Velayetin sona ermesi
Termination of custody
- Tez No: 839433
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Velayet, Çocuğun yararı, Anne ve babanın yükümlülükleri, Velayetin kaldırılması, Custody, Child's best ınterests, Parental responsibilities, Termination of custody
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
Anne babanın en önemli görevi, çocuğu sorumluluk sahibi, özgüvenli, kendine yetebilen ve topluma faydalı bir birey olarak yetiştirmektir. Velayet, küçüklerin ve bazı durumlarda kısıtlanmış ergin çocukların şahıs varlığının korunması ve geliştirilmesi, temsil edilmeleri ve malvarlığının yönetimi konusunda anne babaya tanınan hak, yetki ve yükümlülüklerin tümüdür. Çalışmanın konusu velayetin sona ermesidir. Çalışmanın amacı, anne ve/veya babanın velayetten kaynaklanan hak ve yetkilerini çocuğun yararı doğrultusunda kullanmadığı durumları belirleyerek velayetin mahkeme kararı ile sona erme sebeplerinin hukuki yönden incelenmesi, örneklendirilmesi, bu durumlarda hâkime tanınan geniş takdir yetkisinin değerlendirilmesidir. Ayrıca velayeti sona erdiren kanuni sebeplerin tespiti ile velayetin sona ermesinin anne, baba ve çocuk bakımından sonuçlarının tartışılması amaçlanmıştır. Ele alınan konular öğreti ve yargı kararları bağlamında açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmamızda öncelikle velayetin hukuki niteliği ve kapsamı incelenmek suretiyle velayet kavramı genel hatlarıyla ele alınmıştır. Velayetin kanundan kaynaklanan sebeplerle sona ermesi ve mahkeme kararı ile sona ermesi iki ayrı bölümde incelenmiş, sona erme sebepleri ve sonuçları ayrıntılı olarak irdelenmiştir. Ayrıca velayete müdahale niteliğinde olup çocuğun korunması amacıyla mahkeme tarafından hükmedilen koruyucu tedbirler de çalışmamız kapsamında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The most important duty of parents is to nurture their child into a responsible, self-confident, self-sufficient individual who contributes positively to society. Custody encompasses all rights, powers, and obligations bestowed upon parents for the safeguarding and development of the immaterial aspects of minors and, in some cases, legally incapacitated adult children, as well as for representing them and the administration of their estate. The subject of this study is the termination of custody. The objective of the study is to identify cases where parents do not fulfill their custodial rights and powers in accordance with the child's best interests. This includes a legal examination of the causes leading to the judicial termination of custody, providing examples, and evaluating the extensive discretionary authority vested in judges in these matters. Furthermore, the study aims to identify the legal reasons for the termination of custody and to discuss the consequences of such termination for the mother, father, and child. The subjects addressed have been explained within the context of legal doctrine and judicial decisions. In our study, we first examine the legal nature and scope of custody, broadly addressing the concept of custody. The termination of custody due to legal reasons and by court order has been analyzed in two separate sections, with a detailed exploration of the reasons and consequences of termination. Additionally, protective measures ordered by the court for the purpose of child protection, which constitute an intervention in custody, have also been examined within the scope of our study.