Ortaokul öğrencilerinin dijital oyun bağımlılığı ile algılanan helikopter ebeveyn tutumları ve bağlanma stilleri arasındaki ilişki
The relationship between middle school students' digital game addiction and perceived helicopter parenting attitudes and attachment styles
  1. Tez No: 839087
  2. Yazar: RUKİYE ARSLAN YAĞIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASİL ÖZDOĞRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital oyun bağımlılığı, helikopter ebeveynlik, bağlanma stilleri, Digital game addiction, helicopter parenting, attachment styles
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
ÖZET Dijital araç gereçlerin işlevi, amacı ve ilişki boyutu son dönemlerde üzerinde çokça durulan ve tartışılan bir konu haline gelmiştir. Bu çalışma ile gelişim dönemlerinin en hassas ve hareketli yıllarında olan çocuk/ergenlerin dijital oyunlarla ilişkilerini ve bağımlılık düzeylerini belirli değişkenler üzerinden değerlendirirken, aynı zamanda öğrencilerin bağımlılık süreci helikopter ebeveynlik ve bağlanma stilleri çerçevesinde ilişkisel olarak incelenmiştir. Ebeveyn çocuk arasındaki ilişki ve bağın niteliğinin öneminden hareketle günümüzde yaygınlığı her geçen gün artan dijital oyun bağımlılığını bu parametreler ekseninde değerlendirerek önleyici ve işlevsel çözümlere katkı sunmak amaçlanmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden korelasyonel model kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini 2022/2023 Eğitim Öğretim Yılı Sakarya İl'inin Adapazarı ve Serdivan ilçelerinde 5. 6. 7. ve 8. sınıflarda eğitim gören 2.714 ortaokul öğrencisi oluşturmaktadır. Veri toplama araçları olarak kişisel bilgi formu, Çocuklar İçin Dijital Oyun Bağımlılığı Ölçeği, Algılanan Helikopter Ebeveyn Tutumları Ölçeği ve Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği kullanılmıştır. Toplanan veriler SPSS 24.0 ve AMOS programı kullanılarak yapısal eşitlik modeli ile analiz edilmiştir. Bulgularda; dijital oyun bağımlılığı ile bağlanma stili ve helikopter ebeveyn tutumu arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu, helikopter ebeveyn tutumu ile oyun bağımlılığı arasında bağlanma stilinin aracılık rolünün bulunmadığı görülmüştür. Oyun bağımlılığı ile yaş, cinsiyet, kardeş sırası, oyunun süresi, babanın çalışma ve anne babanın birliktelik durumu gibi değişkenler arasında ilişkinin olduğuna, kardeş sayısı, annenin çalışma ve anne-babanın eğitim durumu arasında bir ilişkinin olmadığına rastlanmıştır. Öğrencilerin %45,5 'i risk, %10,4'ü de oyun bağımlısı grubunda yer almaktadır. Bağımlılık sürecinde çocukların ebeveynleriyle olan ilişkisinin belirleyici olduğu ve bu değişkenler bağlamında tartışma, sonuç ve önerilerle benzer çalışmalara destek sağlanacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RELATIONSHIP BETWEEN MIDDLE SCHOOL STUDENTS' DIGITAL GAME ADDICTION AND PERCEIVED HELICOPTER PARENTING ATTITUDES AND ATTACHMENT STYLES The function, purpose and relationship dimension of digital tools have become a subject that has been emphasized and discussed a lot lately. In this study, while evaluating the relationships and addiction levels of children/adolescents with digital games, who are in the most sensitive and active years of their development, on certain variables, the addiction process of the students was also examined relationally within the framework of helicopter parenting and attachment styles. Based on the importance of the quality of the relationship and bond between parents and children, it is aimed to contribute to preventive and functional solutions by evaluating digital game addiction, whose prevalence is increasing day by day, on the axis of these parameters. Correlational model, which is one of the quantitative research methods, was used in the research. The sample of the study is 5.6.7. It consists of 2714 secondary school students studying in 8th and 8th grades. Personal information form, Digital Game Addiction Scale for Children, Perceived Helicopter Parental Attitudes Scale and Three-Dimensional Attachment Styles Scale were used as data collection tools. The collected data were analyzed with structural equation modeling using SPSS 24.0 and AMOS program. In the findings; It has been seen that there is a significant relationship between digital game addiction and attachment style and helicopter parental attitude, and that attachment style does not have a mediating role between helicopter parental attitude and digital game addiction. It was found that there was a relationship between game addiction and variables such as age, gender, sibling rank, playing time, father's work and parents' togetherness, but there was no relationship between the number of siblings, mother's work and parents' educational status. 45.5% of the students are in the risk group and 10.4% are in the game addict group. It is thought that the relationship of children with their parents is determinant in the addiction process and it will shed light on similar studies with discussions, results and recommendations in the context of these variables.