Dereboğazı köyü (Elazığ) ve çevresindeki magmatitlerin petroğrafik incelenmesi
The Petrograhhical features of Dereboğazı village (Elazığ) and vicinity the magmatic rocks
- Tez No: 83933
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. EMİN ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elazığ Magmatitleri, Maden Karmaşığı, spilitleşme, Elazığ Magmatics, Maden Komplex, spilization
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Dereboğazı Köyü (Elazığ) Çevresindeki Magmatitlerin Petrografik İncelenmesi Şeyda ÖZGEN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabililm Dalı 1999,sayfa : 35 Çalışma alam Elazığ ilinin yaklaşık 20 km. doğusundaki Hazar Gölü ile Kebap Baraj Gölü arasındaki ~ 50 km2 lik bir alan kapsamaktadır. İnceleme alanında Elazığ Magmatitleri, 'Hazar Grubu ve Maden Karmaşığı olmak üzere üç birim ayırtlanmıştır. Üst Kratese (Kampaniyen-Meastrihtiyen) yaşlı. Elazığ Magmatitleri, bazalt, bazaltik yastık lav ve andezitlerden oluşmaktadır. Elazığ Magmatitleri hem Maden Karmaşığı hem de Hazar Grubu kayaçlarının üzerine tektonik olarak gelmektedir. Magmatitlerin tüm birimlerinin inceleme alanında bulunmayışı ve jeokimyasal verilerin eksikliği nedeni ile oluşum ortamı için karmaşık üzerinde daha geniş bölgelerde incelemeler yapan araştırmacıların kabul etmiş oldukları“ada yayı ortamında geliştiği”görüşü kabul edilmiştir. Hazar Grubu, Maestrihtiyen-Alt Eosen yaşlı olup, tamamen sedimanter birimlerden oluşan üç formasyondan oluşmuştur. Bunlar altta Ceffan formasyonu, ortada Simaki formasyonu ve en üstte Gehroz formasyonudur. Ceffan formasyonun kırmızı renkli karasal konglomeralar içermesi ve en üstteki Simaki formasyonunun üst seviyelerinde pelajik kireçtaşlarının varlığı Hazar Grubu'nu kıta ile sığ deniz ortamında oluştuğunu belirtmektedir. Alttaki konglomeraların kalınlığının değişkenliği, Simaki formasyonu ile yanal geçişli oluşu konglomeraların kırmızı renkli ve iyi tabakalanma göstermemesi, havzanın başlangıçta karasal olduğuna ve giderek denizel ortama dönüştüğüne işaret etmektedir. Birimlerdeki bu özellikler havza tabanının duyarlı olmadığını ve faylarla zaman zaman çöktüğünü belirtmektedir. Orta Eosen yaşlı Maden Karmaşığı Hazar Grubu'nu uyumlu olarak örtmektedir. Maden karmaşığı,bazalt, andezit, volkanik ara katkılı kumtaşı -çamurtaşı, gri-pembe kireçtaşlarından oluşmuştur. Maden Karmaşığı'nın oluşum ortamını, kuzeye doğru dalımlı bir yitim zonu üzerinde gelişmiş, aktif kıta kenarı ürünü olarak kabul etmek doğru olacaktır.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT Masters Thesis The Petrographical Features Of Dereboğazı Village (Elazığ) And Vicinity The Magmatic Rocks Şeyda ÖZGEN Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering 1999 Petrographical investigation of magmatic rocks in Dereboğazı village (Elazığ) and its vicinity. The study area covers an region of. 50 sq: km. s which is situated in approximately 20 km. s east of Elazığ town, between Hazar Lake and Keban Dap Lake. Three different units crop out in this area. These are Elazığ Magmatics, Hazar Group and Maden Complex. Upper Cretaceous Elazığ Magmatics are composed of basalt, basaltic pillow lavas and andesites The Elazığ Magmatics thrust over both Maden Complex and Hazar Group rocks. Owing to absence of all of the units belonging to Magmatics in the studied area and deficinency of geochemical datas, It is accepted that the magmatics have formed in an Island arc environment according to the former studies. Maestrichtian-Lower Eocene Hazar Group consists of three formation constituting sedimentary units. There are Ceffan formation, simaki formation, Gehroz Formation from bottom to upwards. That the ceffan formation consists of red colored terrestrial conglomerates and simaki Formation in the uppermost is composed of pelagic limestone in its top levels, indicates that Hazar Group forms in continent and shallow marine environment. Variability of conglamerate's thickness at the bottom and their lateral transitive with simaki formation and that conglomerates are red colored and haven't fine layering indicate that the basin is terrestrial at first, more and more change to oceanic environment. These features of units indicate that basin floor isn't stable and collapses from time to time with fauits. Middle Eocene Maden complex covers. Hazar Group, concordantly. The Maden complex is composed of basait,andesite, sandstone-mudstone interbedded volcanic, qrey pink limestone. The formation environment of the Maden complex is to true to accept as a product of active continent margin which has developped above a northward dipping subduction zone.