İslam ceza hukukunda kazf (İffete iftira) suçu ve cezası
The crime and punishment of qazf (Defamation of chastity) in Islamic criminal law
- Tez No: 839470
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAMİL DAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İslam Ceza Hukuku, Kazf Suçu, İffete İftira, Liân, Islamic Criminal Law, Crime Of Defamation (Qazf), False Accusation Of Chastity, Li'an
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
İnsanın en değerli yönleri olan onur ve şeref gibi kişilik haklarına sözlü saldırı, bu saldırının kişi ve toplumlarda oluşturduğu travmatik etki ve sonuçlarını içeren“İslam Ceza Hukukunda Kazf (İffete İftira) Suçu ve Cezası ”konulu tezimizde suçun unsurları, cezası ve liân bölümlerine yer verilmiştir. Tezimizin giriş kısmında konunun önemi, amacı, yöntemi, sınırlandırılması ve kaynakların değerlendirilmesi konuları işlenmiştir. Giriş kısmının dışında çalışmamızı üç ana bölüm halinde şekillendirmeye çalışıldı. Birinci bölümde suç ve suç kavramının tanımı, Kur'an'da suç kavramına karşılık gelen kelimelerin kısa açıklamaları, cezanın tanımları, amacı ve cezanın tasnifi ile birlikte cezanın özellikleri bölümünü incelemeye tâbi tutuldu. İkinci bölümde kişilerin manevi şahsiyetlerinin korunması adına İslam hukukunun üzerinde titizlikle durduğu, kişilerin iffet ve onuruna saldırı niteliğinde olan ve had suçları arasında düzenlenen kazf suçunu ve cezasını inceleyerek bu suçun hukuki sonuçları ortaya konmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde kazf suçunun eşler arasında gerçekleşmesi sonucunda cezai müeyyide olarak liân konusu işlenmiştir. Eşlerin, karşılıklı olarak iddialarını ispat veya suçsuz olduklarını beyan anlamında, lanetleşme (mülâane) yaparak kendilerini temize çıkarma hususu incelenmiş; mülâanenin evliliğe etkisi anlatılmıştır. Bu bölümler kapsamında, söz konusu iffete iftira suçunun, şahıs ve toplumlara verebileceği zararlar veya suçun önlenmesi sonucunda kişi ve kitlelerin korunması hususuna yeri geldikçe temas edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The thesis entitled“The Crime And Punishment Of Qazf (Defamation Of Chastity) In Islamic Criminal Law”addresses verbal attacks on individual rights such as honor and dignity, which are among the most cherished aspects of human identity. The thesis includes the elements of the crime, its penalties, and the concept of liân, while also exploring the traumatic impact and consequences of such attacks on individuals and societies. The introductory section elucidates the significance, purpose, methodology, scope, and evaluation of sources related to the subject matter. Besides the introduction, the study is structured into three main sections. In the first section, an examination is undertaken regarding the definition of crime and the concept of crime, brief explanations of terms corresponding to the concept of crime in the Quran, definitions of punishment, its objectives, classification of punishment, and their respective characteristics. The second section examines the crime of qazf that perturbs the moral integrity of individuals, and its punishments, which is contrary to the vehemently emphasized in Islamic jurisprudence to protect personal honor and dignity. Furthermore, this chapter delineates the legal consequences of the qazf crime, which is addressed in had crimes, by investigating its nature and the corresponding penalties. The third section probes the subject of liân as a criminal sanction resulting from the occurrence of qazf between spouses. This segment examines the act of mutual imprecation (mula'ana) undertaken by spouses to mutually vindicate their innocence or prove their allegations; therefore, the impact of mula'ana on marital relationships is expounded upon. In the context of these sections, the potential harm inflicted upon individuals and communities due to the crime of defamation of chastity is explored, and the protection of individuals and communities following the prevention of the crime is addressed.