Limited şirketlerde dış kaynaklardan sermaye artırımı
Capital increase from external sources in limited companies
- Tez No: 839438
- Danışmanlar: PROF. DR. BURAK ADIGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Sermaye Artırımı, Sözleşme Değişikliği, Rüçhan Hakkı, Hükümsüzlük, Iskat, Capital Increase, Contract Change, Priority Right, Invalidity Not
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Sermaye şirketlerinden olan Limited şirketlerde esas sermaye belli olup ortaklık sözleşmesinde tespit edilmiştir. Ortaklık sözleşmesi değiştirilmediği müddetçe söz konusu esas sermaye ne artırılabilir ne de azaltılabilir. Kısaca esas sermaye artırımı yasal bakımdan bir sözleşme değişikliğidir. Sermaye koyma borcu, nakdi sermayeyle, ayni sermayeyle veya takas suretiyle ya da sermaye artırımlarında serbestçe kullanılabilecek öz kaynakların esas sermayeye dönüştürülmesi yoluyla ödenebilir. Limited ortaklıkta sermayenin artırılması yeterli olmayıp sermayenin korunması da şarttır. Sermaye artırımı Limited ortaklıkta iki şekilde yapılabilir. Bunlardan ilki ortaklığa dışarıdan ortaklar veya üçüncü kişilerin sermaye getirmeleri suretiyle gerçekleştirilen efektif sermaye artırımıdır. Sermaye artırımının ikinci yolu ise ortaklığın iç kaynaklarından sermaye artırımıdır. Limited ortaklıkta sermaye artırımına gidilmesi rüçhan hakkını da doğurur. Limited ortaklığın genel kurulunun sermaye artırımı kararı ile rüçhan hakkı soyutluktan çıkıp ortaklığa karşı ileri sürülebilen somut bir hak haline dönüşür ve azınlıklar korunmuş olur. Limited ortaklıkta sermaye artırımı bir nevi sözleşme değişikliği olup müdürlerin çağrısı üzerine toplanan Genel kurulda alınan kararla gerçekleşir. Genel kurul kararları ise hukuki sonuç doğuran bir irade beyanı olması nedeniyle bir hukuki işlemdir. Hukuka aykırı olarak meydana gelen genel kurul kararı sakat karar olur ve sermaye artırımının hükümsüzlüğü meydana gelir. Kısaca sermaye artırımı kararlarının sakat olması halinde ilgili karar yokluk, butlan veya iptal edilebilirlik yaptırımına tabi tutulur.
Özet (Çeviri)
In limited companies, which are among the capital companies, the partnership agreement determines the principal capital. Unless the partnership agreement is amended, the principal capital can neither increase nor decrease. In short, the principal capital increase is a contract change in legal terms. The capital investment debt can be paid with cash capital, capital in kind or by barter or by converting the equities that can be freely used in capital increases into principal capital. In a limited partnership, increasing the capital is not enough; it is also necessary to protect the capital. Capital increase can be made in two ways in a limited partnership. The first is the effective capital increase realized by bringing outside partners or third parties to the partnership. The second way to increase capital is to increase capital from the internal resources of the partnership. Increasing the capital in a limited partnership also creates the right of priority. With the capital increase decision of the general assembly of the limited partnership, the priority right turns into a concrete right that can be asserted against the partnership, and minorities are protected. Write Capital increase in limited partnerships is a kind of contract change and takes place with the decision taken at the General Assembly meeting upon the managers' call. General assembly resolutions are a legal action as they are a declaration of will that has legal consequences. The general assembly's decision violating the laws becomes a crippled decision, and the invalidity of the capital increase occurs. In short, if the capital increase decisions are invalid, the relevant decision is subject to absence, nullity, or annulment sanction.