Göz lensinde meydana gelen yapısal değişiklikler ve katarakt tedavisine yönelik çalışmalar
Structural changes in the eye lens and preventing of cataract
- Tez No: 83917
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİHAT DİLSİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: İyonlar, Lens proteinleri, Katarakt, Antioksidan, Senil katarakt, Sigara içimi, İyons, Lens proteins, Cataract, Antioxidan, Senil cataract, Cigarate smoking
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
II ÖZET Yüksek Lisans Tezi GÖZ LENSİNDE MEYDANA GELEN YAPISAL DEĞİŞİKLİKLERİN İNCELENMESİ VE KATARAKT TEDAVİSİNE YÖNELİK ÇALIŞMALAR Tuba Gülden ERDOĞAN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoteknoloji Anabilim Dalı 1999, Sayfa: 52 Göz lensinde oluşan kataraktın hücre içi iyon seviyesi ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada, senil kataraktlı insan ve sigara içirilmiş sıçan lenslerindeki kalsiyum, magnezyum, demir ve çinko Flame Atomik Absorpsiyon Spektroskopi (AAS) ile, Potasyum ve Sodyum miktarları ise Flame Atomik Emisyon Spektroskopi (AES) ile analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, senil kataraktlı insan lenslerinde kalsiyum ve sodyum miktarlarının normal insan lenslerine göre belirgin bir şekilde yükseldiğini, potasyum ve magnezyum miktarının ise düştüğünü göstermiştir. Deneysel olarak sigara dumanına maruz bırakılan sıçan lenslerinde kalsiyum, sodyum, çinko ve demir miktarlarının kontrol sıçan lenslerine göre yükseldiği, potasyum ve magnezyum miktarlarının ise düştüğü görülmüştür. Diğer taraftan senil insan ve sigara içirilen sıçan lenslerinin SDS- PAGE protein analizlerinde kontrol grubuna göre bazı değişiklikler görülmüştür Buna ilave olarak sigara içirilen deney hayvanlarına çeşitli antioksidan maddeler uyguladık. Dışardan besin olarak verilen uygun miktarlardaki antioksidan vitamin C, E ve selenyumun bu konuda ki rolü tez içerisinde tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis STRUCTURAL CHANGES IN THE EYE LENS AND PREVENTING OF CATARACT Tuba Gülden ERDO?AN Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences, Department of Biotecnology, 1999, Page 52 Cataractous lenses have been found to have an altered distribution of the intracellular ionic environment. In this study, flame atomic absorption spectroscopy (AAS) was used for calcium, magnessium, iron and zinc determination, and flame atomic emission spectroscopy (AES) was used for sodium and potassium contents in senile human cataractous lenses and cigarette smoke-exposed rat lenses. It was found that the concentration of calcium and sodium were significantly higher, and the concentration of potassium and magnessium were significantly lower in the senile mature cataractous lenses than those in normal human eye lenses. The lenses of experimental cigarette smoke-exposed rats showed significantly increased calcium, sodium, zinc and iron, and decreased potassium and magnessium when compared to the control. On the other hand, there were some differences in SDS-PAGE protein analyses between senile human and cigarette smoke-exposed rats by comparision to their normal groups. We also examined the effect of supplementation of several antioxidants in the formation of cataract due to cigarette smoke. The roles of diet with optimum amounts of antioxidant vitamin C and E, and the antioxidant mineral selenium are discussed.