for Middle School Students, and text-based coding achievement was evaluated using the Python Achievement Test. Semi-structured interviews were conducted, and researcher observation notes were taken. There was no significant difference observed in the inter-group post-test scores in terms of computational thinking skills after algorithm training. When intra-group differences were examined, the experimental group showed significant differences in all dimensions of computational thinking skills, except for the critical thinking sub-dimension. In the control group, no significant differences were observed. In the scores of the Bilge Kunduz Task Test administered after algorithm training, significant intra-group differences were observed in both groups as well as significant inter-group differences. Following coding training, a significant inter-group difference in favor of the experimental group was observed in the Attitude Towards Coding Scale post-test results. While there was no inter-group difference in the multiple-choice questions of the Python Achievement Test, a significant difference in favor of the experimental group was observed in the classical questions of the same achievement test. According to the findings of the semi-structured interviews, students generally had a positive impression, with the experimental group appreciating physical and active gaming activities from various aspects. In the control group, the recalled activities were mostly active ones, and students expressed boredom with non-computer related tasks. Experiential learning cycles and algorithmic training involving physical activities can enhance students' computational tkinking skills, shape their positive attitudes towards coding, and contribute to coding achievement.