İmam Hatip Lisesi meslek dersi öğretmenlerinin alternatif ölçme araçlarını kullanma durumları ve karşılaştıkları sorunlar
The use of alternative measurement tools by Imam Hatip High School vocational course teachers and the problems they face
  1. Tez No: 839437
  2. Yazar: GÜLDEN DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN AKYÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İHL Meslek dersleri, Ölçme, Değerlendirme, Geleneksel Ölçme Araçları, Alternatif Ölçme Araçları, Religious Education, Imam Hatip High School Vocational Classes, Assessment, Evaluation, Traditional Assessment Tools, Altenative Assessment Tools
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmada İmam Hatip Lisesi meslek dersi öğretmenlerinin alternatif ölçme araçlarını kullanma durumları ve karşılaştıkları sorunlar incelenmiştir. Araştırma nitel bir araştırmadır ve durum çalışması deseni benimsenmiştir. Çalışma Kayseri ili merkez ilçelerinde görev yapmakta olan 20 İmam Hatip Lisesi meslek dersi öğretmeni ile mülakat yapmak suretiyle gerçekleştirilmiştir. Mülakatlarda katılımcı öğretmenlere kişisel bilgiler dışında“Derslerinizde daha çok hangi ölçme araçlarını kullanıyorsunuz? Kullandığınız alternatif ölçme araçları nelerdir? Alternatif ölçme araçlarını kullanma gerekçeleriniz nelerdir? Alternatif ölçme araçlarını kullanırken karşılaştığınız sorunlar nelerdir? Alternatif ölçme araçlarını kullanmama gerekçeleriniz nelerdir?”gibi açık uçlu sorular sorulmuştur. Çalışmada yarı yapılandırılmış mülakat formu kullanılmış; elde edilen veriler betimsel yöntemle analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda çalışmamıza katılan meslek dersi öğretmenlerinin geleneksel ve alternatif ölçme araçlarını bir arada kullanmayı daha çok tercih ettikleri görülmüştür. Katılımcı öğretmenlerin proje çalışması, kavram haritası, performans çalışması ölçme araçlarını diğer alternatif ölçme araçlarına göre daha çok tercih ettikleri anlaşılmıştır. Katılımcı öğretmenlerin alternatif ölçme araçlarını kullanma gerekçelerinden daha çok dile getirilenler çağın gereklerine göre hareket etme gerekliliği, değişen öğretmenlik anlayışı, geleneksel ölçme araçlarının yetersiz kalmasıdır. Araştırmaya katılan öğretmenlerin alternatif ölçme araçlarını kullanma sürecinde birtakım sorunlarla karşılaştıkları görülmüştür. Araştırmamıza katılan ve alternatif ölçme araçlarını ayda, yılda bir ya da nadiren kullanan öğretmenlerin farklı gerekçelerle alternatif ölçme araçlarını kullanmayı tercih etmedikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research examines vocational high school teachers' usage of alternative assessment tools and the problems they are encountering in Imam Hatip High Schools. This is a qualitative research and based on case study pattern. The reserach has carried out by making interviews with 20 vocational high school teachers of Anatolian Imam Hatip High School that works in the schools located in the central districts of Kayseri. In these interviews these open ended questions has been asked together with some personal questions:“Which assessment tools you are using mostly in your classes? Which alternative assessmant tools you are using? What are the reasons you are using these alternative assessment tools? How often and when you use alternative assessment tools? Which problems you are encountering when you using alternative assessment tools? What are the reasons you are not using alternative assessment tools?”. Semi-structured interview forms are used in this research and the informations gathered are analysed by descriptive method. As a result of the research, it was seen that the vocational course teachers who participated in our study preferred to use a combination of traditional and alternative assessment tools. It was understood that the participant teachers preferred project work, concept map and performance study measurement tools more than other alternative measurement tools. The most frequently mentioned reasons for using alternative assessment tools were the necessity to act according to the requirements of the age, the changing understanding of teaching, and the inadequacy of traditional assessment tools. It was observed that the participating teachers encountered some problems in the process of using alternative assessment tools. It was seen that the teachers who participated in our research and used alternative assessment tools once a month, once a year or rarely did not prefer to use alternative assessment tools for different reasons.