Dondurularak saklanan nano yağ greftlerinin skar dokusu üzerine histolojik etkisi
Histologic effect of cryopreserved nano fat grafts on scar tissue
- Tez No: 839041
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM AYHAN ORAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: nano yağ grefti, kriyoprezervasyon, skar, nano fat graft, cryopreservation, scar
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Estetik ve rekonstrüktif cerrahi işlemler sonrasında oluşan skarların tedavisinde nano yağ greftleri kullanılmaktadır. Nano yağ greftlerinin erken intraoperatif dönemde insizyon alanlarına uygulanması ile ilgili klinik ve deneysel çalışmalar mevcuttur. Ancak literatürde nano yağ greftlerinin dondurularak saklanıp (kriyoprezerve edilerek) skar dokusuna matürasyon döneminde uygulanması ile ilgili herhangi bir çalışma yoktur. Bu çalışmada hasat prosedürlerinin tekrarlanmaması için nano yağ greftlerinin kriyoprezerve edildikten sonra bu greftlerin skar dokusu üzerine histolojik etkilerinin gösterilmesi planlandı. Yöntem: Bu çalışmada 21 tane sıçan kullanıldı. Yedi sıçandan oluşan 3 grup şeklinde gruplar oluşturuldu. 1. grupta oluşturulan skar dokusuna herhangi bir nano yağ grefti enjeksiyonu yapılmadı. 2. grupta oluşturulan skar dokusuna taze nano yağ grefti enjeksiyonu yapıldı. 3. grupta oluşturulan skar dokusuna kriyoprezerve nano yağ grefti enjeksiyonu yapıldı. 2. ve 4. ayda tüm sıçanlardan insizyonel biyopsi alındı ve patolojik incelemeye gönderildi. Alınan biyopsi örnekleri H&E ve masson trikrom boyaları ile boyandı ve elde edilen kesitlerde granülasyon dokusu miktarı, inflamatuar infiltrat, kollajen demet yönelimi, kollajen paterni, immatür kollajen miktarı, matür kollajen miktarı, kollajen demet kalınlığı, kollajen demetlerinin organizasyonu uzman patolog tarafından değerlendirilip skorlandı. Bulgular: 2. ve 4. ay alınan biyopsi örnekleri incelendiğinde kriyoprezerve nano yağ grefti uygulanan grupta kollajen demet kalınlığının grup içinde anlamlı olarak arttığı görüldü. Ayrıca kollajen demetlerinin organizasyonunun, taze nano yağ grefti ve kriyoprezerve nano yağ grefti uygulanan gruplarda 2. ve 4. aylar arasında grup içinde istatiksel olarak anlamlı bir iyileşme gösterdiği saptandı. Sonuç: Yapılan bu çalışmada kriyoprezerve nano yağ greftlerinin kollajen demet kalınlığını arttırdığı ve demet organizasyonunu iyileştirdiği görüldü. Böylece hasta ve cerrah için zorlayıcı olan tekrarlayan yağ greft hasat prosedürlerinden kaçınılarak, skar dokusunun iyileştirilmesi için intraoperatif alınan nano yağ greftlerinin kriyoprezervasyon işlemi ile korunup skar dokusunun olgunlaşma döneminde, özellikle patolojik skara yatkınlığı olan hastalarda tekrarlayan prosedürler halinde uygulanabileceği düşünüldü. Bu prosedürlerin skar dokusunda iyileşme sağlayabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: Nano fat grafts are used in the treatment of scars after aesthetic and reconstructive surgical procedures. There are clinical and experimental studies on the application of nano fat grafts to incision areas in the early intraoperative period. However, there is no study in the literature on the cryopreserved application of nano fat grafts during the maturation period of scar tissue. In this study, it was planned to cryopreserve nano fat grafts to avoid repetition of harvest procedures and to show the histologic effects of these grafts on scar tissue. Methods: In this study, 21 rats were used. Groups were formed as 3 groups consisting of seven rats. In the 1st group, no nano fat graft injection was made into the scar tissue. In the 2nd group, fresh nano fat graft was injected into the scar tissue. In the 3rd group, cryopreserved nano fat graft was injected into the scar tissue. At 2 and 4 months, incisional biopsies were taken from all rats and sent for pathologic examination. The biopsy specimens were stained with H&E and masson trichrome stains and the amount of granulation tissue, inflammatory infiltrate, collagen bundle orientation, collagen pattern, amount of early collagen, amount of mature collagen, collagen bundle thickness, organization of collagen bundles were evaluated and scored by an expert pathologist. Results: When the 2nd and 4th month biopsy samples were analyzed, it was observed that the collagen bundle thickness increased significantly in the cryopreserved nano fat graft group. In addition, the organization of collagen bundles showed a statistically significant improvement between the 2nd and 4th months in the fresh nano fat graft and cryopreserved nano fat graft groups. Conclusion: In this study, cryopreserved nano fat grafts increased collagen bundle thickness and improved bundle organization. Thus, avoiding repetitive fat graft harvesting procedures, which are challenging for the patient and surgeon, it was thought that intraoperatively harvested nano fat grafts could be preserved with cryopreservation and applied in repetitive procedures during the maturation period of the scar tissue, especially in patients with a predisposition to pathological scarring. It was thought that these procedures may provide improvement in scar tissue.