Senil kataraktlı insan lens ve ön kamera sıvısında meydana gelen değişimlerin moleküler biyolojisi
Molecular biology of changes formed in senile human cataractous lens and aqueous humor
- Tez No: 119523
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT DİLSİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Senil katarakt, serbest oksijen radikalleri, lipit peroksidasyonu, malondialdehit, glutatyon, Senile cataract, free oxygen radicals, lipid peroxidation, malondialdehyde, glutathione II
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SENİL KATARAKTLI İNSAN LENS VE ÖN KAMERA SIVISINDA MEYDANA GELEN DEĞİŞİMLERİN MOLEKÜLER BİYOLOJİSİ İrfan EMRE Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı 2002, sayfa:42 Kristalize lens şeffaf ve bikonveks yapıda olup irisin arkasında yer alır. Lensin yapısında kan damar sistemi bulunmadığından gerekli oksijen ve besin maddeleri ön kamera sıvısından sağlanır. Yaşlanmaya bağlı olarak lenste bir çok değişiklik meydana gelir ve bunlar katarakta paralel olarak artış gösterir. Dünyadaki körlüğün en önemli sebebi olan kataraktta lens opaklaştığından görüntü kaybı meydana gelir. Lipid peroksidasyonu katarakta sebep olan önemli bir mekanizmadır. Katarakt göz doku ve sıvılarında serbest oksijen radikallerinin artması ve lenste antioksidan savunma sisteminin bozulması ile ortaya çıkmaktadır. Doku hasan sonucunda oluşan MDA'nın miktarı doku içerisindeki oksidatif stresin derecesini de gösterir. Bu deneyde serbest radikal hasarının ve lipit peroksidasyonunun katarakttaki rolünün araştırılması planlanmıştır. Çalışmamızda spektrofotometrik tekniği kullanılarak MDA ve GSH seviyeleri ölçülmüştür. Sonuçlarımıza göre senil kataraktlı lenslerdeki MDA seviyesi kontrol grubuna göre oldukça yüksek çıkmış ancak aköz humorde senil ve kontrol grupları arasında belirgin bir fark bulunmamıştır. Bununla birlikte glutatyon seviyesi yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan kataraktta azalma göstermiştir. Bu çalışma lipit peroksidasyonunun katarakt oluşumunda önemli bir mekanizma olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis MOLECULAR BIOLGY OF CHANGES FORMED IN SENILE HUMAN CATARACTOUS LENS AND AQUEOUS HUMOR irfan EMRE Firat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology 2002, Page: 42 The crystalline lens is a grossly transparent, biconvex structure, located directly behind the iris. Nutritions and oxygen arc provided from aqueous humor due to absence of blood vessels in lens. Many changes occur to the lens with increasing age and many of these proceed further in cataract. Cataract is an opacification of ocular lens sufficent to impair vision that is the major cause of blindness in human throughout the world. Lipid peroxidation could be one of the mechanisms of cataractogenesis. It is initiated by enhanced production of oxygen free radicals in the eye fluids and tissues and impaired antioxidant defence systems of the lens. MDA occures as a result of the tissue damage and its level reflects the degree of the radical stress in that tissue. In this experiment it was planned to investigate the role of free radical damage and lipid peroxidation in cataract pathogenesis. In this study MDA and GSH levels were determined by a spectrophotometric technique. According to results, MDA increased highly in senile group when compared to the control lens but there were no significant differences between control and senile group in aqueous humor. However in the lens, glutathione levels decreased with aging and cataract formation. This study suggests that lipid peroxidation may be one of the possible mechanism of cataractogenesis.