Bir kadın etkileşim ve dayanışma ağı olarak ev oturmaları: Kayseri Mithatpaşa örneği
Home settlement as a women interaction and solidarity network: Case of Kayseri Mithatpaşa
  1. Tez No: 839441
  2. Yazar: SEHER ALP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KASIM KARAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Sosyoloji, Folklore, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Gold day, Money day, Women's sitting days, Women's solidarity networks
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Gün, ev gezmeleri, kabul günü, oturma gibi isimlerle de kavramlaştırılan kadın oturma günleri, belli amaçlar doğrultusunda ve bir düzen içerisinde gerçekleşmektedir. Bu araştırmada kadın oturmalarının örgütlenme biçimlerini, işlevlerini, kurallarını, güne katılma ve günden çıkarılma süreçlerini Kayseri Mithatpaşa Mahallesi örneğinde ele almaktadır. Nitel yöntemin tercih edildiği araştırmada veriler yüz yüze görüşme, katılımlı gözlem teknikleri kullanılarak toplanmış, anlayıcı ve yorumlayıcı bir yaklaşımla değerlendirilmiştir. Araştırma bulgularına göre, kadın oturma günleri altın günü, para günü, Yasin okuma, akraba günü gibi oturmanın düzenlenme amacına göre isimlendirilmektedir. Katılımcıların kıyafet tercihi, oturma mekânının düzeni, ikramlıklar oturmanın amacıyla ilişkili olarak belirlenmektedir. Her oturma grubunda, grup içi ilişkileri düzenleyen kurallar bulunmaktadır. Bu kurallar her grupta farklı kişisel özelliklerin öne çıktığı doğal grup liderleri tarafından denetlenmektedir. Gruba katılım ya da gruptan çıkarılma belirli esaslar çerçevesinde gerçekleşmektedir. Kadın oturma günleri katılımcılar için birlikte eğlenme ve güzel vakit geçirme zamanları olmanın yanında, katılımcılar arasında güçlü bir dayanışma ağı oluşturmaktadır. Günler çoğunlukla belli bir takvim çerçevesinde ve katılımcıların sıralı olarak evlerinde düzenlenmekle birlikte, son yıllarda ev dışında kafe, restoran gibi mekânlarda da düzenlenmeye başladığı görülmektedir. Anahtar Kelimler: Altın günü, Para günü, Kadın oturma günleri, Kadın dayanışma ağları.
Özet (Çeviri)
Women's sitting days, which are also conceptualized with names such as day, house tours, reception day, sitting, are held for certain purposes and in an orderly manner. In this research, the organization forms, functions, rules, participation and exclusion processes of women's meetings are discussed in the example of Kayseri Mithatpaşa District. In the research where qualitative method was preferred, data were collected using face-to-face interviews and participant observation techniques and evaluated with an understanding and interpretive approach. According to the research findings, women's sitting days are named according to the purpose of the sitting, such as gold day, money day, Yasin reading, relative day. Participants' clothing preferences, seating arrangement, and refreshments are determined in relation to the purpose of the sitting. In each seating group, there are rules regulating intra-group relations. These rules are supervised by natural group leaders, where different personal characteristics come to the fore in each group. Participation in or removal from the group takes place within the framework of certain principles. In addition to being a time for participants to have fun and have a good time together, women's sitting days also create a strong solidarity network among the participants. Although the days are mostly organized in the homes of the participants within the framework of a certain calendar and sequentially, in recent years it is seen that they have started to be held outside the home in places such as cafes and restaurants. .