Fotobiyoreaktörlerin mimaride kullanım alanlarının incelenmesi
Examination of the usage areas of photobireactors in architecture
  1. Tez No: 839014
  2. Yazar: GİZEM SARIYILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL MAÇKA KALFA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Fotobiyoreaktör, Fotobiyoreaktör Türleri, Fotobiyoreaktör Cephe Sistemleri, Alg Üretimi, Bibliyografik Analiz, Photobioreactor, Photobioreactor Types, Photobioreactor Facade Systems, Algae Production, Bibliographic Analysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilgisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Fotobiyoreaktörler, mimarlık alanında cephelerde ve kentsel donatılarda insanların fotobiyoreaktör sistemlerini canlı olarak deneyimlemesi, bu yenilenebilir enerji kaynağına teşvik sağlanması, enerji üretmesi gibi faydalarıyla bu çalışmaya konu edilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde, kavramsal çerçevenin ortaya konulması amacıyla fotobiyoreaktörlerin tarihçesi, türleri, kullanım alanları, mimarideki yeri ve fotobiyoreaktörlerde yetiştirilen algler açıklanmaktadır. İkinci bölümünde yöntem açıklanarak çalışma kapsamında incelenen örnekler analiz edilmektedir. Çalışmada literatür taraması, bibliyografik analiz ve örnek yapı analizi olmak üzere 3 aşamalı bir yöntem kurgulanmaktadır. Çalışmanın amacı; fotobiyoreaktör kullanımının avantajları, dezavantajları, mimari yapılara sağladığı fayda, farklı işlevlerde kullanım potansiyeli ve beklenilen oranda tercih edilmemesine sebep olan kısıtlamaları hakkında bilgi vermektir. Bununla birlikte, fotobiyoreaktörlerin gelecekte sürdürülebilir mimariye entegre edilebilmesinde literatüre katkı sağlaması hedeflenmektedir. Çalışmanın üçüncü bölümünde incelenen örnekler birbirleriyle kullanım alanı, kullanılan fotobiyoreaktör türü ve kullanım amacı olarak karşılaştırılmıştır. Dördüncü ve son bölümde ise literatürden elde edilen bilgiler, bibliyografik analizler ve incelenen yapılar aracılığıyla fotobiyoreaktörlerin mimarlık alanına sağladığı ve sağlayacağı katkılar üzerine öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Photobioreactors have been the subject of this study with their benefits such as allowing people to experience photobioreactor systems live on facades and urban reinforcements in the field of architecture, providing incentives for this renewable energy source, and generating energy. In the first part of the study, the history of photobioreactors, their types, areas of use, their place in architecture and the algae grown in photobioreactors are explained in order to reveal the conceptual framework. In the second part, the methodology is explained and the examples examined within the scope of the study are analyzed. In the study, a 3-stage method is designed as literature review, bibliographic analysis and sample structure analysis. The aim of the study is to provide information about the advantages and disadvantages of photobioreactors, the benefits they provide to architectural structures, their potential for use in different functions and the limitations that cause them not to be preferred at the expected rate. In addition, it is aimed to contribute to the literature in integrating photobioreactors into sustainable architecture in the future. In the third part of the study, the examples examined are compared with each other in terms of area of use, type of photobioreactor used and intended use. In the fourth and final part, through the information obtained from the literature, bibliographic analysis and the structures examined, suggestions are presented on the contributions of photobioreactors to the field of architecture.