Farklı fotobiyoreaktörlerin chlorella vulgaris' in büyümesine etkisinin araştırılmaı
Research of the effect of various photobioreactors on the development of chlorella vulgaris
- Tez No: 327185
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR DURMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Chlorella vulgaris, besin ortamı, fotobiyoreaktör sistemleri, Chlorella vulgaris, culture media, photobioreactor systems
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Ticari değere sahip Chlorella vulgaris' in laboratuar ortamında farklı besin ortamı, farklı yüzey alanı ve farklı materyale sahip kaplarda ve farklı ışık yolu uzunluğuna sahip fotobiyoreaktörlerde kültüre alınarak büyümesi hedeflenmiştir.Yapılan çalışmada en yüksek, Jaworski Ortamı' nda 60,8 x 106 hücre ml¯1, F/2 ortamında 1,37 x 106 hücre ml¯1, serum şişelerinde 141,6 x 106 hücre ml¯1, balonlarda 70 x 106 hücre ml¯1, erlenlerde 53,3 x 106 hücre ml¯1, plastik kaplarda 41,6 x 106 hücre ml¯1, torbalarda 17,5 x 106 hücre ml¯1, 1, 3 ve 5 cm ışık yolu uzunluğuna sahip fotobiyoreaktörlerde ise sırasıyla 230 x 106 hücre ml¯1, 90 x 106 hücre ml¯1, 90 x 106 hücre ml¯1 hücre sayılarına ulaşılmıştır.Sonuç olarak, Chlorella vulgaris' in farklı fotobiyoreaktörlerde büyümesini etkileyen faktörler incelenmiş ve Chlorella vulgaris' in üretiminde ışık şiddeti, fotobiyoreaktörün yüzey alanı ve yapıldığı materyal ve fotobiyoreaktörde kullanılan besin ortamı belirlenmiştir. Özellikle Potasyum (K)' un C. vulgaris büyümesini etkilediği, kullanılan cam materyalin üretim açısından daha sağlıklı olduğu ve akuakültürde kullanılan torbalar yerine ince panel sistemlerin daha verimli olacağı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to grow Chlorella vulgaris, which is of commercial value, in a laboratory environment by cultivating it under different culture media, using different surface areas, containers made of various materials and photobioreactors having different light path lengths.In the conducted study maximum cell numbers were reached as follows: 60.8 x 106 cell/ml in Jaworski medium, 1.37 x 106 cells ml¯ in F/2 medium, 141.6 x 106 cells ml¯1 in serum bottles, 70 x 106 cell ml¯1 in round-bottom flasks, 53.3 x 106 cells ml¯1 in erlenmayers, 41.6 x 106 cells ml¯1 in plastic containers, 17.5 x 106 cells ml¯1 in polyethylene bags, and 230 x 106 cells ml¯1, 90 x 106 cells ml¯1, 90 x 106 cells ml¯1 in photobioreactors with respective light path lengths of 1.3 cm and 5 cm.As a consequence, factors affecting Chlorella vulgaris' growth in different photobioreactors were analyzed. Furthermore, light intensity, surface areas of the photobioreactors and their materials and the nutrition media used in the photobioreactors were determined in the production process of Chlorella vulgaris. It was especially determined that Potasssium (K) affected the development of C. vulgaris, that the glass material used was healthier in terms of cultivation, and that the thin pannel systems were more effective than the polyethylene bags used in aquacultures.