Yeni Türkiye sinemasında modernist sanat filmi: Burak Çevik sineması ve yeni imge analitiği
Modernist art film in the new Turkish cinema: The cinema of Burak Çevik and new analytic of the image
- Tez No: 839432
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF GÜRHAN TOPÇU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Fabula/syuzhet/stil, modernist sanat filmi, klasik sanat filmi, Yeni Türkiye Sineması, Burak Çevik, Fabula/syuzhet/style, modernist art film, classical art film, New Turkish Cinema, Burak Çevik
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 312
Özet
Klasik sanat filminden farklı olan modernist sanat filminin Yeni Türkiye Sinemasında izinin sürüldüğü bu çalışmada, modernist sanat filminin temel unsurlarını barındıran 9 (Ümit Ünal, 2002), Neredesin Firuze (Ezel Akay, 2004), Rüya (Derviş Zaim, 2016), Kırık Kalpler Bankası (Onur Ünlü, 2017), Dört Köşeli Üçgen (Mehmet Güreli, 2018), Seni Buldum Ya (Reha Erdem, 2021), Kuru Otlar Üstüne (Nuri Bilge Ceylan, 2023), Tuzdan Kaide (Burak Çevik, 2018), Aidiyet (Burak Çevik, 2019) ve Gidiş O Gidiş (A Woman Escapes, Burak Çevik & Blake Williams & Sofia Bohdanowicz, 2022) olmak üzere toplamda on filmin modernist stiller, biçimsel yönelimler, modernist türler ve modernist gelenekler bağlamında analizi yapılmıştır. Film anlatımının anlatısal ve üslupsal unsurlarının fabula-syuzhet-stil üçgeninde sistematik bir kavranışını içeren David Bordwell'in analitik poetika yaklaşımından yola çıkan çalışmada, ilgili filmler kapsamlı bir anlatımsal analize tabi tutulmuştur. Analizden elde edilen veriler ışığında, ilgili filmlerde Andras Balint Kovacs'ın işaret ettiği modernist stil-biçimsel yönelim-tür ve geleneklerin ne şekilde yer aldığına dair çıkarımlar yapılarak ilgili filmler arasındaki farklılıklar ve benzeşmeler saptanmıştır. Buradan yola çıkarak Gilles Deleuze'ün modern sinema kavrayışının ilgili filmlere ne şekilde yansıdığı tartışılmıştır. Çalışmanın sonucunda, Burak Çevik'e ait filmlerin, hem klasik sanat filmlerinden hem de ilgili diğer modernist sanat filmlerinden farklılaşan yönleri ve içerdiği yeniliklerin tespitinin ardından; Burak Çevik filmlerinin barındırdığı farklılıkların, Yeni Türkiye Sinemasında yeni bir imge analitiğine işaret ettiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, which traces the modernist art film, which is different from the classical art film, in the New Turkish Cinema, ten films -9 (Ümit Ünal, 2002), Neredesin Firuze (Ezel Akay, 2004), Rüya (Derviş Zaim, 2016), Kırık Kalpler Bankası (Onur Ünlü, 2017), Dört Köşeli Üçgen (Mehmet Güreli, 2018), Seni Buldum Ya (Reha Erdem, 2021), Kuru Otlar Üstüne (Nuri Bilge Ceylan, 2023), Tuzdan Kaide (Burak Çevik, 2018), Aidiyet (Burak Çevik, 2019), Gidiş O Gidiş (A Woman Escapes, Burak Çevik & Blake Williams & Sofia Bohdanowicz, 2022)- containing the basic elements of the modernist art film were analyzed in the context of modernist styles, formal tendencies, modernist genres and modernist traditions. In the study, based on David Bordwell's analytical poetics approach, which includes a systematic understanding of the narrative and stylistic elements of the film narration in the fabula-syuzhet-style triangle, the relevant films were subjected to a comprehensive narration analysis. In the light of the data obtained from the analysis, inferences were made about how the modernist style-formal orientation-genre and traditions pointed out by Andras Balint Kovacs were included in the relevant films, and the differences and similarities among the relevant films were determined. Based on this, it was discussed how Gilles Deleuze's understanding of modern cinema was reflected in the relevant films. As a result of the study, after determining the differentiating aspects of Burak Çevik's films from both classical art films and other related modernist art films and the innovations they contain; it has been concluded that the differences in Burak Çevik's films point a new analytics of the image in the New Turkish Cinema.