Kahramanmaraş bölgesindeki şifalı olarak bilinen sularda mikrobiyel çeşitliliğin incelenmesi
Investigation of microbial diversity on thermal springs known as curative in Kahramanmaraş region
  1. Tez No: 136209
  2. Yazar: GÖKMEN SARILMIŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN DIĞRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Şifalı sular, kaplıca, koliform, alkalofilik bakteriler II, Thermal springs, mineral water, coliform, alcalophilic bacteria III
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZETGökmen SARILMIŞ KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET KAHRAMAN MARAŞ BÖLGESİNDEKİ ŞİFALI SAYILAN SULARDA MİKROBİYEL ÇEŞİTLİLİĞİN İNCELENMESİ GÖKMEN SARILMIŞ DANIŞMAN: Doç.Dr. Metin DIĞRAK Yıl : 2003 Sayfa: 45 Jüri: Doç.Dr. Metin DIĞRAK : Yrd.Doç.Dr. Özlem E. KIRAN : Yrd.Doç.Dr. K. Sinan DAYISOYLU Bu çalışmada; Kahraman Maraş bölgesindeki şifalı sayılan sulardan, bu suların mikrobiyel çeşitliliğini belirlemek için örnekler alınmıştır. Yapılan izolasyon işlemleri sonucunda 147 adet izolat elde edilmiştir. Bunlardan kültürel, morfolojik ve mikroskobik özelliklerinin benzer olduğu düşünülenler elemine edilerek 18 adet izolatm teşhisi gerçekleştirilmiştir. Teşhisi yapılan 18 izolatm, 9 adedi Bacillus genusunun çeşitli türlerine, 3 adedi Pseudomonas genusunun değişik türlerine, diğer izolatlar da Planococcus, Enterobacter, Klebsiella, Escherichia ve Candida genuslarına dahil edilmiştir. İçerdiği koliform bakteri miktarı açısından Merkez Uyuzpınarı, Merkez Dejreboğazı Köyü İçmesi ve Pazarcık Çınarlı Köyü İçmesinin, fekal koliform bakteri içermesi bakımından da Pazarcık Çınarlı Köyü İçmesinin içme suyu standartlarına (TS 266 ve WHO standartları) uygunluk göstermediği belirlenmiştir. Zeytin Ilıcası, Ekinözü İçmeleri, Göksün Büyükkızılcık Kasabası İçmesi ve Şerefoğlu İçmesinin koliform ve fekal koliform bakteri miktarı açısından istenen normlara sahip oldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SUTCU IMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF BIOLOGY MSc THESIS ABSTRACT INVESTIGATION OF MICROBIAL DIVERSTY IN THERMAL SPRINGS KNOWN AS CURATIVE IN KAHRAMAN MARAS REGION GÖKMEN SARILMIŞ Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Metin DI?RAK Year : 2003 Page: 45 Jury : Doç.Dr. Metin DI?RAK : Yrd.Doç.Dr. Özlem E. KIRAN : Yrd.Doç.Dr. K. Sinan DAYISOYLU In this study, water samples were taken from thermal springs in Kahraman Maras region for determining the microbial diversity of them. In the end of isolation processes, 147 isolates were obtained. The isolates that are same in therms of cultural, morphological and microscobic properties were eleminated and finally 18 isolates were determined. Of these eighteen isolates, nine were belong to Bacillus, three were Pseudomonas and the rest of them were Planococcus, Enterobacter, Klebsiella, Escherichia and Candida. Central Uyuzpınarı, Dereboğazı, Pazarcık-Çınarh thermal springs were found not to be convenient to drinking water standards (TS and WHO) because of the excess amount of coliform bacteria and also Pazarcık-Çınarh was determined not to be convenient to the same standards because of fecal coliform bacteria. The thermal springs of Zeytin, Ekinözü, Göksun-Büyükkızılcık and Şerefoğlu were found to be suitable for drinking water standards.