İnanç konularında Mürcie'nin Kur'ânî dayanakları
The Qur'anic bases of Murjie in matters of faith
- Tez No: 839440
- Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFULLAH CEBECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an, Tefsir, Mürcie, İman, Amel, Quran, Tafsir, Murji'ah, Faith, Action
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
İman kavramına yaptıkları farklı yorumlarıyla İslam düşünce sistemi içerisinde yer edinen Mürcie mezhebinin görüşlerinin toplum tarafından kabul edilmesinin asıl sebebi olan Kur'ân ayetlerinin bir arada bulunmadığı tespit edilmiştir. Bu da bu alanda çalışma yapanların işini zorlaştırmaktadır. Makâlât, Kitâbu'l-iman, Ebu Hanife'nin beş eseri, Sönmez Kutlu'nun çalışmaları ve özellikle Ebu Fadl er Râzî'nin Hucecu'l-Kur'ân adlı eserinde konuyla alakalı ayetlerin derlenmesi ile bu eksikliğin giderilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca Mürcie'nin ayetlere bakış perspektifi Hâricî, Mu'tezilî, Şiî ve Ehl-i sünnet müfessirlerinin yorumları ile yeniden gözden geçirilerek haklı olup olmadıkları tespit edilmek istenmiştir. Çalışmanın sonucunda imana getirdikleri tanım ile toplum tarafından yerilen ve büyük günah hususunda müminleri neredeyse deist bir yaşam tarzıyla baş başa bırakan Mürcietü'l-bid'a'nın yaptığı yorumun ayetlerin ana gayesinden uzaklaştırılarak zaman zaman zorlamaya vardığı gözlenmiştir. Mürcie olarak isimlendirilip de daha sonraları Ehl-i sünnet olarak dönüşecek olan Mürcietü's-sünne'nin görüşlerinin ve ayetleri ele alma şekillerinin ise İslam'ın ruhunu daha çok yansıttığını söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
It has been determined that the Qur'anic verses, which are the main elements of the reason for the acceptance of the Murjie sect, which has a place in the Islamic thought system with its different interpretations on the concept of faith, are not found together. This complicates the work of those working in this field. It is aimed to eliminate this deficiency by compiling the verses related to the subject in the article, Kitâbu'l-Iman, the five works of Ebu Hanife, the studies of Sönmez Kutlu and especially the work of Abu Fadl er Râzî called Hucecu'l-Qur'an. In addition, Murjie's perspective on the verses was reviewed with the interpretations of Kharijite, Mutazili, Shiite and Ahl as-sunnat commentators, and it was aimed to determine whether they were right or not. As a result of the study, it has been observed that the interpretation made by Murcietu'l-bid'a, who was reproached by the society with the definition they brought to faith and left the believers with an almost deist lifestyle in the matter of great sin, was taken away from the main purpose of the verses and sometimes reached compulsion. We can say that the views of Mürcietü's-sunna, who was named as Murcie and later transformed into the people of sunnah, and the way they handled the verses, more reflect the spirit of Islam.